DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Ralikrossz

Kristoffersson visszajött, látott és győzött

Egy napba sűrítve lezajlott a ralikrossz-világbajnokság szezonnyitó fordulója Svédországban. Mintha 2018-at írnánk, Johan Kristoffersson a Volkswagennel uralta a mezőnyt. Egy másik exbajnok, Mattias Ekström lett a második, Szabó Krisztián ötödikként végzett elődöntőjében első hyundaios versenyén.

A rendhagyó program – szombaton és vasárnap is tartanak egy-egy teljes pontmennyiséget érő fordulót Höljesben – szabadedzésből, négy helyett három kvalifikációs futamból, két elődöntőből és a döntőből állt. A tavalyi WTCR-szezonja után privát Volkswagennel visszatérő Kristoffersson már az első kvalifikációt behúzta. A Q2 Mattias Ekströmé lett, aki beugróként, a Team JC Audijával indult a hazai duplán, a Q3 ismét a kétszeres bajnoké, aki így a leggyorsabb kvalifikálónak jutó 16 pontot bezsebelte.

A Kristoffersson Motorsport pilótája elődöntőjét fél másodperc különbséggel nyerte meg Niclas Grönholm előtt, a döntőt viszont, amely előtt leszakadt az első, fölényesen, 5 másodperc differenciával. A nap során végig második leggyorsabb Ekström második lett, Anton Marklund a Renault Megane-nal harmadik: három svéd foglalta el a dobogó három fokát.



Timo Scheider lett a negyedik, a rajtnál lefulladó Niclas Grönholm ötödik. A címvédő világbajnok, Timmy Hansen Marklunddal összeakadva megforgott, majd kiesett a döntőben. Pocsék napja volt a 2019-es vb-második Andreas Bakkerudnak, aki az elődöntőkbe sem jutott tovább, 13. helyen zárt a 17 fős mezőnyben.

Szabó Krisztián, aki a GRX Hyundai i20-asával indult a hétvégén, valamint a szezon kiválasztott későbbi versenyein, kilencedik lett a kvalifikációk során, és ötödikként végzett az első elődöntőben.

A döntő közvetítése visszanézhető itt:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: