Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 28. péntek
Ralikrossz

Bosszantó hiba miatt úszott el Szabó Krisztián hétvégéje

Kerékből kiálló féltengely és egy vezetői rontás: mindkét vasárnapi kvalifikációs futam balul sikerült a ralikrossz-világbajnokság újonca számára, aki emiatt nem jutott elődöntőbe, a pontot nem érő 17. helyen zárta a svéd versenyhétvégét.

Nem fog szívesen visszaemlékezni a „Mágikus Hétvégére”, az FIA ralikrossz-világbajnokság szezonjának hatodik, Svédországban, Höljesben rendezett fordulójára az EKS pilótája, Szabó Krisztián. Mattias Ekström csapatának versenyzője a szombati nap végén 15. helyen állt a 25 fős mezőnyben, azaz pozíciókat kellett javítania a hátralevő két kvalifikációs futamon, hogy a legjobb 12 között végezzen, és elődöntőben szerepelhessen. Az Audival versenyző pilóta esélyei azonban a Q3-ban önhibáján kívül minimálisra csökkentek.

d53db2ef-d85c-4a32-a625-d32672e4b4b4„Az egyik kanyarban csak úgy, nagyobb ütközés nélkül megadta magát a féltengely. Onnantól kezdve vezethetetlen volt az autó, a féltengely szára még a ki is lógott a kerék közepén keresztül. Ezután a Q4-ben muszáj volt mindent felrakni egy lapra, nyomnom kellett, ahogy bírtam. A jokerkijáratnál hibáztam, az autó hátulja elkapta a falat, én pedig beleforogtam” – beszélt két balszerencsés futamáról a kétszeres Európa-bajnok ralikrosszos.

„Ezen a hétvégén minden megtörtént, aminek nem kellett volna: a Q2-ben az időjárás miatt jutott rossz pálya, ezért végeztem hátul, aztán jött a műszaki probléma és a vezetői hibám. A legbosszantóbb a féltengelytörés volt, amiatt rengeteget buktam. Nagy balszerencse volt, ráadásul Bakkerud az elődöntőben az első helyről pont ugyanezzel a hibával eset ki. Persze a Q4-ben én hibáztam, de az annyira nem bosszantó, mert megint száradt a pálya, és ha jó idővel befejeztem volna, akkor sem jutottam volna az elődöntőbe. Azzal viszont nem tudok mit kezdeni, ami a Q2-ben és a Q3-ban történt. Ha beragadok valaki mögé vagy rosszul rajtolok, az az én hibám, de ha szárad a pálya, eltörik a féltengely, az ellen nem tudok mit csinálni. De a ralikrossz ilyen, ha egyszer bekerülsz a jóba vagy rosszba, akkor azt nagy eséllyel végig hurcolod magaddal a hétvégén. Bízom abban, hogy legközelebb, Kanadában már a jóba kerülök bele.”

A svéd WRX eredménye:

1. Sebastian Eriksson (svéd, Ford Fiesta)

2. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208)

3. Reinis Nitiss (lett, Hyundai i20)

4. Kevin Abbring (holland, Skoda Fabia)

...

17. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?