DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Remélem dobogóra állhatok

Idén első alkalommal klasszikus ralikrosszpálya felé veszi az irányt hétvégén a világbajnokság egyetlen állandó magyar indulója. Hellt csak látásból ismeri az ellenfelektől eltérően: de ugyanez volt a helyzet Silverstone-ban, ahol végül a döntőben szerepelt.

A norvégiai Hell az FIA ralikrossz-világbajnokság és a kísérőszériák hagyományos állomása, a Super 1600 Európa-bajnokság naptárában azonban általában nem szerepel, így lehet, hogy az utóbbi kategóriát kétszer is megnyerő Szabó Krisztián még sosem versenyzett a hangzatos nevű pályán. Szinte már szokásosan: az EKS – a 2016-os világbajnok Mattias Ekström csapata – újonca számára a 2019-es WRX-szezon ötödik állomása a negyedik helyszín, ahol idén versenyez először.

0d7ede6b-8ffa-4038-b6b9-829d0aeeacb0



„Tavaly jártam ezen a pályán, mikor Szíjj Zsoltnak szpotterkedtem a Volland Racingnél, így kívülről nagyjából ismerem a vonalvezetést. Próbáltam minél többet tanulmányozni a tavalyi belső felvételeket, ezek alapján élvezetesnek tűnik, egy igazi ralikrosszpálya. Egyébként az első ilyen klasszikus ralikrosszos helyszín a szezonban, hiszen az eddigi négy versenyt mind Forma-1-es pályákon rendezték” – mondta a június 15-16-i versenyhétvégét megelőzően Szabó Krisztián.

„Úgy érzem, egyre jobban összeáll minden, a versenyeken egyre többet tanulok és érezhetően fejlődök. Silverstone-ban ismét sokat tanultam, és emiatt felkészültebben érkezek erre a versenyre. Fontos lesz, hogy egész hétvégén átívelő jó tempót szedjek össze, és már a Q1-től fogva a top 5-6 között szerepeljek. Ez Silverstone-ban sikerült, pedig az is olyan pálya volt, amit addig csak kívülről láttam, a többiek pedig már ismertek. Angliában bent voltam a döntőben, ami nyilván újra célom. Ha bejutok, minél jobb pozíciót szeretnék elérni: nagyon örülnék már egy dobogós helyezésnek, kis szerencsével pedig nincs is messze…”

A hétvége két szombati és két vasárnapi kvalifikációs futama az fiaworldrallycross.com élő online közvetítésében lesz nyomon követhető, az elődöntőt és a döntőt a Spíler 2 TV adja élőben 14.00 és 16.00 között.

A WRX állása 4/10 forduló után:

1. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 88 pont

2. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 84 pont

3. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 77 pont

4. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta) 62 pont

9. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 50 pont.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: