DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Ralikrossz

Szabó Krisztián a top 5-ben szombaton az esős Spában

Ígéretesen indult a ralikrossz-világbajnokság belgiumi hétvégéje a mezőny magyar pilótája számára: Szabó Krisztián a Q1-ben megnyerte saját csoportját, a köztes eredménylista ötödik pozíciójából várja a vasárnapot. Csapatfőnöke, a hétvégén szintén versenyző Mattias Ekström sokat segített az autó beállításában.

A WRX szezonjának harmadik versenyhétvégéje a naptárba 2019-ben bekerült legendás versenypályán, Spa-Francorchamps-ban zajlik május 11-12-én, a szombati nyitónapon pedig az ismeretlen vonalvezetés mellett az esős időjárás is nehezítette a mezőny 20 résztvevőjének feladatát. A hétvégén világbajnokságra versenyzőként visszatérő Mattias Ekström csapata, az EKS versenyzője, Szabó Krisztián nem hangolódott rá azonnal a pályára, ennek ellenére a Q1-ben összetett harmadik idővel kezdett, a napot pedig ötödikként fejezte be.



„Nem éreztem rá rögtön az új pályára, ami ráadásul vizes is volt, rosszul sikerült az első szabadedzés. A második kicsit jobban alakult, ott már tudtam gyorsulni, aztán a Q1-ben összejött minden. Az én rajtstílusomat az jellemzi, hogy lassan engedem fel a kuplungot, ami miatt eddig szenvedtem, a nedves pályán azonban bejött. A nagy rajt után végig elöl mentem, első lettem a csoportomban, az összesítésben pedig harmadik időt értem el, csupán hat tizedre az első Bakkerudtól” – kezdte napjának összegzését az Audival versenyző Krisz.

„A Q2-ben az első csoportban mentem. Ez nem kedvezett, ugyanis ekkor már lassan száradt fel a pálya, ami a később jövőknek kedvezett. Nekünk még muszáj volt esőgumival mennünk, a következő csoportban viszont Doran már a szárazt használta, és meg is nyerte a második kvalifikációt. Belekeveredtem a mezőnybe, a sok felvert sár miatt látási problémáim is voltak, ezért végeztem itt a 11. helyen. A tempóm megvolt, egyszerűen így jött ki.”

„Aminek örülök, hogy az utolsó pillanatban visszacsúsztam 10.-ről a 11. helyre. Ez az egy pozíció különbség az összesítésben nem nagyon számít, abban a tekintetben viszont fontos, hogy így a pole-pozícióból indulhatok a csoportomban a Q3-ban. Viszont mivel Ekström végzett a 12. helyen, összekerültem vele egy csoportba. Ő ma csak egy-két tanácsot tudott adni, mivel el van foglalva a saját versenyével. Tegnap viszont sokat segített, volt egy nagy megbeszélésünk, főleg autóbeállítással kapcsolatban, amiből ma profitáltam. Holnapra a rajtomon kell változtatnom, mivel az időjárás várhatóan száraz lesz” – zárta nyilatkozatát a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok.

Köztes eredménylista 2/4 kvalifikációs futam után (WRX, Belgium): 

1. Liam Doran (brit, Audi S1) 87 pont; 2. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 85 pont; 3. Joni Wiman (finn, Hyundai i20) 79 pont; 4. Timo Scheider (német, Seat Ibiza) 79 pont;
5. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 75 pont.

Részeredmények: Q1: 3. Q2: 11.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: