DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

WRX: Hansen nyert, Szabó elsőre döntős

A fináléba jutott és ott ötödik helyet szerzett a ralikrossz-világbajnokság évadnyitóján a debütáló Szabó Krisztián. Két nagy rivális ütközött és első győzelem született Abu Dhabiban.

Két fő esélyes is kiszállt a harcból még a kvalifikációs futamok során: a pénteken két menetben leggyorsabb Timmy Hansen és legközelebbi üldözője a köztes eredménylistán, Andreas Bakkerud ütközött a szombati Q3-ban. Hansen a jokerszakaszt teljesítve tért vissza jelentősen kisebb lendülettel, mint a normál pályaíven haladó Bakkerud, aki felöklelte ellenfelét. A Peugeot a vezetőoldalon jelentős kárt szenvedett, és bár Hansen célba ért, megsérült az autóban a bukócső, így fel kellett adnia a folytatást. Bakkerud nullázta a harmadik kvalifikációt, ráadásul ki is zárták, mivel a versenybírák teljes mértékben felelősnek tartották az incidensért, az itt vesztett pontok miatt pedig nem fért be a továbbjutó 12 közé.

A pénteki két legjobb versenyző hiányában a Team Hansen MJP másik pilótája, Kevin Hansen – Timmy öccse – leggyorsabbként zárta a Q3-at, Q4-et és köztes eredménylistát is. Niclas Grönholm és Timo Scheider végzett mögötte a négy kvalifikáció összesítésében, melynek hatodik helyén Szabó Krisztiánt találhattuk. Mattias Ekström magyar pilótája a Q2 után még csak 12. pozícióban állt, a Q3-ban azonban második lett Hansen mögött, a Q4-ben pedig hatodik helyet szerzett. Kvalifikációs eredményével a harmadik pozíciót foglalhatta el a második elődöntő rajtrácsán.



Mindkét elődöntő hat résztvevője közül hárman jutottak tovább a fináléba: az elsőből Hansen, Scheider és Liam Doran, a másodikból Niclas Grönholm, Janis Baumanis és Szabó, aki az ötödik rajtkockában ott lehetett a döntő hat résztvevője között élete első világbajnoki hétvégéjén – a hétvége előtt ezt jelölte ki elsődleges céljának. Nem jutott korábban ebből a körből Reinis Nitiss, a mezőny egyetlen korábbi futamgyőztese Timmy Hansen és Bakkerud mellett, így bizonyossá vált, hogy a fináléban új nyertest avatnak.

A második helyről induló Niclas Grönholm – a ralivilágbajnok Marcus fia – össze is ért Kevin Hansennel, akit legyőzve megnyerte a szezonnyitót – a GRX Hyundai pilótájának legjobb eredménye korábban negyedik helyezés volt. Hansen és a harmadik Doran szintén először állt dobogóra a WRX-ben, a célbaérők további sorrendje Baumanis, Szabó és Scheider volt. A kétszeres Európa-bajnok ötödik pozícióval nyitotta a szezont: ez messze a legjobb magyar eredmény a ralikrossz-vb-n.

Frissítve: A döntő után két versenyző is büntetést kapott, Grönholm idejéhez 3 másodpercet írtak hozzá Hansen meglökéséért – ezzel vette át a vezetést –, Baumanist pedig 10 másodperccel büntették pályalevágásért. A módosult eredmény értelmében Hansen szerezte első futamgyőzelmét Grönholm és Doran előtt, Szabó negyedikként végzett Baumanis előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: