DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

Újra magyar Európa-bajnok a ralikrosszban

Ismételt Szabó Krisztián: akárcsak egy éve, Németországban a szezonzárón ismét megnyerte az Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriáját. A világbajnokságon csaknem fél év után Ekström újra győzött.

A 25 éves Szabó Krisztián, az S1600 2016-os bajnoka – korábban háromszoros Európa-bajnok az autókrosszban – pontelőnnyel érkezett az Esteringre, a szezon utolsó előtti versenyhétvégéjére: 12 ponttal vezetett fő riválisa, Artis Baumanis, valamint 20-szal Jussi-Petteri Leppihalme előtt. Ezt a számottevő előnyt kényelmesen be tudta osztani Németországban: ráadásul a ralikrossz pontrendszere miatt esélye volt rá, hogy ne csak a döntőben, hanem a hétvége korábbi szakaszában ünnepelhessen.

Az egy forduló során szerezhető maximum 30 pont egy részét ugyanis már a négy kvalifikációs futamot követően kiosztják (maximum 16)-ot, az elődöntőben legfeljebb 6, a döntőben 8 pont szerezhető. Miután Szabó a köztes eredménylistát második helyen zárta, míg Baumanis harmadik lett, csupán rajthoz kellett állnia az elődöntőben (hogy kapjon 1 pontot) a bajnoki cím bebiztosításához. Ezt teljesítette is, így a döntőben már kétszeres Európa-bajnokként szerepelt – a végelszámolásban nem számított, hogy a finálét csak hatodikként fejezte be. A döntőben Kasparas Navickas nyert, mögötte Leppihalme és Baumanis zárt.



Két magyar versenyző indult még a Super 1600-ban: Szabó csapattársa a Volland Racingnél, Marton Gergely, aki az előző hétvégéken döntőbe jutott, ezúttal csak 15. pozícióban zárt Skoda Fabiájával, egy hellyel a hétvégén debütáló Kovács Marcell előtt, aki a mezőnyből egyedüliként versenyzett Suzuki Swifttel.

A ralikrossz-világbajnokság is szerepelt Németországban: a május óta nyeretlen Mattias Ekström magára talált, és behúzta a döntőt Timmy Hansen és Toomas Heikkinen előtt. A kvalifikációs futamokon még leggyorsabb Petter Solberg negyedik lett, volkswagenes csapattársa, a világbajnoki címet két hete bebiztosító Johan Kristoffersson az előző öt verseny megnyerése után pedig már az elődöntőben kiesett. Lukács Kornél „Csucsu” 20. helyen zárt Kia Riójával. A világbajnokságból egy hétvége, a dél-afrikai forduló maradt hátra, melyre november 12-ig még várni kell. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: