DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Ralikrossz

Ralikrossz-vb: Az eső felülírt mindent

Timmy Hansen eredetileg be sem jutott a kanadai WRX-forduló döntőjébe, egy rivális kizárása miatt azonban felállhatott a rajtrácsra. A fináléra lehullt az eső, ami a svéd nem várt győzelmét eredményezte.

Egészen eddig, a döntőig a kanadai Trois-Rivieres versenypályán rendezett versenyt – a bajnokság hetedik fordulóját – Petter Solberg uralta, a címvédő négyből három kvalifikációs futamot megnyert, egyszer Johan Kristoffersson győzedelmeskedett. A két elődöntőt Solberg vitte Kristoffersson, valamint Bakkerud Timerzsanov előtt. Itt már történtek meglepő kiesések, sem a hétvégére még bajnoki éllovasként megérkező Mattias Ekström, sem az idén hullámzó teljesítményt mutató Sebastien Loeb nem jutott tovább. Ekström vezető pozíciót volt kénytelen feladni Audija eltört felfüggesztése miatt.

És kiesett a köztes eredménylistán még csak 10. helyet elfoglaló Timmy Hansen is, aki a negyedik, döntőbe jutást már nem érő helyen zárta a második elődöntőt. A Heikkinennel összeérő Timerzsanovot azonban diszkvalifikálták, így Hansen előreléphetett egy helyet, és elfoglalhatta a döntő utolsó rajtkockáját.

Az eső a finálé előtt hullt le, a nedves és csúszás pálya megnehezítette a versenyzők dolgát. A negyedik pozícióból induló Heikkinen vette át a vezetést Solbergtől, aki egészen a hatodik pozícióig esett vissza. A finn Heikkinen elmért egy kanyart, így Bakkerud ugrott az élre a második körben. A hibára vetve magát Hansen is feljött a második helyre. A svéd egy körrel Bakkerud előtt használta ki Jokerét, riválisa pedig csak mögé tudott visszatérni.

Hansen, Bakkerud és Kristoffersson sorrendje nem változott a leintésig. Mögöttük Heikkinen lett a negyedik, Solberg egyet előzött még a végén Citroenjével, így Anton Marklund előtt ötödikként zárta a finálét. A kétszeres ralikrossz-világbajnok a tabella vezetését is átvette 4 ponttal Ekström előtt. A norvég sajtó beszámolói szerint a leintés után Marklund fékhiba miatt nekiütközött Solberg autójának, a norvégot pedig kórházba kellett szállítani.

A széria szeptember első hétvégéjén a franciaországi Loheac-ban folytatódik, ahol a magyar érdekeltségű Európa-bajnokság (Super 1600 kategória) is visszatér nyári szünetéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: