DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Felfelé ívelő szombat

Balesettel kezdődött, megnyert előfutammal végződött a magyar versenyző első napja a Super 1600-as FIA Ralikrossz Európa-bajnokság szezonzáróján, Olaszországban, ahol vasárnap dől el a bajnoki cím sorsa.

Az évad utolsó, hetedik versenyhelyszíne különleges helyet foglal el Szabó Krisztián emlékeiben: egy évvel ezelőtt itt teljesítette első nagy ralikrossz-versenyét, amelyet meglepetésre dobogós helyen zárt. 2015-ben már a teljes idényre vállalkozott egy Mk2-es Skoda Fabiával, a portugál nyitóversenyen győzelmet szerzett, a szezonzáróra pedig a bajnokság második helyezettjeként érkezett, matematikai eséllyel az Eb-címre: lemaradása 26 pont Janis Baumanishoz képest. Az első előfutamon Franciacortában épp a lett riválissal került egy csoportba.



„Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, az első kanyarig jutottam. Nem fértünk el, Baumanis, én és egy Navickas nevű srác maradtunk ott. Nagy nehezen kitolattam, de csak egy kört mentem még, mivel eltört a féltengely az autóban, aztán kiderült, hogy a váltóból is letört valami, ezért sokat kellett dolgoznia a csapatnak” – számolt be a balszerencsés kezdésről Krisztián. „A hatása érződött a másik két előfutamon is, kicsit ütött a kerék, a fék sem volt száz százalékos. De működött az autó, a második előfutamon harmadik időt értem el, a harmadikat pedig megnyertem. Az összetettben most ötödik helyen állok, és pontokban az első sincsen messze.”

A Volland Racing versenyzője aztán kitért vasárnapi kilátásaira: „Úgy látom, hogy ha Baumanis körbekocsikázik a futamában, akkor már bajnok, az előfutamokért kapott pontok már elegendők lesznek neki. Ezért mindenképp arra fogok koncentrálni, hogy a bajnokság második helyét megvédjem. Nyilván szeretnék minél előrébb végezni, elég rosszul kezdődött a hétvége, aztán egyre jobb eredményeim lettek. Ezt szeretném folytatni, meglátjuk, hogyan alakul” – zárt Szabó Krisztián.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: