DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Ralikrossz

Kiss Pál Tamás a ralikrossz-legenda csapatával debütál az Eb-n

Kiss Pál Tamás október közepén a tizennégyszeres Európa-bajnok, Kenneth Hansen csapatának, a Hansen Talent Developementnek a Peugeot 208-asával áll rajthoz a Rallycross Európa-bajnokság szezonzáróján Olaszországban.

A miskolci pilóta hét év formaautózást követően idén váltott szakágat és tanuló évét a Magyar Rallycross Bajnokságban tölti, ahol eddig öt futamon háromszor állhatott dobogóra – egyszer a legmagasabb fokára – kétszer pedig technikai hiba miatt kényszerült feladni a versenyt.

A pályafutását figyelemmel követők számára azonban nem titok, hogy Tamás még idén szeretné kipróbálni magát az Európa-bajnokságon is, ahol a nem túl távoli jövőben állandó résztvevőként szeretne szerepelni.

Nyár elején úgy tűnt, hogy a tehetséges versenyző számára összejöhet a debütálás a sorozat németországi állomásán, ám akkor az utolsó pillanatban vissza kellett lépnie az indulástól és csak nézőként, a pálya széléről követhette az eseményeket.
Tomi azonban nem mondott le céljáról és már az Esteringen tárgyalt egy későbbi nemzetközi debütálás lehetőségéről, melynek eredményeképpen október 17-18. között Olaszországban a Bresciától csupán tíz kilométerre található Franciacorta pályáján rajthoz állhat az Európa-bajnokság idei utolsó, a bajnoki cím szempontjából sorsdöntő versenyhétvégéjén.

 



Nem is akárki segítségével teheti meg mindezt, hiszen a svéd legenda, a tizennégyszeres Európa-bajnok és számos szakági rekord tartója, Kenneth Hansen ad neki lehetőséget, aki már csapatvezetőként is bizonyított, hiszen a Team Peugeot-Hansen a tavalyi világbajnokságon is előkelő helyen végzett a csapatok értékelésében, míg idén tíz fordulót követően senki sem gyűjtött több pontot a Timmy Hansen - Davy Jeanney kettősnél.

A 24 éves magyar pilóta azonban most még nem a Peugeot által gyári szinten támogatott elsőszámú alakulat, hanem a fiókcsapatnak számító Hansen Talent Developement színeiben áll rajthoz, amelynél idén idáig Eric Fären, Jānis Baumanis és Fredrik Salsten kapott bizonyítási lehetőséget a nemzetközi porondon.

A versenyképes technika és a kiváló háttér tehát adott, de ennek ellenére a feladat egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek, hiszen Tamásnak nála jóval tapasztaltabb versenyzőkkel kell majd összemérnie a tudását egy olyan pályán, ahol korábban még soha nem versenyzett. Mindezt úgy, hogy a bajnoki címért folyó csata még nyílt, így biztosak lehetünk benne, hogy mindenki igyekszik majd a legtöbbet kihozni magából és az autójából is.

A szabadedzések és az előfutamok során ráadásul még az is előfordulhat, hogy Tommy Rustad, vagy, Jérôme Grosset-Janin mellett, akár Petter Solberggel, és Mattias Ekströmmel szemben is helyt kell állni, hiszen az Eb sztárjai Olaszországba is a világbajnoki mezőny kíséreteként utaznak és az előfutamok során közösen harcolnak a továbbjutásért.

 

Tomi azonban szokásához híven céltudatosan készül az előtte álló kihívásra. A tréningek mellett augusztus végén részt vett egy svédországi teszten is, ahol a világbajnoki pontversenyben jelenleg második helyen álló Timmy és édesapja Kenneth Hansen is rendkívül hasznos tanácsokkal segítette felkészülését.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre hivatalosan is bejelenthetem, hogy ott leszek a rallycross Európa-bajnokság olaszországi szezonzáróján. Külön öröm számomra, hogy a szakág élő legendája biztosít számomra versenyzési lehetőséget. Hatalmas kihívással nézek szembe, hiszen újoncnak számítok még a rallycrossban. Rendkívül erős ellenfelekkel kell majd összemérnem a tudásomat, egy olyan pályán, ahol eddig még nézőként sem jártam. A technika, amivel versenyezni fogok egy 2014-es építésű Peugeot 208-as rallycross versenyautó, amely megkapta a 2015-ös fejlesztéseket is. A múlt hónapban Svédországban volt szerencsém kipróbálni az autót egy teszt keretében és elmondhatom, hogy nagyon élveztem a gyakorlást. Már alig várom, hogy élesben is kipróbálhassam magam. A csapatom mellett a bátyám is mindent megtesz a sikeres bemutatkozásom érdekében. Igyekszem megfogadni a tanácsait, hiszen 2009-ben magyar bajnokként ő már indult Eb futamon. Az elsődleges célom a tapasztalatszerzés lesz, de nagyon szeretném, ha összejönne a jó helyezés is. Különösebb eredmény kényszer nincs, de ha sikerülne döntőbe jutnom az álomszerű lezárása lenne az idei szezonnak.” – mondta el Kiss Pál Tamás 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: