DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Fél másodpercen múlt a döntőbe jutás

A magyar versenyzővel először fordult elő a Ralikrossz Európa-bajnokságon, hogy nem sikerült túljutnia az elődöntőn. Olyan ellenfeleket kapott, akik erősségük alapján a döntőt is alkothatták volna. A Skoda Fabiával versenyző Krisztián ennek ellenére nem teljesen csalódottan távozott Franciaországból.

Lohéacban, egy kis francia falu szomszédságában rendezték az FIA Ralikrossz Európa-bajnokság ötödik fordulóját, ahová Szabó Krisztián a Super1600-as pontverseny második helyezettjeként érkezett. Szombaton csupán kettő előfutamot tartottak, melyek közül az első sikerült erősebben a magyar pilóta számára. Ekkor úgy vélekedett, ha ezt a teljesítményt át tudja vinni vasárnapra, az eddigi versenyekhez hasonlóan bejuthat a döntőbe. A második nap programja az utolsó két előfutammal kezdődött.

„Azt hittem, viszonylag könnyű csoportot fogok kapni, de végül mégsem ez történt, a saját csoportomban negyedik lettem, ami az összetettben hetedik helyet jelentett. Ez nem volt olyan rossz, azt hittem, hogy sokkal hátrébb fogok végezni. A vasárnapi második előfutamon 12. lettem” – mondta Szabó Krisztián, aki az előfutamok összesített eredményei alapján 9. helyet ért el, ami a legjobb 12 közé, azaz elődöntőbe jutást jelentett.



„Az első elődöntőbe kerültem be, ami viszont olyan volt, mint egy döntő, a legjobb versenyzők mind ide jutottak” – folytatta Krisztián. Szavai igazát illetően elég a bajnokság jelenlegi állására tekinteni: a legjobb hat helyezettből öten az első előfutam résztvevői között szerepeltek. Az Mk2-es Skoda Fabiával induló magyar pilóta ötödik helyen futott be, amellyel nem sikerült a fináléba jutnia.

„A harmadik, negyedik és ötödik helyezettet alig fél másodpercen belül intették le, nagyon szoros befutó volt. Annyira egyformán mentünk, hogy előzni nem sikerült, az elrajtolási sorrend volt a leintési sorrend is. A bajnokság éllovasa, Baumanis sem jutott be, ő végzett közvetlenül előttem.” Krisztián nem követett el nagyobb hibákat az elődöntő közben, leginkább a dolgok balszerencsés együttállása vezetett odáig, hogy döntős sorozata megszakadt. „Szerintem ez a magyarázat. Persze lehettem volna gyorsabb is, erőszakosabb az első kanyarban, a vasárnapi rajtok szintén nem sikerültek olyan jól, mint szerettem volna.”

Mégsem távozik letörten a helyszínről, ahol óriási nézősereg, egyes becslések szerint ötvenezer fő gyűlt össze, ugyanis úgy érzi, van oka az optimizmusra az idény utolsó két versenye előtt: „Kicsit csalódott vagyok, de legközelebb megpróbálok jobb eredményt elérni. Baumanis most nem jutott be a döntőbe, viszont Linnemann megnyert mindent, így egészen közel került hozzá, 9 pontra. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek nagyon jó hétvégéje van, sokat hozhat az első helyezetten. Nem azt mondom ezzel, hogy a bajnokságért megyek, hiszem a fő célom a dobogón végezni, ami egyelőre még áll, de ez is benne van még a pakliban.”

A francia verseny eredménye: 1. Ulrik Linnemann; 2. Andrea Dubourg; 3. Timur Shigabutdinov; (…) 9. Szabó Krisztián.

A Super 1600 bajnokság állása öt forduló után: 1. Janis Baumanis 113; 2. Ulrik Linnemann 104; 3. Szabó Krisztián 85; 4. Timur Shigabutdinov 83; 5. Nikita Misyulya 81.

Következő verseny: Barcelona, Spanyolország, szeptember 18-20.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: