DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Ralikrossz

Peugeot 1-2 a ralikrossz-világbajnokságon

A francia márka zsinórban negyedik győzelmét érte el a norvégiai Hellben, ezúttal a hétvégét uraló Timmy Hansen végzett az élen. Egy bukás is emlékezetessé tette a fordulót.

A Peugeot 208-cal versenyző Timmy Hansen állt legjobb idővel már az elődöntőket megelőzően is, saját megmérettetésében aztán megszerezte az első helyet, mellyel pole-pozíciót érdemelt ki a döntőre. A másik elődöntőt Per-Gunnar Andersson nyerte meg. A Team Peugeot-Hansen másik versenyzője, a francia Davy Jeanney a második sorból kezdte a döntőt, amely rajtjánál hátvédként óvta Hansent az első kanyarba menet.

A 23 esztendős Timmy Hansen így viszonylag simán nyerte a döntőt is, a tavalyi olasz forduló után második győzelmét szerezte a világbajnokságon a szezon nyolcadik versenyén. „Jó volt az átmeneti eredménylistát vezetni, de az még mindig messze van attól, hogy az ember dobogóra álljon. Az autónk nagyszerű, nagyon sok potenciál van benne. A döntő kezdetén keményen nyomtam, de sikerült különbséget kialakítanom, és óvatos is tudtam lenni. Abszolút hihetetlen” – áradozott az eredmény után a svéd pilóta.

Jeanney-nak nehezebb dolga volt a hatkörös döntőben, szélvédőjére ugyanis nagyon sok sarat kapott, ennek ellenére sikerült megőriznie a második helyet. A két Peugeot-t két Audi követte, Robin Larsson több technikai hiba után kárpótolta magát idei első dobogójával, joker-körét kihasználva az utolsó fordulóban előzte meg Alx Danielssont. A döntőbe jutott még Andersson és elődöntőjében balesetet szenvedett Timur Timerzsanov, az orosz kipufogója azonban egy kontakt következtében összelapult, így kénytelen volt egy kör után kiállni.

A bajnokság éllovasa, Petter Solberg még vezetett az első kanyarba menet a második elődöntőben, Timerzsanov azonban hátulról eltalálta, mikor Mattias Ekström megcsúszása miatt lassított, így hazai pályán Solberg a döntőbe már nem jutott. Timerzsanov egyébként Ekströmöt is eltalálta az elődöntőben, ez okozta látványos esését.

A norvég ralikrossz futam végeredménye:

1. Timmy Hansen (Peugeot 208) 04:02.645

2. Davy Jeanney (Peugeot 208) 04:06.320

3. Robin Larsson (Audi A1) 04:09.172

4. Alx Danielsson (Audi S3) 04:10.427

5. Per-Gunnar Andersson (Volkswagen Polo) 04:18.274

A ralikrossz-világbajnokság állása:

1. Petter Solberg (Citroen DS3) 193 pont

2. Timmy Hansen (Peugeot 208) 152 pont

3. Andreas Bakkerud (Ford Fiesta ST) 140 pont

4. Davy Jeanney (Peugeot 208) 139 pont

5. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo) 135 pont

6. Reinis Nitiss (Ford Fiesta ST) 122 pont

7. Mattias Ekström (Audi S1) 118 pont

8. Toomas Heikkinen (Volkswagen Polo) 95 pont

9. Per-Gunnar Andersson (Volkswagen Polo) 63 pont

10. Robin Larsson (Audi A1) 62 pont

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: