DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Ralikrossz

Szabó Krisztián már második az Eb-összetettben

Bár a végén a remélt dobogós helyezés ezúttal elmaradt, ám összességében Szabó Krisztián így is több bajnoki pontot szerzett a hétvégi svéd ralikrossz Eb-futamon, mint legutóbbi, németországi pódiumos eredményével, aminek köszönhetően az összesített Európa-bajnoki pontversenyben előrelépett a szenzációs második helyre.

Szabó Krisztián fő célját elérte a 2015-ös FIA Ralikrossz Európa-bajnokság svédországi Höljesben rendezett fordulóján: az eddigi három forduló alkalmával megmutatkozó egyetlen apró gyengeségét teljes mértékben kiküszöbölte, és már az előfutamok összesített eredményei alapján is az abszolút élmezőnyben autózott. A Super1600-as kategória abszolút harmadik helyén kvalifikálta magát és a Volland Racing Mk2-es Skoda Fabiáját az elődöntőbe, aminek köszönhetően máris 14 bajnoki ponttal gazdagodott.



Az elődöntőben sikerült megszereznie a továbbjutást érő harmadik pozíciót, majd a döntőbe az utolsó sorból indulva végig hatalmas csatát vívott a többi versenyzővel, és végül az 5. helyen intették le a közel 40 ezer fős helyi és külföldi fanatikus szurkolótábor tombolása közepette.

„A végén maradt bennem egy kis hiányérzet, mert a döntőben szerettem volna egy picit előrébb végezni, de összességében nagyon pozitív hétvégét zártunk itt Höljesben” – kezdi beszámolóját a 23 éves pilóta. „Aminek nagyon örülök, hogy egész hétvégén végig az élmezőnyben tudtam autózni, így már az előfutamokban is nagyon értékes bajnoki pontokat gyűjtöttem, ami az előző fordulókban még nem volt így. Ami eddig a gyengeségünk volt, azt tehát kijavítottuk, most viszont a vége nem alakult olyan jól, mint az eddigiekben, úgyhogy nincs más hátra, mint hogy legközelebb kombináljuk ezt a kettőt, és minél közelebb kerüljünk az egy hétvégén maximálisan megszerezhető pontmennyiséghez.”

Bár lassan kezdünk hozzászokni és természetesnek venni, hogy Krisztián minden Eb-futamon, ahol elindul, döntőbe jut, nem szabad elfelejteni, hogy ezt minden egyes alkalommal a világ legerősebb Super1600-as mezőnyében teszi, és Höljesben is ezer buktató tárult elé, amin fennakadhatott volna, ő azonban minden éles helyzetet profi hidegvérrel oldott meg. „Volt egy-két necces szituáció, de szerencsére sikerült mindig kimaradni a bajból. A harmadik és a negyedik előfutamban is ki kellett kerülnöm egy-egy ellenfelemet az első kanyarban, amivel ugyan időt veszítettem, de a nagyobb bajt szerencsésen kivédtem mindkétszer. A harmadik előfutamban Ulrik Linnemann fel is borult mellettem, és nagyon figyelni kellett, hogy ne rántson magával, de végül ezt a futamot is sikerült egészen jól abszolválnom.”

„A döntő első körében későn döntöttem el, hogy kimegyek-e Jokerre vagy nem, és emiatt veszítettem egy pozíciót, de még abban a körben sikerült visszajönnöm ötödiknek. A végén nagy csatát vívtam Luigival, de megelőznöm nem sikerült őt. Ezúton is gratulálok neki, egész hétvégén jól ment, és a döntőben végig jól védekezett ellenem. Örülök, hogy ezúttal mindketten ott voltunk magyarok a döntőben, és bízom benne, hogy a jövőben többször is láthatunk még ilyet. Összességében nagyon pozitívan értékelem a hétvégét, és alig várom az Európa-bajnokság következő versenyét, amelyet szeptember első hétvégéjén rendeznek a franciaországi Loheacban” – mondta el végül Szabó Krisztián, a 2015-ös FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Super1600-as pontversenyének jelenlegi második helyezettje.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: