DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

Magyar sikerek, bukások és őrület a svéd Eb-n

A höljesi ralikrossz vb-futam az a verseny, amit mindegy, hogy éppen ki nyer meg, örök élmény marad azoknak a tízezreknek – most épp negyvenezer embernek –, akik a helyszínen lehettek szemtanúi és résztvevői ennek az őrült motorsport-fesztiválnak.

A svédek elsőszámú raikrossz-pályáját egy erdő veszi körül, benne egy hatalmas kempingterülettel. Itt található az ún. „Happy Street”, azaz boldog utca, ahol helyi fiatalok tízezrei bulizzák végig hihetetlen fesztiválhangulatban ezt a többnapos rendezvényt. A verseny izgalmai sem maradnak el ettől a színvonaltól, hiszen évről évre a höljesi az egyik legjobb vb-futam a naptárban. Ez alól az idei verseny sem jelentett kivételt, az alábbiakban vázlatosan azokat a momentumokat próbálom összefoglalni, amikről emlékezetes marad a 2015-ös svéd ralikrossz Eb-futam.



1.) Ilyen se volt még – két magyar egy Eb-döntőben

Legutóbb, Németországban még éppen egymást szorították ki szerencsétlen módon a döntőbejutásról, most, Svédországban már mindketten a Super1600 döntőjében szerepeltek. Luigi és Szabó Krisztián nagy csatát vívtak egymással az utolsó körökben, de előbbi pilóta kiválóan védekezett, így végül ő maradt előrébb, és szerezte meg a 4. helyet, míg honfitársának az 5. hely maradt. Ennek ellenére Szabó Krisztián is remek szájízzel zárta a hétvégét, mivel kiegyensúlyozott, stabil teljesítményének hála immár a második helyet foglalja el az Eb összesített pontversenyében. Luigi nem különben lehet boldog, hiszen neki a sok-sok elődöntőzés után ez a mostani volt az első döntős szereplése az Eb-n.

2.) Luigi és Kárai Tamás előfutamgyőzelmei

Höljesben évek óta szokás, hogy minden egyes futam győztesét kiinti a helyi szpíker egy rövid interjúra közvetlenül a leintés után. A hétvége során háromszor is láthattuk egy-egy honfitársunkat ebben a szerepben tündökölni, hiszen Luigi a Super1600-ban két előfutamát is megnyerte, így mind a 40 ezer szurkoló meghallgathatta a szájából a „Hello Höljes!” győzelmi kiáltást, míg Kárai Tamás a SuperCarban tudott egy előfutamot nyerni, Per Eklundot szépen körbeautózva a második kanyarban – ő is köszönte szépen a gratulációt.

3.) Kárai Tamás a homokbuckában

A negyedik előfutam sajnos csak az első kanyarig tartott az orosházi pilóta számára, a két mellőle rajtoló külföldi riválisa ugyanis összeakaszkodott egymással az indulást követő pillanatokban, amiből ezúttal tétlen utasként éppen ő húzta a rövidebbet. A Skoda nagy tempóval, a jobb oldalával találta telibe azt a homokbuckát, amely a versenyzői posztot választja el a pályától. Körülbelül 170 km/órás sebességről lassult vissza az autója egy szempillantás alatt nullára, így nem csoda, ha utána az autóból kiszállva látványosan fájlalta hátát és egyéb tagjait. Nagy baja hál’Istennek nem esett, de néhány napig a lila foltokból még emlékezni fog rá, hogy vasárnap verseny volt…

4.) Anton Marklund hatalmas bukása

A harmadik előfutam első körében, a Joker előtti kanyarba Anton Marklund a külső íven nagyobb sebességgel érkezett meg , mint belül a többiek, ám az egyikükkel összeért kereke, az Audi két kerékre állt, majd lassulás nélkül a szalagkorlátba csapódott. A pilótát kórházba szállították, miután ostorcsapásszerű erőhatás érte a hirtelen jött lassulás hatására, ám a vizsgálatok után kijelenthetjük, hogy komolyabb sérülés itt sem történt, a svéd versenyző jól van.

5.) Egyébként azt tudja valaki, hogy ki nyert?

Egyrészt az őrületes hangulat folytán, ami a svéd ralikrossz vb-futamot jellemzi, a győztes személye tényleg szinte teljesen mellékes, mert évek múltán úgy se erről fognak emlékezni az emberek erre a hétvégére, hanem a sok-sok élmény és a fergeteges motorsportos bulihangulat miatt, másrészt a mostani SuperCar döntő után valóban nem lehetett tudni egy darabig, hogy hivatalosan ki nyerte a versenyt.

A célvonalat Timmy Hansen szelte át elsőként, miután az utolsó kör utolsó kanyarjában, félig (?) a füvön, egy kis testi kontaktustól sem visszariadva előzte meg Mattias Ekströmöt. Hansen a manőverért utólag előbb egy 5 másodperces időbüntetést kapott, ám fellebbezett a döntés ellen, és a versenyigazgatóság a belső kamerás felvételek megtekintése után félig igazat adott neki. Az öt másodperces időbüntetést törölték ugyan, ám győztesként mégis Ekströmöt hirdették ki, miután salamoni döntéssel megcseréltek kettőjük között a befutás sorrendjét. Hansen így legalább a második helyet megtarthatta – a kecske is megmaradt, a káposzta is jól lakott, vagy fordítva!

 

Teljesen mindegy, tényleg nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb csaták egész sorát láthatták a fanatikus nézők a lelátókról, egymás mellett elugrató, többször még a levegőben is összekoccanó, egyenként 5-600 lóerős versenyautókkal, és őrült, félelmet nem ismerő, ugyanakkor rendkívül profi pilótákkal a volánnál. Mattias Ekström, Petter Solberg, Henning Solberg, Manfred Stohl és a többi sztárpilóta mellett még Marcus Grönholm fia, Niklas is feltűnt a SuperCar mezőnyében. Élmény, fesztiválhangulat és adrenalin minden mennyiségben – idén is ezzel ajándékozta meg a lelkes sokaságot a svéd Eb-futam.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: