DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Ralikrossz

Téli sport lett a ralikrossz – világbajnokok hóban!

Történelmi jelentőségű napjához érkezett el a ralikrossz, hiszen ma rendezik meg a sportág első téli, havas versenyét. A helyszín a svéd vb-futamnak is otthont adó Höljes.

A most bemutatkozó, vadonatúj RallyX on Ice sorozat elindításának ötlete annak az Andreas Erikssonnak a fejéből pattant ki, aki korábban a ralikrossz amerikai földön való meghonosításában is oroszlánrészt vállalt, és aki anno többek között a kétszeres rali-világbajnok Marcus Grönholmot is a sportágba csábította.    

„A téli ralikrossz bajnokság ötlete már régóta megfogant bennem, és most, hogy lett elég autónk ahhoz, hogy egy szép kis mezőnyt tudjunk felvonultatni, eljött az idő a megvalósításra!” – idézi Erikssont a sorozat hivatalos oldala.

A mai, höljesi nyitófordulóban 14 egyforma RX Lites autó fog felsorakozni a rajtrácsra, ugyanazok a technikák, amelyeket idén a világbajnokság betétfutamaként is megcsodálhattak a nézők. Összkerék-meghajtás, 2,4 literes, kb. 310 lóerős motor, 6-sebességes szekvenciális váltó – röviden ez jellemez egy RX Lites autót, ilyen gépekkel feszülnek tehát egymásnak a hóban a pilóták, többek között Andreas Bakkerud vb-sztár, valamint az amerikai Global Rallycross Championship regnáló bajnoka, Joni Wiman is.

Nem ők azonban a legnagyobb nevek a mai eseményen, hiszen két világbajnok is bemutatózik Höljesben egy-egy historic autóval. A 2003-as rali-, 2014-es ralikrossz-világbajnok Petter Solberg Ford Escort MkII-esét járatja meg ma, míg az 1984-es rali-világbajnok Stig Blomqvist egy Ford Falconnal csapatja a jégen.

 

A sorozat promóciós videója

A téli sorozat négy fordulóból áll. A mostani nyitófutam után jövő hétvégén már a Svéd Rali betétprogramjaként fogják megrendezni a második fordulót, amelyen Marcus Grönholm is rajthoz áll majd. Aztán március 14-én Aersjönbe látogat a mezőny, míg az örebrói forduló időpontja egyelőre bizonytalan.

A havas pályán rendezett ralikrossz-versenyek ötlete nem teljesen előzmények nélküli, hiszen Franciaországban immár hosszú évek óta minden télen megrendezik a legendás jeges bajnokságot, az Andros Trophy-t, amely lebonyolítását tekintve sokkal inkább nevezhető jég-ralikrossznak, mintsem jégralinak, hiszen ott is együtt futnak az autók. Az ottani versenyeken is olyan sztárpilóták szoktak megfordulni, mint Sebastien Loeb, Romain Grosjean, Alain Prost, vagy még korábban Yvan Muller. 

Egy kis magyar vonatkozást is belevéve, e téma kapcsán nem tudom nem megemlíteni Jőrös Istvánt, a nyirádi pálya hajdani tulajdonosát, akinek nagy álma volt, hogy telente hasonló, jeges versenyeket rendezzen az akkor Eb-futamoknak is otthont adó nyirádi katlanban. Az élet aztán úgy hozta, hogy idehaza mindez (egyelőre?) megmaradt álom és tervek szintjén, de jó látni, hogy legalább a svéd sporttársaknak sikerült meghonosítaniuk a ralikrossznak ezt az újabb csodálatos változatát. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: