DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Rali

A ralis, aki elrabolt egy hajléktalant

A hétvégi Argentin Ralira készülődvén futottunk bele egy néhány évvel ezelőtti hírbe egy brit raliversenyzőről, akinek saját bevallása szerint fogalma sincs, miket beszél navigátora verseny közben.

A hírt változtatás nélkül közöljük:

A kiváló brit raliversenyző, Mark Fischer körül komoly botrány alakult ki, amikor bevallotta, hogy halvány fogalma sincs, miről beszél futam közben régóta vele együtt versenyző navigátora, Gethyn Davis.

A navigátorok jegyzeteikből olyan utasításokat olvasnak fel, melyek leírják, hogyan haladjanak a versenyzők az előttük álló szakaszon, ám Fischer állítása szerint ezek „teljesen értelmetlenek” és az elmúlt években csak tréfálkozott navigátorával. „Az egész egy nagy badarság, ám a szabályok azt mondják, hogy a verseny során végig két embernek kell ülnie ez autóban. Gethyn jó haverom, szóval mindig őt vittem magammal” – nyilatkozta.

Davist viszont felháborították Fischer állításai, és ragaszkodik ahhoz, hogy ők ketten a csapat egyenrangú tagjai. Fischer viszont gyorsan cáfolta ezt: „Ugyan már! Például azt mondja, hogy ’50 5-balra, stop 2-jobbra fél mínusz fék, K-jobbra 90 talán, majd abszolút csúcs 500’. Mégis mit kellene kezdenem ezzel, miközben épp padlógázzal repülök át egy ugratón 135-tel?”

markfischer



Nem ez az első alkalom, hogy Fischer botrányt okoz a navigátorával kapcsolatban. 2009-ben a finnországi Jyvaskyla Ralin ugyanis partner nélkül találta magát, ezért elrabolt egy hajléktalant, akit erőszakkal beszíjazott a jobb egybe, ezzel biztosítva, hogy megfelel annak a szabálynak, miszerint két embernek kell egy autóban ülnie.

A trükkre csak akkor derült fény, amikor a fedélzeti kamera felvételeiről kiderült, hogy az itiner olvasása helyett a finn „navigátor” azt üvöltötte újra és újra, hogy „a fenébe!”, illetve néha más kifejezésekkel is keverte ezt, mint például: „Vigyázz, jön egy ház!” vagy „Lassíts, te őrült fattyú!”

Legnagyobb sajnálatunkra azonban, ha csak egy kicsit is utánanézünk a dolgoknak, rájöhetünk, hogy Mark Fischer történetéből egyetlen szó sem igaz – még ha valahol mélyen szeretnénk is azt hinni, hogy valóban megtörtént. Ám ha már rátaláltunk, úgy döntöttünk, hogy ennek ellenére is megosztjuk veletek, legalább mosolyogjatok ti is egy jót a hajléktalant elrabló ralis meséjén...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: