DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 1. kedd

Vasseur a fejlesztések fontosságát emelte ki

A Ferrari csapatfőnökének véleménye szerint a Monzában aratott győzelmük leginkább a gumikezelésnek volt köszönhető, ám az Olasz Nagydíjra hozott fejlesztéseik jelentősek voltak.

„Hogy őszinte legyek, a monzai pályán elég nehéz látni azt, hogy mennyit is jelentenek a fejlesztéseink. A soron következő pályák karakterisztikája nagyon eltérő lesz” – mondta Fred Vasseur.

A francia szakember úgy véli, hogy az élcsapatök közötti szoros verseny miatt minden egyes újítás kiemelet fontossággal bír.

„Azt látjuk, hogy az időmérőn hat vagy hét autó is kevesebb, mint egy tizeden belül van egymáshoz képest. Minden egyes fejlesztés különbséget jelenthet. A mostani csomag természetesen kulcsfontosságú volt, de a mutatott tempónk leginkább a gumikezeléshez volt köthető” – tette hozzá a Ferrari csapatfőnöke.

 

Marquez beajánlotta magát a KTM-nél?

Saját bevallása szerint is karrierje (egyik) mélypontját éli meg jelenleg Marc Marquez: másfél hete a Sachsenringen ötször bukott, az ott elszenvedett ujj- és bordasérülései miatt pedig a Német GP és végül a Holland TT vasárnapi versenyét is ki kellett hagynia. A Hondával való küszködés kapcsán hosszú ideje találgatnak arról, hogy a spanyol elhagyhatja az aranyszárnyasokat, sőt akár hamarabb is felbonthatja a 2024 végéig szóló szerződését. Maga Alberto Puig, a Repsol csapatmenedzsere is elismerte vasárnap, hogy a Honda nem fogja magához láncolni Marquezt, ha a 30 éves versenyző nem boldog náluk.

Az asseni hétvégén az is felröppent a spanyol DANZ riportere, Richard Jove értesülései alapján, hogy Marquez konkrétan beajánlotta magát a KTM-nél, amelyet sokan a legvalószínűbb célállomásnak tartanak számára a közös szponzor, a Red Bull okán. A riporter szerint viszont az osztrák gyártó elutasította a spanyolt a márka „stratégiájára” hivatkozva. Amikor azonban erről kérdezték, Marquez az egész történetet tagadta: „Ez egy hazugság. Hallottam a pletykát, mert az egyik szerelőm viccelődött vele, de teljes mértékben hazugság” – nyilatkozta a DAZN-nak. „Igen, az igaz, hogy ha a gyártók látják, hogy egy motorosnak nehézségei vannak, akkor érdeklődnek, de ebben az esetben még mindig elkötelezett vagyok a Honda iránt, érvényes szerződésem van, szóval nincs szó semmiről. Tovább dolgozunk, hogy javítsunk a projekten a jövőre nézve.”

motogp-marquez-honda-assen

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Tsunoda is csatlakozik Vettelékhez a Red Bull nürburgringi bemutatóján

Az AlphaTauri bejelentette, hogy Yuki Tsunoda is részt vesz szeptember 9-én a Red Bull bemutatóján a Nordschleifén, amelyről korábban azt már tudni lehetett, hogy Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is jelen lesz. Ám míg a négyszeres világbajnok német és a többszörös futamgyőztes ausztrál egy-egy korábbi F1-es Red Bullt vezet majd a legendás 25 kilométeres aszfaltcsíkon, addig Tsunoda egy HONDA NSX GT3 Evo volánja mögé fog beülni. A közlemény szerint egyébként a 23 éves japán lesz a legfiatalabb, aki valaha vezetett a Nürburgringen. Maga a pilóta egyébként elmondta, hogy nemrég próbálta ki a Nordschleifét egy videojátékban, s már ott elnyerte a tetszését.

Érdekesség, hogy Max Verstappen is szeretett volna F1-es versenygépet vezetni a német pályán, ám azt a Red Bull nem engedte neki – úgy fest, Tsunodának viszont engedélyezték egy GT3-as Hondával ugyanezt.

tsunoda-redbull-nordschleife

NASCAR: Chastain újra eldobott egy dinnyét, Blaney ijesztő balesetet szenvedett

Egyetlen hétnyi pihenőt követően a Nashville Superspeedwayen folytatódott a NASCAR Cup Series alapszakasza, a szünetet pedig úgy tűnik, Ross Chastain használta ki a legjobban. Az 1-es autó pilótája az elmúlt hónapokban hatalmas hullámvölgybe került, mivel mostani sikere előtt utoljára tavaly áprilisban tudott futamot nyerni, ráadásul idén már volt egy komoly balhéja is, amiért a saját csapata, a Chevrolet, de néhányan még a riválisok közül is elmarasztalták. A dinnyés ember viszont most egyértelműen visszatért, mivel szombaton első pole-pozícióját is behúzta, a vasárnapi futam során pedig végig az élmezőnyben autózott.

Az első szakaszban Chastain mellett William Byron és Tyler Reddick tűntek a legesélyesebbnek a bónuszpontokra, amit végül utóbbi vitt el, de ennél több nem jutott a 45-ös autó versenyzőjének, mivel a második szakasz elején rosszul rögzítették a jobb hátsó kerekét, a nagy balesetet azonban sikerült elkerülnie. Nem volt viszont ilyen szerencsés Ryan Blaney, aki a 147. körben egy újraindítás során akadt össze Kyle Busch autójával, majd ezt követően frontálisan a belső betonfalnak ütközött. Az eset után csak segítséggel tudott kiszállni, de a legfrissebb jelentések szerint a pilóta nem szenvedett súlyos sérüléseket. A dologban az volt a legijesztőbb, hogy pont egy olyan résznek csapódott neki, ahol nem volt kiépítve az ütközések erejét jelentősen elnyelő SAFER-fal, ám a NASCAR pár órával később közleményben ígérte meg, hogy kivizsgálják az esetet a további fejlesztések érdekében.

Az ominózus etap folytatása végül Denny Hamlin sikerét hozta, akit szorosan követett Martin Truex Jr. és Chastin, a harmadik szakasz pedig szinte teljesen erről a trióról szólt. Chastain 71 körrel a leintés előtt vette át a vezetést, majd Hamlint a csapattársa, Truex Jr. is átlépte, aki folyamatosan közeledett az élen állóra, ám megelőzni már nem tudta. Sikere különösen édes lehetett Chastain számára, hiszen csapata hazai pályáján tudott győzedelmeskedni, amit szokásosan ismét egy dinnye eldobásával ünnepelt meg, elvégre egy nyolcadik generációs dinnyetermelőről van szó, amit továbbra is büszkén hirdet magáról.

Ezt célozza F1-es fejlesztéseivel az Aston Martin

Az Aston Martin volt eddig idén a második-harmadik erő a Formula-1-ben, ám ezt a pozíciójukat a maximális fordulatszámon pörgő fejlesztési versenyben is meg kellene tartaniuk a Mercedesszel és a Ferrarival szemben. Ennek érdekében legutóbb Kanadában a „zöldek” is komoly újításokat vetettek be, Tom McCullough, a csapat teljesítményért felelős igazgatója pedig elárulta, hogy az egyik fő terület, amin javítani szeretnének, a DRS-hatékonyság – amely épp a domináns Red Bull egyik fő erőssége 2023-ban, s amely viszont az Astonnak talán az egyik gyengesége:

„Ez az egyik terület, amelyre fókuszáltunk. Dolgozunk rajta, minden egyes fejlesztéssel, amit hozunk az autóhoz, azt célozzuk, hogy javítsuk a DRS-hatékonyságot. Úgyhogy folyamatosan további lépéseket teszünk előre ezen a téren” – magyarázta a RaceFans.net portál idézett szakember.

f1-alonso-aston-kanada-drs

Horner és Newey: Nem égben köttetett frigy

A Red Bull 100. győzelmét követően Adrian Newey, aki szinte a kezdetektől a csapattal van, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy az F1 történetének legeredményesebb istállói közé emelkedjenek az energiaitalosok, utalást tett közelgő visszavonulására. A sztártervező és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kapcsolatáról Eddie Jordan egykori csapatfőnök, a sportág egyik nagy megmondóembere osztott meg érdekes adalékot:

„Szerintem még ha kívülről kissé zavarosnak is tűnik, Adrian Newey otthonra lelt. Nem szükségszerűen égben köttetett házasság ez, de ez néha még segít is! Adrian nagyon tüzes fickó tud lenni, Christian pedig éppúgy, de mégis működik.”

horner-newey-marko

Az Aston Martin Leclerc-re cserélné Alonsót?

Az Express Sportnak nyilatkozva az 1996-os világbajnok Damon Hill arról beszélt, hogy ha Charles Leclerc rövidtávon el akarja hagyni a Ferrarit, nincs sok lehetősége – egyetlen opcióként egy az idei szezont tekintve határozottan meglepő felvetéssel állt elő: „Milyen lehetőségei vannak? Tulajdonképpen nincs! Esetleg az Aston Martinnál nézelődhetne, de Fernandónak kétéves szerződése van velük. Azt hiszem, talán félreállna, ha eleget fizetnek neki, de nem hiszem, hogy fel akarna adni egy ennyire versenyképes autót.”

Nos. Ezt mi sem hisszük.

leclerc-baku-3

Szombaton rendezhetik az év első két futamát?

Izgalmas pletyka merült fel a 2024-es versenynaptárral kapcsolatban, melynek első szakaszának tervezését igencsak megnehezíti, hogy a Ramadán március 10-én vasárnap kezdődik, s egészen április 8-ig tart – márpedig ebben az időszakban az év eleji bahreini és szaúdi futamokat nem lehet megrendezni. Erre jelenthetne megoldást, ha a Szaúd-arábiai Nagydíjat március 9-én szombaton rendeznék meg, hiszen így mindkét versenyt le lehetne futni még a Ramadán időszaka előtt – s logisztikai okokból ezzel együtt a Bahreini Nagydíjat is a szokottnál egy nappal előbb, szombaton rendeznék.

Az F1 történetében egyáltalán nem rendkívüli, hogy egy versenyt ne vasárnap rendezzenek, a Brit Nagydíjat például nem kevesebb mint 30 alkalommal futották szombaton. Egyébként az idei naptárban is szerepel szombati futam: a Las Vegas-i villanyfényes versenyt helyi idő szerint szombat este futják annak érdekében, hogy Európában vasárnap és ne hétfő hajnalra essen a nagydíj.

dzsidda-2022

„Elkezdhetünk Maxról a nagyokkal egy mondatban beszélni”

Max Verstappen jó úton halad harmadik Formula-1-es világbajnoki címe felé, Kanadában ráadásul 41. nagydíjgyőzelmével egy igazi legendát, Ayrton Sennát ért utol a vonatkozó örökranglistán. Red Bull-os főnöke, Christian Horner a holland teljesítményét látva úgy véli, minden szempontból egy napon lehet említeni Verstappent az F1 korábbi nagyságaival.

„Aminek Max esetében a tanúi vagyunk, egy újabb mega tehetség felemelkedése, és most már elkezdhetünk róla a nagyokkal egy mondatban beszélni. Utolérte Ayrton Sennát… azt gondolom, ez a dobogó nagyon találó volt a Formula-1 utóbbi évtizedei szempontjából Maxszal, Fernandóval és Lewisszal. Még csak 25 éves, de már 41 győzelmet és két vb-címet szerzett, ami hihetetlen teljesítmény” – idézi Hornert a MotorsportWeek.com portál.

f1-verstappen-redbull-kanada-dobogo

„Nyck tudja, hogyan kell versenyeket és bajnokságokat nyerni”

A 2023-as F1-es idény egyik legfőbb csalódása eddig Nyck de Vries: újonctársa, Logan Sargeant mellett a holland az egyetlen, aki még nem szerzett pontot, ráadásul az esetek többségében a teljesítménye elmarad házon belül Yuki Tsunodáétól. Ám mint arra az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost rámutatott: rendkívül nehéz egy debütáns dolga a száguldó cirkuszban. „Mindig is mondtam, hogy mostanság nehéz a Formula-1-be érkező újoncok dolga. Mert főleg a szezon elején nem ismerik az összes pályát. Nyck nem ismerte Melbourne-t, Szaúd-Arábiát, Miamit, Bakuban pedig sprintfutam is volt, vagyis egyetlen edzés után egyből jött az időmérő. Ez pedig rendkívül megnehezíti egy fiatal pilóta dolgát, aki új a Formula-1-ben” – idézi szavait a GrandPrix247.com.

Amikor arról kérdezték Tostot, hogyan támogatta De Vriest, így felelt: „Azt mondtam neki, koncentráltnak és magabiztosnak kell maradnia, mert mindnyájan tudjuk, hogy jó munkát tud végezni. Nyert futamokat a Formula-3-ban, a Formula-2-ben, nyert bajnokságokat is – megnyerte a Formula-E világbajnokságot. Ez azt jelenti, hogy tudja, hogyan kell versenyeket és bajnokságokat nyerni. Csak önbizalmat kell szereznie – nekünk pedig jó autóval kell kiszolgálnunk őt.”

f1-devries-alphatauri-kanada

Rekordbüntetéssel sújtották a DS Penske-t a Formula-E-ben

Érdekes mellékzöngéje volt a Formula-E portlandi fordulójának az, ami a DS Penske alakulatával történt: az időmérő során derült ki, hogy az elektromos szériában rekordot jelentő 25 ezer eurós bírságot kaptak, a két pilótának, Stoffel Vandoorne-nak és Jean-Eric Vergne-nek pedig a rajtrács végéről kellett startolnia. Történt ugyanis, hogy a második szabadedzés előtt egy szkennelő eszközt helyezett el a csapat a bokszutca bejáratánál, amely az FIA indoklása szerint három ponton is megsértette a sport- és technikai szabályzatot, valamint a nemzetközi sportkódexet. A felügyelők szerint az eszköz alkalmas volt „élő adatokat rögzíteni minden autóról”, de az is szabálytalan volt, hogy egyáltalán bármilyen eszközt elhelyeztek a bokszutcában.

A The Race úgy tudja, ez utóbbi kihágást el is fogadja a DS Penske, Vergne azonban azt cáfolja, hogy adatokat rögzített volna a szkenner: „Ez teljesen téves, a rendszerrel csak a gumik szériaszámát olvastuk, hogy tudjuk, milyen abroncsokat használnak a többiek. Ezt pedig minden csapat megteheti és bizonyára meg is teszi fotók készítésével” – írta a közösségi oldalán a kétszeres bajnok. Vergne később a The Race-nek nyilatkozott: „Úgy tűnik, hirtelen zseniális hekkerek lettünk, akik hozzáférnek az autók és a gumik adataihoz. Ez totál baromság. És az, hogy bűnözőkként kezelnek minket, nagyon kemény” – fogalmazott a francia.

fe-ds-penske-portland

fotó: DPPI

Ki pisilt már F1-es autóban és ki sírta el magát a King Kongon?

Újabb „én még soha” résszel jelentkezett a Formula-1 hivatalos YouTube-csatornája, amelyben többek között olyan kérdésekkel bombázták a pilótákat, mint hogy tréfálták-e már meg valamelyik csapattagjukat, sírtak-e filmen vagy pisiltek-e valaha F1-es autóba. Ez utóbbi kapcsán csak néhányan válaszoltak igennel – bár Yuki Tsunoda válasza a legérdekesebb, aki úgy felelt, hogy versenyautóban nem, egyébként viszont… –, ellenben azt sokan nem tagadták, hogy volt már mozifilm, amelyet megkönnyeztek – Pierre Gasly például a King Kongot, Carlos Sainz pedig még most is majdnem elpityeredett, amikor felelevenítette a saját sírós filmélményét. De azt is megtudhattuk, hogy ki volt az, aki a tükör előtt gyakorolt egy ünneplős mozdulatot – a videó ide vagy a képre kattintva nézhető:

f1-video-kerdesek

Marquez nem állhat rajthoz a Holland TT-n

Öt bukással zárta a múlt hétvégi Német GP-t Marc Marquez, aki a vasárnapi versenyt már ki is hagyta ujjtörés miatt. Mint később kiderült, a bokája és a bordája is megsérült, ám ennek ellenére elindult a Holland TT-n. A teljesítményén azonban érződött, hogy nincs jó állapotban: a sprintet csak a 17. helyen zárta – nem mellesleg újabb két bukást begyűjtött a hétvége első két napján, a másodikat egy Enea Bastianinivel történt bizarr ütközés során.

Vasárnap reggel érkezett aztán a hír, hogy az orvosok úgy ítélték meg a vizsgálatok során, hogy Marquez nem állhat rajthoz a vasárnapi futamon Assenben. Az ok a bordatörése, amely súlyosbodott az asseni hétvége során, ezért nem indulhat a nagydíjon – azaz továbbra sem lesz olyan vasárnapi versenye, amelyen célba ért volna a nyolcszoros világbajnok. Ráadásul ez azt is jelenti, hogy a négy állandó Honda-versenyzőből csak egy lesz ott a rajtrácson Takaaki Nakagami révén, hiszen Joan Mir és Alex Rins ugyancsak sérült, őket Iker Lecuona és Stefan Bradl pótolja Hollandiában.

motogp-marquez-assen

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

„Nem az én arcom és testem volt” – rehabilitációjáról beszélt Pol Espargaro

Pol Espargaro még a MotoGP évadnyitó Portugál Nagydíjának pénteki edzésén szenvedett súlyos sérülésekkel járó balesetet: több csigolyája és az állkapcsa is eltörött. Emiatt még mindig nem tudott visszatérni a pályára, viszont a hétvégi Holland TT-re kilátogatott Assenbe, ahol a sajtónak is nyilatkozott a sérüléséről és a rehabilitációjáról: „Amikor a bukás után a kórházban feküdtem, olyan sok törésem volt, hogy azt sem éreztem, melyik fáj. Az egekben voltak a fájdalmaim, pedig fájdalomcsillapítóval is teletömtek” – mondta a Gas Gas Tech3 spanyolja, aki elárulta: az első hetekben rengeteg izomtömeget veszített amiatt, mert nem tudott enni az állkapocssérülése okán:

„Azt hiszem, a legrosszabb az a négy hét volt, amíg el nem hagytam a kórházat. Addig teljesen csukva volt a szám, teljesen, egy milliméterre sem nyitottam ki. Négy hétig nem tudtam enni, szóval csak leveseket ittam, és hetente 2,5 kilót veszítettem, ami őrületes. Ráadásul 2,5 kiló izmot, hiszen év elején nem volt rajtam felesleg. Minden héten beugrott, hogy mennyit kellett dolgoznom télen azért, hogy felszedjek 3 kg izmot, most pedig 8-9 kilót kell visszaszednem. Ha pedig a tükörbe néztem, az nem az én arcom, nem az én testem volt. Ez pedig kemény.”

Espargaro hozzátette: a csigolyasérülései miatt nagyjából másfél centiméterrel a magassága is csökkent, de mint azzal viccelődött, „már van felesége és két gyermeke”, így ez már nem annyira érdekli. Azt is elismerte a spanyol, hogy volt pillanat, amikor felmerült benne, hogy félbehagyja a MotoGP-s karrierjét, de ez már a múlté, és feltett szándéka visszatérni a nyári szünetet követő Brit Nagydíjon, amely előtt még motorra – utcai KTM-re és supermotóra – fog ülni, hogy újra formába lendüljön.

motogp-pol-espargaro

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Jön a nyári szünet előtti utolsó MotoGP-futam – itt a vasárnapi menetrend

Következik a Holland TT versenynapja Assenben, zárul a WRC-ben a Kenya Rali, de lesz ezen kívül Kamion-Eb Poznanban, valamint DTM Zandvoortban, éjszaka pedig a NASCAR aktuális versenyét élvezhetjük majd:

Vasárnap (június 25.)  
05:55-13:15 WRC, 14-19. szakasz  
09:45-09:55 MotoGP, Warm up (arena4plus.network4.hu, előfizetés után élő)
11:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
12:15 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
12:30 Kamion-Eb, 3. futam  
13:30 DTM, 2. futam  
14:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)
15:35 Kamion-Eb, 4. futam  
     
Hétfő (jún. 26.)    
01:00 NASCAR Cup Series, Futam (tv: Aréna4, élő)

motogp-assen

Ricciardo teljesítményét is fel akarja mérni a Red Bull a gumiteszten – nyomás Perezen?

Sergio Perez az utóbbi futamokon meg sem tudta közelíteni Max Verstappen teljesítményét: miközben a holland sorban szerezte a győzelmeket, a mexikói többször is már az időmérő korai szakaszában kiesett, ahonnan csak mérsékelt felzárkózásokat tudott produkálni, így már le is szakadt csapattársáról a vb-tabellán. Bár a Red Bull továbbra is kiáll Perez mellett és Marko is elmondta, hogy nem tervezik lecserélni őt, folyamatosak a találgatások arról, hogy a pilótákkal hírhedten keményen bánó bikák mégis kirakhatják őt.

Az egyik opció erre az esetre akár Daniel Ricciardo is lehet, aki teszt- és tartalékpilótaként tért vissza idén a Red Bullhoz. Most Marko elismerte, hogy a Brit Nagydíjat követő Pirelli-teszten azért is ültetik az ausztrált az autóba, hogy felmérjék, valójában milyen szinten is állna a teljesítménye: „Ricciardo fog az autóban ülni három napig a silverstone-i gumiteszten, és akkor után felmérhetjük, hol is áll valójában” – mondta az ORF-nek Marko, aki Perez kapcsán hozzátette: „Az eredeti célja két vagy három év volt, az már amúgy is több lesz, és egyszerűen csak nyitva kell hagyni az opciókat az utódlást illetően.”

f1-ricciardo-redbull_2

„Vannak jelek” – visszatérhet a Német Nagydíj az F1-be?

Michael Schumacher visszavonulása után jelentős népszerűségcsökkenésen esett át a Formula-1 Németországban, így legutóbb 2020-ban rendeztek ott nagydíjat, akkor is a koronavírus-járvány által felforgatott naptárba ugrott csak be a Nürburgring. Tervezetten 2019-ben szerepelt utoljára a menetrendben a Hockenheimring – az ottani pályamenedzser, Jorn Teske azonban nem tett le a visszatérésről:„Természetesen óriási az érdeklődésünk a Formula-1 iránt. Továbbra is az autósport csúcsa, és remekül passzol a történelmünkhöz és ide is tartozik. A rajongók ugyancsak szeretnék, ha visszatérnénk az F1-es naptárba” – nyilatkozta a német Watson lapnak.

Teske hozzátette: az eddigi években az anyagi kérdéseken múlott, hogy nem tudtak versenyt rendezni, ugyanis pusztán jegyeladásokból nem tudják finanszírozni a jogdíjait, így partnerekre lenne szükségük. Viszont a hockenheimi vezető állítja: az F1 is érdeklődik a Német Nagydíj felélesztése iránt (amibe az Audi hamarosan történő beszállása is belejátszhat). „Jelenleg nagy a nyomás a Német Nagydíjért, úgyhogy megkeresett minket az F1. Vannak jelek a versenysorozat felől, hogy valami elképzelhető a jövőben. De ezek csak jelek, se több, se kevesebb. Ha ez lesz a helyzet, újra intenzívebbé válik majd a kapcsolatfelvétel. Az F1-nek magának kell döntenie arról, akar évenkénti versenyt Németországban, s utána kell anyagi megoldást keresni” – fogalmazott Teske. Megjegyezte: ők és a Nürburgring is nyitottak arra, hogy a korábbi szokáshoz hasonlóan felváltva rendezzenek futamot, viszont amennyiben az F1 csak kétévente látogatna Németországba, Teske mindent megtenne, hogy a Hockenheimring legyen a választott helyszín.

f1-hockenheim

fotó: DPPI

Fittipaldi Verstappen hét vb-címéről: „Minden sportban azt hisszük, lehetetlen megdönteni a rekordot”

A 2000-es évek közepétől egészen a hibrid éráig elképzelhetetlennek tűnt, hogy Michael Schumacher hét F1-es világbajnoki címének csúcsát megdöntse valaki, aztán jött Lewis Hamilton, aki alig másfél évtizeddel a német után beállította a rekordot. Ugyanígy valaki a jövőben is túlszárnyalja majd a párost, mondja Emerson Fittipaldi.

„Szerintem még korai lenne kimondani, hogy megdöntheti Michael Schumacher és Lewis Hamilton rekordját, de benne van a potenciál. Minden sportban, az olimpián, a labdarúgó-világbajnokságon, a teniszben, amikor valaki felállít a rekordot, akkor azt hisszük, hogy lehetetlen megdönteni. De a történelem azt mondja, hogy ez máshogy van” – idézi a GP247 a kétszeres világbajnok Fittipaldit.

Aki egyébként saját tapasztalatáról beszél, hiszen 1972 és 1974 első helyezettje a legfiatalabb F1-es világbajnok volt a maga 25 évével, amíg három évtized múlva nem jött egy fiatalabb Fernando Alonso személyében.

Nem elégedett a Red Bull az AlphaTauri teljesítményével, de…

Nem fennállása legjobb időszakát teljesíti az AlphaTauri: tavaly is csupán a kilencedik helyen végeztek a konstruktőrök között, jelenleg pedig a sereghajtó pozíció az övék Alexander Albon és a Williams montreali remeklése után. Az elmúlt hónapokban a gyenge szereplés kapcsán az is felmerült, hogy a Red Bull megválhat a faenzai alakulattól, de nemrég Helmut Marko megerősítette, hogy szó sincs erről, sőt szorosabbra fogják fűzni a kapcsolatot a két istálló között. Markót most az F1-Insider kérdezte ismét a Red Bull második csapatáról, a tanácsadó pedig rámutatott, hogy a sikertelenség ellenére az AlphaTauri még mindig ellátja a fő funkcióját:

„Nem vagyunk elégedettek az AlphaTauri teljesítményével, de ők maguk sem azok. Viszont a fő feladatuk, hogy képezzék a fiatal versenyzőinket, hogy meg tudják tenni a következő lépést. Ez jól működött a múltban, és Yuki Tsunoda jelenlegi példája mutatja, hogy még most is működik a sovány ponttermés ellenére is. Reméljük, az AlphaTauri javulni tud idén és a jövőre nézve is. A cél, hogy szélesítsük az együttműködést a Red Bull Racinggel – a szabályok adta kereteken belül –, hogy több erőforrást tudjunk hatékonyan felhasználni. Emiatt az a terv, hogy a csapat egyes részei Angliába költöznek.”

f1-alphatauri-kanada

Bottas ismét pucéran mártózott meg – fotó

Valtteri Bottas először a Netflix Drive to Survive című sorozatában villantott egy szanuás jelenetben, majd egy folyóban mártózott meg tavaly – ez utóbbiról készült képet el is árverezték. Az Alfa Romeót erősítő finn most kihasználta az egyhetes szünetet a Kanadai és az Osztrák Nagydíjak között, s ezúttal egy tóba sétált be pucéran, amit persze párja meg is örökített:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Valtteri Bottas (@valtteribottas) által megosztott bejegyzés

Asseni MotoGP-sprint, éjjel Formula-E – itt a szombati menetrend

Zajlik a Kenya Rali, újabb győzelmekre tör Kiss Norbert, a Formula-E pedig éjjel 2-kor versenyez majd az Egyesült Államokban – mutatjuk a programot:

Szombat (június 24.)  
02:00-02:45 Formula-E, 1. szabadedzés  
07:00-15:05 WRC, 8-13. szakasz  
10:10-10:40 MotoGP, Szabadedzés (tv: Aréna4, élő)
10:50-11:30 MotoGP, Időmérő (tv: Aréna4, élő)
12:15 MotoE, 1. futam (tv: Aréna4, élő)
12:45 Kamion-Eb, 1. futam  
13:30 DTM, 1. futam  
15:00 MotoGP, Sprintfutam (arena4plus.network4.hu, előfizetéssel élő)
15:55 Kamion-Eb, 2. futam  
16:10 MotoE, 2. futam (arena4plus.network4.hu, előfizetéssel élő)
19:30-20:15 Formula-E, 2. szabadedzés  
21:30 NASCAR Xfinity Series, Futam (tv: Aréna4, élő)
21:40-22:55 Formula-E, Időmérő  
     
Vasárnap (június 25.)  
02:00 Formula-E, Futam (tv: Eurosport 1, élő)

fe-portland

fotó: DPPI