DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Russell sajnálja, hogy a tv-rendező lemaradt a Norris elleni „kockázatos” előzéséről – videó

A Monacói Nagydíjak adásrendezői az utóbbi években rendre lemaradtak egy-két komolyabb jelenetről: tavaly Pierre Gasly és Sebastian Vettel csatájának Lance Stroll-lal való megszakításából mém is vált. Idén is egy hasonló jelenet maradt ki a közvetítésből: Lando Norris épp George Russell előtt ért ki a bokszból, miután slick gumikra váltott a száradó pályán, a mercedeses brit pedig a már megmelegített gumikon elviharzott mellette a szűk pályán. Russell sajnálta is, hogy ezt nem láthatta a közönség:

„Nem mutatták az előzésemet Lando ellen, emiatt kissé csalódott vagyok. Éppen előttem jött ki a bokszból, némileg keresztbe vágott előttem, nekem pedig sikerült a vizes részen elmennem mellette.. Eléggé rizikósnak érződött az autóban ülve nedves körülmények között, de a tv-rendező számára nem volt elég jó. Talán majd legközelebb!” – fogalmazott a Sky Sportsnak a brit, míg Norris ennek kapcsán finoman azért beszólt honfitársának: „Ha ez egy megaelőzés volt, akkor eddig elég szar előzései voltak” – viccelődött a McLaren pilótája. „Nyilván ő egy körrel korábban váltott slickekre, így az ő abroncsai már megmelegedtek, az enyémek még nem, így elment mellettem, ennyi az egész, engem nem nyűgözött le, inkább csak frusztrált.”

A futam után persze a közösségi médiába felkerült a szóban forgó manőver – íme:

Jenson Button meglepődött Zak Brown nyilatkozatán

Egyre több jel utal arra, hogy a McLaren már nem számol a jövőben Daniel Ricciardóval, így vélhetőleg nem hosszabbítják majd meg az ausztrál pilóta szerződését. A wokingiak vezérigazgatója már nyíltan kimondta, hogy nincsenek megelégedve versenyzőjük teljesítményével, a csapat korábbi pilótáját, Jenson Buttont azonban meglepte, hogy ennyire őszintén beszélnek az istállón belüli helyzetről. „A csapatnál mindenkinek védenie kellene ezeket a versenyzőket. A Formula-1 igazi mentális játék. Mindannyian hatalmas képességekkel rendelkeznek, de nem teljesítesz jól, ha a fejben nem vagy ott. Meglepett, hogy Zak előállt, és azt mondta, hogy nem felel meg az elvárásoknak. Ezt mindannyian tudjuk, de amikor a csapatfőnököd jön és ilyet mond, az határozottan fáj. Daniel válaszából ítélve fájdalmas volt. Persze a szerződés inkább az ő javára szól, de mindig vannak benne záradékok” – mondta a 2009-es világbajnok a Sky Sportsnak nyilatkozva.

 

Két pilótanő nyerte a két F4-es futamot Doningtonban

Sporttörténelmi esemény történt a GB4 bajnokság idei negyedik fordulóján: a vasárnap megtartott mindkét futamom női versenyző győzött, amire korábban még sosem volt példa az Egyesült Királyság versenysorozataiban. A nap első versenyén a kanadai Megan Gilkes állt a dobogóra legfelső fokára (aki a W Series mezőnyében is szerepelt 2019-ben), a másodikon a brit Logan Hannah győzött.

A királyok királyával találkozott Monacóban Hamilton

Egy nappal a Monacói Nagydíj után a hercegségben futott össze a Formula-1 és a kosárlabdázás legendája: Lewis Hamilton és a Király becenevű LeBron James, az NBA négyszeres bajnoka és MVP-je. A találkozást mindketten megosztották a közösségi médiában, elismerő szavak kíséretében.

„Királyok királya, örülök, hogy láttalak, testvér” – írtam Hamilton, amit James így tetézett: „LÉGY LEGENDÁS! Örülök, hogy találkoztunk, testvér.”

A kosárlabdázó legenda számos sztárral ellentétben nem vett részt a Monacói Nagydíjon, viszont a hétvégén Párizsba utazott, a Bajnokok Ligája döntőjére.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Különleges fotót készített a biztonsági autó pilótája

A hatalmas eső miatt az eredeti tervekhez képest később indult el a Monacói Nagydíj múlt vasárnap, így jelentős ideig a biztonsági autó személyzete sem tehetett sok mindent, Bernd Maylander pedig kihasználta az alkalmat, és lőtt egy képet a munkahelyéről, amíg vártak a jobb körülményekre. Mondhatni, egészen egyedi lett.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bernd Mayländer (@berndmaylaender) által megosztott bejegyzés

A Red Bull zsinórban két győzelemnél jár Monacóban

A Red Bull igazán szereti Monacót, 2005-ös megjelenésük óta ugyanis elég jól szerepelnek ezen a helyszínen. Összesen hat alkalommal győztek eddig, Sergio Perez idei győzelmével pedig olyan történt, amire már tíz éve nem volt példa, hogy egymás után kétszer is megnyerjék a legendás utcai versenyt. Az energiaitalosok ebből kifolyólag egymás mellé tettek két nagyon hasonló fotót, melyen Max Verstappen, és a mexikói pilóta látszik a hercegségben aratott sikere után. Utoljára hasonlóra Sebastian Vettel, és Mark Webber révén voltak képesek, amikor 2010 és 2012 között sorozatban háromszor egymás után nyertek.

Óriási balesetek után Denny Hamlin győzött a Charlotte Motor Speedwayen

Elképesztően őrült versenyt hozott a Coca-Cola 600, mely a NASCAR Cup Series egyik legnagyobb hagyományokkal bíró versenye. A futamra több autó is különleges festést kapott, a szokásos három helyett pedig összesen négy szakaszra bontották le a futamot, mely pokolian hosszúra nyúlt a sorozatos megforgások és balesetek által. Összesen tizennyolc sárga, és egy piros zászló lendült vasárnap a charlotte-i pályán, ahol még az utolsó utáni pillanatok is hoztak váratlan fordulatokat.

A több apró hiba közül a 192. körben látott tömegbaleset volt az egyik legnagyobb, ami miatt olyan nagy nevek is búcsúztak, mint Chase Elliott, William Byron, vagy Brad Keselowski ám ennél is sokkal ijesztőbb volt, a 346.körben történt incidens. Ekkor Daniel Suarez és Chase Briscoe koccant össze, majd többen is belekeveredtek az esetbe, így például Chris Buescher, akinek viszont a törött felfüggesztése a versenygép alá szorult, így autója a levegőbe emelkedett és többször is megpördült mielőtt megállt a füvön. Szerencsére az RFK Racing pilótája megúszta sérülés nélkül megúszta az esetet.

A futam főszereplői ezeken kívül Kyle Larson, Kyle Busch, és Denny Hamlin voltak, különböző okokból. A címvédő alapvetően a mezőny végéről indult, majd a kiváló tempója ellenére többször is visszaesett oda, mivel az elrontott kiállások során büntetéseket kapott, ám ezzel együtt is esélyes volt a futamgyőzelemre, amit a legvégén a hosszabbításban veszített el, ekkor ugyanis Austin Dillon hibája miatt több versenyzővel együtt ő is visszaesett. A második ráadásban aztán Busch és Hamlin kezdtek el csatázni, melyből utóbbi jött ki győztesen ezzel pedig elmondhatja magáról, hogy Daytona 500, és Southern 500 után a széria mindhárom kiemelt futamán nyerni tudott legalább egyszer.

Így festett a mugellói rajt Bagnaia vállkamerájából – videó

A MotoGP népszerű újítását, a vállkamerát ezúttal épp a győztesnek bizonyuló olasz ducatis kapta meg – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

bagnaia-vallkamera-motogp-video

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

Vettel a fejlődésre fókuszál a szerződéshosszabbítás helyett

Az Aston Martin gyenge szezonkezdete után sokakban felmerült, hogy Sebastian Vettel a 2022-es idény végén hátat fordíthat a Formula-1-nek – sőt, a pletykák már arról szólnak, hogy a honfitárs Mick Schumacher veheti át majd a helyét. Monacóban magát Vettelt is megkérdezték arról, van-e bármi fejlemény a jövőjével kapcsolatban, de a négyszeres világbajnok német szerint egyelőre az autó fejlesztésével foglalkoznak:

„Még nem kezdtünk tárgyalásokba. Nyilván egy ponton majd fogunk. De úgy vélem, most főként arra koncentrálunk, hogy minél előrébb kerüljünk az autóval a mezőnyben. Úgyhogy minden energiánkat erre fordítjuk pillanatnyilag” – idézi szavait a RacingNews365.com szaklap.

vettel-monaco-dppi

fotó: DPPI

„Leclerc is elég sokszor rontott, jobb, ha szerény marad”

Charles Leclerc a pole-ból indulva vezette a Formula-1-es Monacói Nagydíjat, ám a felszáradó pályán a Ferrari rossz taktikai döntéseket hozott: előbb túl sokáig vártak az intermediate-ekre való váltással, így a hamarabb cserélő Sergio Perez elé került, majd amikor a slickek kerültek fel, együtt hívták a bokszba Carlos Sainzcal, így az ott elvesztett idő miatt Max Verstappen is elé került. A monacói, aki így a dobogóról is lecsúszott, rendkívül ingerülten rádiózott ezt követően, s a futam után is megjegyezte, hogy ilyen hibákat nem lenne szabad elkövetnie a Ferrarinak.

Az egykori F1-es pilóta, ma már szakértőként tevékenykedő Ralf Schumacher szerint ugyanakkor Leclerc-nek nem illene ujjal mutogatnia a csapatára, hiszen korábban ő is többször hibázott éles helyzetben és dobott el ezáltal jobb eredményeket: „Elég sokszor rontott el dolgokat ő maga is, szóval szerénynek kellene maradnia. Előfordulnak ilyesmik. Együtt nyertek és együtt veszítetek. Eddig a csapat kevesebbszer rontott, mint ő” – vélekedett Ralf Schumacher a Sky Germanynek nyilatkozva.

leclerc-boksz-monaco-dppi

Ezekkel a bokszkiállásokkal dőlt el a monacói futam

Miután a pályán rendkívül nehéz előzni, Monacóban általában egy jobb gumistratégia segítheti előrébb a pilótákat. Ennek köszönhetően nyerhette meg a futamot Sergio Perez, na meg a Ferrarinak, akik nem voltak a helyzet magaslatán. Leclerc alaposan ki is osztotta versenymérnökét. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Videó: Balesetek és Ericsson-győzelem – itt a 106. Indy 500 összefoglalója

Videón a verseny legizgalmasabb pillanatai.

 

Videón, ahogy Perez elszólta magát: „Túl hamar írtam alá”

Sergio Perez kissé elszólta magát a monacói pódiumra tartva, ugyanis amikor odaért mellé Christian Horner, átkarolta csapatfőnökét a futamgyőztes mexikói és csak ennyit mondott neki: "Haha, valószínűleg túl hamar írtam alá!" Ezzel alighanem arra célzott Perez, hogy jövőre is a Red Bull versenyzője lesz, bár egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett ezzel kapcsolatban. Jelenlegi kontraktusa - már amiről tud a közvélemény - az idei szezon végén jár le, de eddigi teljesítményét látva nincs is oka meneszteni Perezt a Red Bullnak, hiszen a mexikói mindössze 15 ponttal lemaradva áll a világbajnoki összetett harmadik helyén, az istálló pedig kényelmesen vezeti a konstruktőri pontversenyt.

Perez is csobbant egyet a monacói medencében

Már-már hagyomány, hogy ha Red Bull-os versenyző nyeri a Monacói Nagydíjat, akkor beleugrik a csapat motorhome-ja mellett lévő medencébe. Élete első monacói sikere után Sergio Perez is megmártózott.

 

Videó: így nyert Perez és így hibázott a Ferrari

A Monacói Nagydíj videós összefoglalója ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

maxresdefault (1)_2

Elutasították a Ferrari óvását

Ahogy arról beszámoltunk, a Ferrari Sergio Perez és Max Verstappen eredményét is megóvta a Monacói Nagydíj után, mert a csapat szerint a két pilóta egyaránt ráment a vonalra a bokszutca kivezetésénél, holott a szabály azt mondja, hogy annak jobb oldalán kell elhaladni. A Red Bull azzal védekezett, hogy ez nem történt meg, a versenyfelügyelők pedig alapos mérlegelés után az energiaitalosoknak adtak igazat.

Az indoklás szerint az autók végig a vonal jobb oldalán haladtak, Perez nem is érintette azt, Verstappennél pedig folyamatosan volt olyan része a guminak, amely még a vonalon és nem azon túl haladt, emiatt pedig nem szegték meg a szabály azon pontját, hogy "nem léphetik át" a sárga vonalat - így visszautasították a Ferrari óvását, emiatt pedig marad az eredeti végeredmény.

óv

Még nincs vége: a Ferrari megóvta a Red Bullok eredményeit

Max Verstappennek és Sergio Pereznek is jelenése van a versenyfelügyelőknél: a Ferrari ugyanis óvást nyújtott be a Monacói Nagydíj után. Ahogy Mattia Binotto csapatfőnök már utalt is rá: szerintük egyértelmű, hogy a Red Bull két versenyzője a bokszutcából kifelé ráhajtott a sárga vonalra, ami szabálytalannak minősül. 

Verstappen véleményes esete:

 

Videón, ahogyan Schumacher kettétörte a Haast

Rossz emlékeket idézett fel bennünk, mikor az élő képen megláttuk a kettészakadt Haast, de szerencsére Schumachernek nem esett baja. A német nem érti, mi történt, az uszodánál egyszerűen elindult az autó hátulja. A baleset miatt a versenyt piros zászlóval félbeszakították.

 

Videó: Ez történt az F2 főfutamán

Balesetek, egy helycsere a dobogó legalsó fokán és egy célvonalig üldözött Drugovich. Nézzétek meg az F2 vasárnapi főfutamának összefoglalóját. A videó a képre kattintva indítható el!

Sainz és Perez autójában is váltót cseréltek a futam előtt

A Ferrari és a Red Bull is dolgozott a Monacói Nagydíj előtt: nagyjából másfél órával a rajt előtt jött a hír, hogy Carlos Sainz és Sergio Perez autójában is sebességváltót cserélt a két csapat. Az ok természetesen az időmérőn végén látott baleset és mindkét istálló elővigyázatosságból cserélt, illetve egyik versenyző sem kap ezért büntetést. A Red Bull ezen felül a hátsó szárnyon és a padlólemezen is dolgozott.

perez_5

fotó: dppi