DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

IndyCar: Newgarden a győztes trófea mellé középső ujjat kapott csapattársától

Az Indy 500 után szezonja második győzelmét szerző Josef Newgarden nyerte az IndyCar St. Louis-i futamát közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, a Penske amerikaijának sikerét azonban beárnyékolja egy kellemetlen kimenetelű incidens. Tíz körrel a kockás zászló előtt újraindításra került sor: az éllovas Newgarden lassú tempót diktált, a mezőny feltorlódott mögötte, Alexander Rossi pedig a harmadik helyen álló másik Penske-versenyző Will Powerbe rohant – kettőjükön kívül Jack Harvey is kiesett a tömegjelenetben. (A baleset 4:45-től látható az összefoglaló videóban.)

A Penske így kettős győzelmet szerzett – a rajtelső Scott McLaughlin lett a második –, de elvesztette harmadik autóját, Power pedig egyértelműen az esetet büntetés nélkül megúszó Newgardent hibáztatta: „rálépett, megállt, rálépett, megállt, tudtam, hogy ez lesz a vége.” A nyertes kénytelen volt magyarázni a bizonyítványt: „A legrosszabb, hogy a 12-es autó nem jutott célba, utálom, hogy ez történt a legvégén” – nyilatkozta Newgarden. Az incidenst követően Power egy középső ujjal is jelezte a pálya széléről, mit gondol csapattársáról.

A pályán ötödik győzelmét elérő Newgarden és McLaughlin mögött Linus Lundqvist lett a harmadik – a Ganassi svédje második IndyCar-dobogóját szerezte –, Alex Palou negyedik hellyel növelte bajnoki előnyét. Az ötödik Colton Herta a bajnokság új második helyezettje 59 pont lemaradásban, a plusz kiállása miatt csak 11. helyen végzett Scott Dixont szorította hátra egy pozícióval. Newgarden nyolcadik helyen áll az összetettben négy versennyel az IndyCar-szezon vége előtt.

Pályán az új Williams, mégis megmutatta igazi autóját a csapat

Ahogy arról mi is beszámoltunk, csak egy demóautón mutatta meg idei festését a Williams, az igazi autóját nem tette közszemlére. A csapat azonban a "bemutató" után alig pár órával mégis közölt két fotót, amin a valós autót láthatjuk a pályán...

 

28 év után eltűnt a Senna-logó a Williamsről

Az éles szeműek kiszúrtak egy apró részletet, pontosabban annak hiányát a kedden bemutatott 2022-es Williamsen: Ayrton Senna S alakú logója és az „Ayrton Senna örök” szlogen eltűnt a versenygépről. A háromszoros világbajnok 1994-es tragédiája óta ezzel a matricával tisztelgett a brazil legenda egykori csapata, elsősorban az orrkúpon. Jost Capito így magyarázta a logó hiányát:

„Azt a döntést hoztuk, hogy a jövő felé akarunk elmozdulni. Új éra kezdődik új autóval. Felfrissítettük a múzeumunkat is, ahol kiemelt hely van számára, ott tisztelgünk. Most a jövőbe kell tekintenünk, a versenyzőknek nem az S-t kell látniuk, ahányszor az autóba ülnek, ami arra emlékezteti őket, mi történt. Itt a továbblépés ideje, amellyel együtt Sennának is megadjuk a tiszteletet a különleges hellyel a múzeumban” – mondta a csapatfőnök, hozzátéve, hogy a korábbi tulajdonos, a Williams család véleményét nem kérték ki ebben a kérdésben.

Mátrix-karakterre hajaznak új szponzoruk révén az Alfa-pilóták

Új partnert fogott az Alfa Romeo, a csapat és a Web Eyewear olasz napszemüveggyártó cég többéves partneri szerződést írt alá. A márka ezzel a svájci csapat színeiben debütál a Formula-1-ben. A cég logója természetesen az autón és a pilóták öltözetén egyaránt feltűnik majd.

A csapat három pilótája, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou és Robert Kubica már fel is próbálták az új szponzor termékeit, és kicsit úgy festenek benne, mintha titkosügynökök lennének, vagy legalábbis a Mátrixból léptek volna ki.

A versenyhétvégék menetrendje – más szemszögből

Az F1-es újságírói munkának megvan a saját ritmusa: bár a helyszínen dolgozva természetesen a pályán zajló események köré szerveződnek a hétvégék, egyes idősávok annak ellenére is kiemelt jelentőséggel bírnak, hogy épp nem zúgnak a motorok – elég csak a péntek kora estét említeni… Hogy hogyan néz ki egy versenyhétvége menetrendje belülről, meghallgathatod a Formula Podcast legutóbbi adásában 22:38-tól.

 
 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Kémfotókon az új Alfa: Fioranóban tűnt fel a C42

Hivatalos bemutató helyett bejáratáson tűnt fel először az Alfa Romeo 2022-es versenygépe: a C42-t Fioranóban, a Ferrari tesztpályáján látták kedden délelőtt. Az álcafestésű autót a Motorsport.com információi szerint Valtteri Bottas vezette, bár fekete sisakjával ő is álcázta magát.

Az Alfa Romeo választotta a legfurcsább időzítést autója bemutatójára: a C42 hivatalosan február 27-én érkezik meg, azaz a barcelonai teszt után – a közös gyakorláson ideiglenes fényezéssel futnak, talán pont ugyanezzel, mellyel Fioranóban is feltűntek.

Ma jön az új Williams – itt nézhetitek élőben a bemutatót

Magyar idő szerint 14:00-kor rántja le a leplet 2022-es versenygépéről a Williams. Az előzetes videók alapján számíthatunk némi csavarra a festést illetően, Nicholas Latifit és Alex Albont pedig már lenyűgözte az, amit egyelőre láttak az autóból. A bemutatót a csapat weboldalán, IDE kattintva tudjátok követni.

F1-es visszatérésre célozgat a hírhedt szponzor

Még élénken él bennünk a Rich Energy nevű energiaital – mellyel kereskedelemben nem túl sűrűn találkoztak – és a Haas 2018-as kálváriája: a cég főszponzorként csatlakozott az amerikai istállóhoz, több talicskányi pénzt és még nagyobb célokat ígérve: William Storey, a cég főnöke a Red Bull legyőzését emlegette. Az együttműködés a szezon végéig sem jutott el, röviddel féltáv után a felek viharos körülmények között szakítottak…

Azóta a Rich Energy többször megpendítette az F1-be való visszatérést, de a nagy szavakból nem lett semmi – a cég csak kisebb szériákban van jelen. Most egy 2022-es modellekre hajazó autó képét posztolták saját nevükkel felmatricázva, az „#F1” és „#2. fejezet” címkékkel. Rövidesen kiderül, ezúttal valóban történik is valami, vagy csak egy újabb (valljuk be, ügyes) reklámforgást látunk, hogy a cég bekerüljön a hírekbe.

Russell már a W13-ban mosolyog

Széles George Russell mosolya, hiszen túlesett az üléspróbán a Mercedes brackley-i főhadiszállásán: az idei autót, a W13-at igazították a brit pilótára a február 18-i, pénteki hivatalos bemutató előtt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Nyuszis márka a Williams legújabb szponzora

Egy nappal keddi autóbemutatója előtt új támogatóval kötött együttműködést jelentett be a Williams istálló: a partner a jól ismert elemgyártó cég, az amerikai Duracell lett. A csapat és a vállalat közös tévéreklámra, valamint a Miami Nagydíjjal kezdve fogva több pályán szervezett aktivitásra készül. A cég neve jelentős teret kap az autón, a csapatfelszerelésen és pilóták overalljain.

Az ilyenkor szokásos sablonos kommentárba színt csempészve Jost Capito megjegyezte, miért örül személy szerint a szponzornak: „A becenevem 30 éve az, hogy Duracell – mivel sosem fogy el az energiám. Nagyon várom már a közös munkát” – mondta a csapatfőnök. Az új támogatót övezi egy még érdekesebb kérdés, melyre kedden választ kapunk: a versenyzők szereplésével a Williams hangulatfokozó videót tett közzé, amelyben Latifi és Albon arról beszélt, új szín kerül a festésbe. Ez akár a Duracell tradicionális vörösrézszíne lehet.

„A túl sok futam miatt az emberek elveszíthetik az érdeklődésüket az F1 iránt”

Több területre kiterjedő interjút közölt az AlphaTauri honlapja a mai autóbemutató kapcsán Franz Tost csapatvezetővel, amelyben elsősorban a 2022-es évad kihívásait és a várakozásokat érintették. Előkerült így az a kérdés is, hogy a rekordot jelentő 23 futamos idény mekkora megterhelést jelent az istálló számára, aminek kapcsán Tost aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a túl sok verseny káros lehet a Formula-1 számára:

„Tavaly szerencsések voltunk, mert rendkívül érdekesek voltak a versenyek, mindig voltak csaták, de nem számíthatunk arra, hogy mindig ez lesz a helyzet. Számomra a 23 futam az abszolút határ, nem is a munkamennyiség szempontjából, hanem mert aggódom, hogy az ilyen nagyszámú verseny ahhoz vezethet, hogy az emberek elveszítik az érdeklődésüket a Formula-1 iránt. Szerintem a legjobb a 18 és 20 közötti versenyszám lenne, mert a Formula-1-nek prémium terméknek kell maradni, így át kell gondolnunk, hogy csökkentsük a számukat, hogy továbbra is különlegesek maradjanak. Személy szerint nekem rendben van a 23 futam, de nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mi a legjobb a Formula-1 jövője szempontjából.”

f1-start-2022-dppi

Amit nem lehet megunni: először mozgásban egy 2022-es F1-es autó – videó

Az Aston Martin egy nappal a hivatalos csapatbemutatója után, pénteken már pályára is vitte Silverstone-ban az AMR22 névre keresztelt új versenygépét. A filmforgatási napról már láthattunk némi ízelítőt, de most az istálló egy hosszabb videót is megosztott arról, ahogy Lance Stroll és Sebastian Vettel először pattantak be a volán mögé 2022-ben. Stroll röviden az első benyomásait is elmondta: „Nagyon más, ez egyértelmű. Másképp viselkedik az autó. De remélhetőleg izgalmas lesz idén a versengés az új autókkal, és lehetőséget ad minden csapatnak, hogy új megoldásokkal álljanak elő” – fogalmazott a kanadai.

Mit kell elkövetni azért, hogy kitiltsanak az F1-es paddockból?

Az F1-ben dolgozó újságírók tevékenységét a helyszíni munka során rengeteg biztonsági és egyéb megkötés szabályozza, s noha természetesen nem minden vétséget torolnak meg a lehető legszigorúbban, az is előfordul, hogy kitiltásig fajul a helyzet. Többek között erről is beszélgettünk a Formula Podcast legutóbbi adásában, melynek e szakasza 01:14:30-tól hallható.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Két segítőt kaphat Masi idéntől

Az Abu Dhabi Nagydíj hajrájában történtek úgy tűnik, valóban változást hoznak a Formula-1 versenyirányításában. Az FIA megígérte, felülvizsgálja, hogyan fulladt a verseny zűrzavarba, és ha kell, megújult döntéshozatali rendszerrel térnek vissza. Sajtóértesülések szerint ez meg is fog történni, mégpedig úgy, hogy Michael Masi mellé két segítőt neveznek majd ki. Az egyik a WEC versenyigazgatója, Eduardo Freitas, a másik pedig a DTM korábbi felügyelője, Niels Wittich. Kettejük közül Wittich segítené Masi munkavégzését közvetlenül, a helyszínekről, míg Freitas „távmunkában”, Genfből tenné ugyanezt. Egy harmadik név is felmerült, Scott Elkins személyében, aki jelenleg a Formula-E-ért felel. Hogy mi lesz a végleges felállás az F1-es versenyirányításban, azt az FIA korábbi közlése alapján a szezonnyitó Bahreini Nagydíjra fogjuk pontosan tudni.

Az F3-ban és az F2-ben is képviselteti magát az Alpine

A Ferrarihoz hasonlóan a 2022-es szezon előtt az Alpine is helyzetjelentést adott akadémistáiról, és úgy tűnik, a csapat nagyon is jó helyzetben van utánpótlást tekintve. A pilótanevelő programjukban két új fiatalt köszönthetnek Jack Doohan és Olli Caldwell személyében, előbbi a Virtuosi Racing, utóbbi a Campos színeiben áll rajthoz a Formula-2-ben. A Formula-3-ban szintén két tehetséggel képviseltetik magukat, Victor Martins az ART GP-vel írt alá szerződést, míg Caio Collet marad eddigi istállójánál, az MP Motorsportnál.

Ahogy a közlemény fogalmaz, 2021 a legsikeresebb éve volt az Alpine akadémiájának, hiszen Oscar Piastri, az F1-es csapat tartalékosa megnyerte az F2-es címet, míg Guanyu Zhou be is került a királykategóriába.

A WEC-ben folytatja Danyiil Kvjat

A Sebastian Vettel által csak Torpedónak bélyegzett orosz még nem fejezte be aktív autóversenyzői pályafutását. 2022-ben egy teljes szezonon át a Hosszútávú Világbajnokság mezőnyét erősíti majd, a G-Drive Racing pilótájaként, az LMP2-es kategóriában, Rene Binder és James Allen csapattársaként. Kvjat, akit a csapatfőnök, Roma Ruszinov az egyik legnagyobb orosz sportolóként jellemzett, természetesen a győzelmet vette célba, különösen Le Mans-ban.

Délben érkezik az új AlphaTauri – itt tudod követni a bemutatót

A Haas, a Red Bull, az Aston Martin és a McLaren után újabb Formula-1-es alakulat tartja meg a bemutatóját: Valentin-napra időzítette az AT03-as kódjelű gép leleplezését az AlphaTauri. A nagy pillanat pontban délben jön el, az eseményt az alábbi videóban lehet élőben követni:

Most viszonylag „olcsón” juthatsz hozzá F1-es autóhoz – vagyis csak majdnem

Ugyanis nem tényleges Formula-1-es versenygépet árusítanak az F1 Authentics oldalán, hanem a Pirelli egyik bemutatóautóját. A Pirelli bemutatóabroncsaival felszerelt, a 2018-as F1-es gépek alapján megépített modell teljesen fekete festéssel rendelkezik, kormánya viszont nem valódi, hanem játékkormány. Viszont cserébe jóval olcsóbbért lehet hozzájutni, mint amikor egy valódi korábbi F1-es autót kínálnak eladásra: ez „csupán” 25 ezer angol fontba kerül.

pirelli-auto-1

pirelli-auto-2

Ha lemaradtál a Formula-E mexikói futamáról, itt pótolhatod a lényeget

Magyar idő szerint szombat késő este rendezték az elektromos formulaautós világbajnokság idei harmadik versenyét, amelynek végén a Porsche aratott kettős győzelmet – de ha esetleg meg- vagy újranéznéd, hogy hogyan, itt a hivatalos videós összefoglaló a Mexikóváros ePrix-ről:

Videó: Mozgásban Mandalikában a MotoGP-motorok

Három napon át a vadonatúj mandalikai pályán készült a MotoGP mezőnye a rövidesen rajtoló 2022-es szezonra – az egyes napokról mozgóképes formában is készült válogatás:

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Fizetésemelést kapott és Monacóba költözött Norris

Úgy tűnik, eddig szépen alakul Lando Norris karrierje: 2019-es debütálása óta többször is sikerült pozitívan meglepnie az F1 közönségét, tavaly kis híján az első győzelmét is megszerezte, nemrég pedig igencsak hosszú szerződéshosszabbítást jelentett be a McLarennel.

A fiatal brit természetesen nem részletezte, hogy mik is szerepelnek pontosan a friss megállapodásban, a McLaren e heti autóbemutatóján azonban annyit elárult, hogy ezentúl kicsit bővebb költségvetésből gazdálkodhat. „Mindenképpen jól fog jönni az a kis plusz. Minden szerződéssel jár valami extra. Ha jó szezonod van, akkor természetesen emelkedik a fizetésed, különösen, ha más csapatok is érdeklődnek irántad. Az mindig jót tesz anyagi szempontból” – fogalmazott. De leszögezte, ő korántsem a pénzért csinálja. „Nem ez a legfontosabb számomra. A boldogságom, az, hogy élvezzem, amit csinálok, mindenek felett áll. Mindig ez a döntő tényező. Korábban például azt mondtam, nem költöznék Monacóba, de a dolgok változnak.”

Norris épp nemrég fejezte be a költözködést is, bár van még némi teendője, amiket egyelőre halasztania kellett. „Végre beköltöztem a saját kis kastélyomba! Egy imádnivaló kis lakás, szép a kilátás. Nem voltam még ott túl sokat, a McLarennél időztem, aztán a BRDC díjátadóján, a szimulátorban is dolgoztam. De már beköltöztem, csak van még néhány doboz, ami kipakolásra vár.”