DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 10. csütörtök

„Szinte emberfeletti, amire képes” – Horner az egekig magasztalta Verstappent

Max Verstappen idei negyedik győzelmét aratta öt futam alatt az F1-es Kínai Nagydíjon: a hollandot a két SC-fázis sem ingatta meg, csupán az első kerékcsere idején engedte ki ideiglenesen a kezéből a vezetést. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem is győzte dicsérni a negyedik vb-címe felé menetelő pilótáját:

„Fantasztikus formában volt egész hétvégén. Kiemelkedő volt a csapat: sprintgyőzelem, pole-pozíció, az első rajtsor kisajátítása a versenyre, aztán első és harmadik hely a futamon. Úgy érzem, kicsit balszerencsések voltunk a biztonsági autóval, de ez van. Max egy másik bolygón van, fantasztikus a formája. Változik ugyan pályáról pályára, de teljesen egybeforrt a géppel. Elképesztően érzi az autót, a körülményeket. Megvan az önbizalma, érti a gumikat, hogy mi kell ahhoz, hogy nyomja és mi ahhoz, hogy óvja őket. Hihetetlen versenyzői agya van. Szinte emberfeletti, amire képes. Megtiszteltetés vele dolgozni, történelmet ír.”

A harmadik helyen befutó Sergio Perez kapcsán Horner elmondta: rosszul jött ki a biztonsági autós fázis, a második kerékcseréje után Lando Norris és Charles Leclerc mögé került, és mire áthámozta magát a Ferrarin, már nem volt a legjobb állapotban a gumija, így nem tudta levadászni a McLarent – viszont így is erősnek értékelte a mexikói hétvégéjét a Red Bull-vezér.

f1-verstappen-kina-redbull-win

Ha lemaradtál az éjszakai austini időmérőről, itt pótolhatod a lényeget!

Az időeltolódás miatt magyar idő szerint éjszaka került sor az USA Nagydíj kvalifikációjára, ezért hozzuk a hivatalos mozgóképes összefoglalót azok számára, akik inkább az alvást választották – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

kvali-of-video-austin-1

Mi kell Sargeantnek az F1-es szuperlicenszhez?

Különös módon jelentette be második 2023-as versenyzőjét a Williams: a csapatfőnök Jost Capito a szombati sajtótájékoztatón – amelyen egyébként a rosszullét miatt távolmaradó Mattia Binotto Ferrari-vezér helyére ugrott be – árulta el, hogy Logan Sargeant kapja az ülést, ha megszerzi az FIA F1-es szuperlicenszéhez szükséges pontokat. Márpedig ez egy fontos feltétel, úgyhogy érdemes megnézni, hogyan is áll jelenleg ezen a fronton az amerikai. Az előző két Formula-3-as idényében elért hetedik és harmadik helyei összesen 27 licenszpontot érnek, ehhez hozzájön még egy azáltal, hogy az USA Nagydíj pénteki edzésén 100 km-nél több távot teljesített, azaz pillanatnyilag 28-nál jár.

A szükséges 40 elérését segíti, hogy Sargeant Mexikóban és Abu Dhabiban is autóba ül az első szabadedzésen: ha ott is teljesít több mint 100 km-et, az két extra pont. A maradékot a Formula-2-ben kell összegyűjtenie, ahol az Abu Dhabiban esedékes idényzáró előtt a harmadik pozícióban áll. Ha eléri a 30 pontot az F1-es szabadedzésekkel és/vagy azzal, hogy büntetőpont nélkül zárja az F2-es évadot (amiért két licenszpont jár), akkor a Williams-akadémistának elegendő a tabella hatodik helyén végeznie. Ha nem lesz meg a 30 egység (például egy büntetés vagy az F1-es tréningen elszenvedett műszaki hiba miatt), akkor viszont az ötödik pozíció szükséges Sargeantnek a Formula-2-ben. Márpedig az állás igen szoros: a negyedik-ötödik-hatodik helyezett Jack Doohan, Jehan Daruvala, Enzo Fittipaldi egyaránt kilenc pontra van tőle, s a hetedik Liam Lawson lemaradása is 12 pont. Azaz bár sok mindennek kell rosszul alakulnia Sargeant számára, de elméletileg elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy négyen is megelőzik még a pontversenyben, amivel visszacsúszna a hetedik pozícióba – tehát tiszta F2-es szezonzárásra lesz szüksége.

sargeant-fp1-usa-dppi

fotó: DPPI

2025 végéig az ESPN közvetíthet az Egyesült Államokban

Meghosszabbították az ABC és az ESPN csatornák szerződését, így ennek értelmében a 2025-ös szezon végéig náluk maradnak a közvetítési jogok az USA-ban. Ezt pont az austini hétvége szombati napján jelentették be hivatalosan is a felek. „Örömmel jelentjük be, hogy folytatódik a partnerségünk. A Formula-1 hihetetlen növekedést ért el az Egyesült Államokban. Teltház van az eseményeken, rekordot jelentő nézőszámokkal, miközben a következő szezonban Austin és Miami mellett Las Vegas is bekerül a versenynaptárba, így három látványos futamnak adunk otthont. Az ESPN csatornái óriási szerepet játszottak ebben a növekedésben az elkötelezett, minőségi közvetítéseikkel. Izgatottan várjuk, hogy bővíthessük a kapcsolatunkat, és továbbra is együtt hozzuk el az F1 szenvedélyét és izgalmát az amerikai nézőknek” – idézte a közlemény a sportág vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak a szavait.   

296 fát ültetnek Sebastian Vettel tiszteletére Austinban

Sebastian Vettel várhatóan utoljára versenyezhet az Egyesült Államokban, hiszen év végén befejezi a pályafutását. A négyszeres világbajnok 2007-ben Indianapolisban mutatkozott be, most pedig 296. futamára készül Austinban. A pálya igazgatója, Bobby Epstein már a hétvége előtt utalt rá, hogy szeretnék valamivel megünnepelni az Aston Martin versenyzőjét: „Szeretnénk megtalálni a módot, hogy megünnepelhessük Sebastiant és elismerhessük a hozzájárulásait, mielőtt visszavonul. Beszélünk róla és vannak ötleteink, melyeket nemsokára felfedünk”. A szervezők sikerrel jártak az ötletelésben, ugyanis a társadalmi problémákkal igencsak foglalkozó németet 296 fa ültetésével ünneplik meg. A hétvége során minden facsemetét elhelyeznek majd, melyből 20 már a csütörtöki napon a helyére került.

 

Doornbos: De Vries minden maga intéz

Bár az Olasz Nagydíjat megelőzően nem sok esélye volt rá, jövőre mégis az AlphaTauri pilótájaként indulhat a Formula-1-ben Nyck de Vries. A Formula-E világbajnokáról egy korábbi F1-es versenyző, a szintén holland Robert Doornbos árult el néhány érdekességet, így például azt is, hogy honfitársa általában amit tudott, azt önmaga intézte a karrierjét illetően. „Nyck egy olyan versenyző, aki utoljára megy el a paddockból. Tisztelem őt, mert mindent maga csinál. Nincs menedzsmentje, így a tárgyalásokat is ő maga végzi. Ezt is nagyra értékelem” – árulta el Doornbos a Ziggo Sportnak.

Nem mindenki ért egyet Günther Steiner megjegyzéseivel

Továbbra sem biztos Mick Schumacher helye a Haas istállójánál, és több pilóta neve is felmerült már, akik át vehetnék a német helyét a pletykák szerint. Miközben ez a helyzet, a csapatfőnök, Günther Steiner többször az állandóságot emelte ki az alakulat egyik legfőbb céljaként, ami kissé kiakasztotta Ralf Schumachert. „Nem tudom, hogy a csapatra vagy a versenyzőkre gondol-e, amikor következetességről beszél. Nem értem, hogy miről van szó. Talán meg kellene hallgatnia a saját interjúit. A Haas jelenlegi versenyzői jól teljesítenek, és szerintem a Haas jól tenné, ha velük folytatná. Ha ennyire kritikusak a versenyzőkkel szemben, talán itt az ideje, hogy egy kis önkritikát is gyakoroljanak. Ez a Formula-1 és nem a Netflix” – mondta a Sky Sports adásában a korábbi F1-es pilóta.

Ricciardo és Norris táncra perdült Austinban

A McLaren párosa továbbra is igazán mókás jelenetek tud produkálni, amit a promóciós videóktól kezdve az egyes sajtóeseményekig már több alkalommal is bemutattak. A minap Austinban ismét szórakoztatták a rajongókat, Daniel Ricciardo és Lando Norris ugyanis táncolni kezdtek a színpadon.  

Az új szponzorral már eléri a költséglimitet a Haas

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke arról beszélt Austinban, hogy az új névadó szponzoruk, a MoneyGram révén már lesz annyi pénzük, hogy elérjék a 2023-as költségvetési határt. Mint mondta, végre szemmagasságba kerülnek a többiekkel és úgy érzi, hogy a limit miatt hamarosan lesz esélyük a dobogós helyek elérésére is. Steiner szerint 2023-ra ez utóbbit azért még nem tudja megígérni, mert két nagyon rossz szezon után vannak, de idén egészen jól összeszedték magukat és ha a MoneyGram révén meglesz a szükséges pénzösszegük, akkor pár éven belül már szeretne pódiumon állni.

-00122039_801

fotó: dppi

Alonso szerint Verstappen még jobb lehet a szezon hajrájában, mint eddig

A Japánban megnyert világbajnoki cím után az USA Nagydíj és az ezt követő futamok már tét nélküliek Max Verstappen számára, de egy másik kétszeres világbajnok, Fernando Alonso szerint ez nem hogy nem veti vissza a hollandot, hanem egyenesen felszabadítja, Alonso már korábban is arról beszélt, hogy az első vb-cím után könnyebb a versenyzés, lemegy az ember válláról egy nagy teher és ez végül érvényesült is Verstappennel kapcsolatban, aki tükörsimán védte meg a címét. Ami pedig az idei szezonból hátralévő időszakot illeti:

„Más lesz mostantól a helyzet, mert nincs rajta nyomás, emiatt úgy mehet neki a hétvégéknek, hogy nyugodtabb és készen állhat több kockázatot vállalni. Bizonyos szempontból szerintem Max még jobban teljesíthet a következő négy versenyen, mert már semmi miatt nem kell aggódnia. Szabadon kockáztathat és kihasználhatja az autójában rejlő összes potenciált” – mondta Alonso a Formula.hu jelenlétében.

-00122022_957

fotó: dppi

Szerelőjét gyászolja a Haas Austinban

Fekete gyászkarszalaggal és egy, az autó orrkúpján elhelyezett matricával emlékezik a Haas a csapat 31 évesen elhunyt egykori szerelőjére, aki hosszan tartó, súlyos betegséget követően hunyt el csütörtökön. Harvey Cook 31 évet élt.

 

Perez és Zhou is rajtbüntetést kap, a Ferrarikra is ez várhat

Az USA Nagydíj első szabadedzése alatt jött a hír, hogy Sergio Perez és Guanyu Zhou is megkapja az idei ötödik belsőégésű motorját, így mindkettejükre rajtbüntetés vár: öt-öt hellyel sorolják majd őket hátrébb a vasárnapi rajtrácson. Egyébként Perez és Max Verstappen autójában kipufogót is cserél a Red Bull, de az még belefér az idei évben felhasználható mennyiségbe.

Információik szerint Charles Leclerc és Carlos Sainz is motorcsere áldozata lesz, de ők egyelőre nem lépték ezt meg, a tervek szerint szombaton válhat ez hivatalossá.

perez_8

fotó: dppi

Hajnalban MotoGP, este F1: íme a szombati program

Kora reggeltől késő estig tart a motorsport-program ezen a hétvégén, a szombat is mozgalmas lesz: íme a menetrend!

Szombat

4:50-5:35 MotoGP, harmadik szabadedzés (Aréna4)

8:25-8:55 MotoGP, negyedik szabadedzés (Aréna4)

8:44 WRC, második versenynap (WRC+ online, fizetős)

9:05-9:45 MotoGP, időmérő (Aréna4)

15:00-15:30 Superbike, harmadik szabadedzés

16:05-18:00 NASCAR, utolsó edzés és időmérő

17:10-17:25 Superbike, Super Pole

20:00 Superbike, első futam (Eurosport 2)

21:00-22:00 Formula-1, harmadik szabadedzés (M4 Sport)

00:00-01:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)

A teljes hétvégi menetrend itt megtekinthető!

-00122043_209

fotó: dppi

Beleszól-e a pilótafelállásba a Haas új névadó szponzora?

A két kiadó 2023-as ülés közül az egyik a Haasnál található, hiszen továbbra sem dőlt el, hogy Mick Schumacher megtarthatja-e a helyét vagy valaki más – az utóbbi időben főként Nico Hülkenberget emlegetik – lesz Kevin Magnussen csapattársa. Az amerikai istálló új névadó főtámogatója, a MoneyGram pedig nem akar beleszólni a döntésbe:

„Teljes mértékben megbízunk Güntherben. Ez nem a mi döntésünk. Ez a versenyzést érintő döntés, és abszolút megbízunk benne, és izgatottak vagyunk, bárkit is választanak végül” – mondta el Austinban a cég marketingvezére, Greg Hall, akivel egyetértett az elnök-vezérigazgató, Alex Holmes is: „Szeretnénk segíteni, szeretnénk bevonódni, szeretnénk a megfelelő márkareprezentációt és globálisan a legjobb együttműködést. Természetesen ebben nagy szerepet játszanak a pilóták. Remek volt beszélgetni kicsit Mickkel délelőtt, ő egy nagyszerű fiatal pilóta. De Güntherre bízzunk magunkat ebben, és bárki is fog a csapatnál vezetni, mi a maximális támogatást nyújtjuk neki.”

Günther Steiner a fentiekhez annyit fűzött hozzá, hogy annak ellenére, hogy a MoneyGram is amerikai, nem támasztották feltételül, hogy legyen egy amerikai versenyző a csapatban – igaz, maga a csapatvezető szerint is „eljön majd az ideje” ennek, ha találnak megfelelő pilótát erre.

mick-schumacher-dppi-austin

fotó: DPPI

Latifi mókásnak találta az IndyCar-pletykákat

Néhány héttel ezelőtt vált biztossá, hogy Nicholas Latifi a 2022-es szezon végén, három év után távozik a Williamstől, s ezzel együtt gyakorlatilag garantálható, hogy a Formula-1-ből is. Nemrég olyan pletykák röppentek fel, hogy a kanadai az IndyCarba igazolhat a Ganassihoz, de amikor ezt az USA Nagydíj sajtónapján felvetették a versenyzőnek, tagadta, hogy bármilyen megállapodás született volna:

„Még nem köteleződtem el semmi mellett, nem írtam alá semmit, nincs konkrét hír, amit megoszthatnék. Láttam az előző napokban a híreket arról, hogy aláírtam egy IndyCar-csapathoz, amit kicsit mókásnak találtam. Beszéltem több csapattal különböző kategóriákból, de még nem döntöttem, milyen típusú dologba vágnék bele. Még nagyon sok dolog lóg a levegőben. Bizonyos szempontból… nem is az idegesítő a jó szó, de egyelőre szeretnék arra koncentrálni, hogy a lehető legjobban zárjam a szezont. Nyilván sok szériának már véget ért az idénye, az autósport pedig gyorsan mozog, így a pilóták szeretnék minél hamarabb tisztázni a jövőjüket. De még nem olyan régen tudtam meg hivatalosan, hogy elküldenek: épp csak Szingapúr előtt. Szóval zajlanak egyeztetések, de még nincs mit bejelentenem” – idézi a Motorsport.com Latifit. A pilóta hozzátette: a formulaautós kategóriákon kívül is nézelődik például endurance irányába, de azt is elismerte, hogy az IndyCarban vonzó számára, hogy a Dallara gyártja mindenkinek a karosszériát.

latifi-dppi-usa-day0

fotó: DPPI

Amerikai motívumok díszítik a Haast a hazai nagydíján

Bár az új névadó főszponzor csak jövőre érkezik a Haashoz, az amerikai istálló így is némileg eltérő festéssel áll rajthoz a hazai nagydíján, az austini USA Nagydíjon: az autón az Egyesült Államok zászlajából ismert 50 csillag és piros-kék csíkok tűntek fel:

Ocon egy szuperhős előtt tiszteleg Amerikában

Sisakja Pókember fejét mintázza az USA Nagydíjon. „Ha a szuperhősök földjén vagyok, tisztelgek a kedvencem előtt” – írta a francia, aki valóban nagy rajongó lehet, hiszen a pályára is pókemberes pólóban érkezett.

A McLaren már a jövőben jár: LED-képernyő került a szponzormatrica helyére (videóval)

Az USA Nagydíjon debütáló újítás a matricák utódja lehet a jövőben: az MCL36 karosszériájára, a pilótafülke két oldalára két LED-kijelző került, amelyen menet közben változik a szponzorfelirat. A technológia nem is csak az autón használható, egy kijelzőt egy sisakba is beépítettek – különbség, hogy a sisak csak bemutatódarab, az autón levő képernyők azonban a pályán is szerepet kapnak.

F1-es élményközpont nyílik Londonban

November 24-én a londoni One New Change bevásárlóközpontban nyitja meg kapuit az F1 Arcade, amely a Formula-1 hivatalos közleménye szerint azzal a céllal jött létre, hogy a versenypályáról a városba hozza a sport izgalmát és érzelmeit. A látogatókat 60 darab szimulátor várja, melyek az rFactor 2 platformjára épülnek, de az ételek és az italok széles kínálatával akár rendezvények, vagy baráti társaságok számára is kiváló lehet a bő egy hónap múlva megnyíló hely. Az élményközpont tervezéséért Adam Breeden felelt, akinek a nevéhez több népszerű szórakozóhely fűződik Londonban. „Az F1 Arcade egy ambiciózus projekt, amely lehetővé teszi, hogy az emberek még közelebb kerüljenek a Forma-1-es élményhez, mivel a vendégek elegáns környezetben, magas színvonalú vendéglátóipari kínálat mellett ülhetnek be a testre szabott versenyszimulátorok volánja mögé. A Kindred Concepts és a Formula 1 fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy az F1 Arcade hihetetlen prémium élményt nyújtson mindenkinek, aki ellátogat ide, rajongóknak és nem rajongóknak egyaránt, kortól és képességektől függetlenül” – mondta el Brandon Snow, a sportág kereskedelmi részlegének ügyvezető igazgatója.

Hamilton egy repülőgép ellen gyorsult – videó

A brit F1-es pilóta saját magának rögzítette a „versenyt” az autójában – a kisfilmet a Mercedes egyik szponzorával közösen forgatták:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Videó: „Cowboy” Ricciardo lóháton, zeneszóra vonult be az austini paddockba

Ülés nélküliség ide, rossz hangulat oda, Daniel Ricciardo megadta a módját az austini megérkezésnek: