DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 1. kedd

Minden eddiginél korábban megjelenik az F1 24-es videojáték – videó

Az EA Sports az új Formula-1-es szezon előestéjén bejelentette, hogy minden eddiginél korábban, már május 31-én érkezik majd a 2024-es hivatalos Formula-1-es videojáték, az F1 24. Túl sok részletet egyelőre nem árultak el róla, csupán annyit, hogy átalakították és kijavították benne a karriermódot. Egy rövid kedvcsináló viszont már érkezett is a játékhoz:

Sprintnap az F1-ben – a szombati program

Szombat

10:00 Formula-3, első futam (M4 Sport)
11:30 WRX, Super Pole és előfutamok
12:00-13:00 Formula-1, sprintkvalifikáció (sprintszétlövés) (M4 Sport)
12:10-12:25 Superbike, Super Pole (Aréna4)
13:45 Formula-2, első futam (M4 Sport)
15:00 Superbike, első futam (Aréna4)
16:30 Formula-1, sprintfutam (M4 Sport)
20:30-21:30 NASCAR, időmérő edzés
20:45-22:15 IndyCar, időmérő edzés (Aréna4)


Fotó: Szabó Attila

Videó: az izgalmas spielbergi időmérő összefoglalója

Mindössze 48 ezredmásodperc döntött Max Verstappen és Charles Leclerc között a pole-pozíció sorsáról. Az összefoglaló a képre kattintva tekinthető meg a YouTube-on.

Döntöttek a felügyelők, megtarthatja a pole-t Verstappen

Nemrég számoltunk be róla, hogy a versenyfelügyelők beidézték Max Verstappent, mert úgy látták, talán feltarthatta Kevin Magnussent a Q1-ben. Az egyes kanyar kijáratán Verstappen az ideális íven haladt, lassú tempóban, így Magnussennek félre kellett húznia az autót, hogy ne találja telibe hátulról a hollandot. A videós bizonyítékok és a két érintett meghallgatása után a felügyelők úgy döntöttek, hogy nincs szükség további intézkedésre, miután Magnussen egyébként is hibázott az egyes kanyarban, és nem is kellett hirtelen kormánymozdulattal reagálnia Verstappen autójára.


Fotó: Szabó Attila

Gyász: elhunyt Robert Fernley

Elhunyt az FIA együléses autókért felelős testületének elnöke. Robert Fernley, vagy ahogya a paddockban ismerték, Bob Fernley Stefano Domenicalitól vette át az imén említett titulust, mikor az olasz a Formula-1 vezérigazgatójává vált. Amellett, hogy számos IndyCar-csapatnál megfordult, az F1-ben is fontos szerepet játszott Fernley. Amikor Vijay Mallya felvásárolta a Spyker csapatát, nem kellett sok időnek eltelnie, hogy Bob Fernley legyen a Force India megbízott csapatfőnöke. Egészen Lawrence Stroll érkezéséig dolgozott a csapatnál Fernley, majd a McLaren Indy500-as projektjének felelőse lett. Miután 2019-ben Fernando Alonso nem tudott kvalifikálni a legendás versenyre, a felek bejelentették, hogy nem hosszabbítanak szerződést, ezután vette át Domenicalitól az együléses versenyautókért felelős bizottság irányítását. Robert Fernley 70 évet élt. Nyugodjon békében!

Veszélyben Verstappen pole-ja? Vizsgálják a hollandot

Max Verstappen szerezte meg a pole-pozíciót a rengeteg időtörléssel tarkított pénteki időmérő edzésen, azonban most izgulnia kell a harmadik világbajnoki címe felé száguldó Red Bull-osnak. A versenyfelügyelők ugyanis beidézték egy elbeszélgetésre az időmérőt követően, mivel feltarthatta Kevin Magnussent az egyes kanyarban. Azonnal beszámolunk a további fejleményekről!


Fotó: Red Bull Content Pool

Veszélyben De Vries ülése az újabb pocsék időmérő után

A héten felröppent a hír, amely szerint Daniel Ricciardo készen állhat az F1-es visszatérésére, ennek pedig legnagyobb vesztese az a Nyck de Vries lehet, aki tavalyi zseniális beugrása után idén nem igazán tudja felvenni a száguldó cirkusz ritmusát. A holland pilóta Spielbergben is utolsó lett a péntek délutáni kvalifikáción.

"Jól kezdődött az időmérő az AlphaTauri számára, de aztán a pályahatárok és az egyéb hasonló dolgok miatt egyikük sem élte túl a Q1-et, pedig ez volt a minimális elvárásom. Jobban oda kell figyelnünk arra a jövőben, hogy mit csinálunk..." - fogalmazott az ORF kamerái előtt sejtelmesen Dr. Helmut Marko. A faenzai istálló idény végén nyugdíjba vonuló főnöke sem vette éppen védelmébe De Vriest: "Ha jól teljesít, és azt látjuk, hogy sikeres közös jövő állhat előttünk, akkor nem fogunk beszélni a lecseréléséről, de ehhez természetesen fel kell mutatnia valamit."


Fotó: Red Bull Content Pool

Formula-2: Újonc-pole és eltörölt köridők tömkelege a kvalifikáción

Már a szabadedzés is eseménydúsan alakult az F2-eseknek: kétszer is piros zászlóval kellett megszakítani a körözést, először a bajnokság második helyezettje, Theo Pourchaire, majd Amaury Cordeel megforgása miatt.

Az ART jól találta el a beállításokat az időmérőre, Victor Martins rögtön az első próbálkozások után az élre állt, míg tapasztaltabb csapattársa, Theo Pourchaire a negyedik pozíciót foglalta el. Ahogy azt az F3-ban is láthattuk, a Formula-2-es mezőny is nagy hangsúlyt helyezett a tökéletes pozíció megtalálására a pályán, így itt is kialakultak kisebb „forgalmi dugók”, időnként egymás hegyén-hátán álltak az autók. Emellett folyamatosan jöttek a köridő-eltörlések pályaelhagyás miatt, így volt lehetséges az is, hogy a Virtuosi pilótája, Amaury Cordeel meglepetésre a második leggyorsabb körrel rendelkezett, őt a bajnoki éllovas, Frederik Vesti követte félidőnél.

Az utolsó percek folyamatos javulásokat hoztak mindenkitől, Martins azonban meg tudta tartani vezetését, Vesti bő egy tizeddel maradt el tőle, míg Pourchaire kikapott újonc csapattársától, a harmadik helyen zárt. Kush Maini elégedett lehet negyedik pozíciójával a Camposban, mögötte Jack Doohan egészítette ki az első ötöt. A barcelonai pole-pozíciós Oliver Bearman csupán a 19. helyre kvalifikálta a Premát, miután folyamatos pályaelhagyásai miatt a fekete-fehér zászlós figyelmeztetést is megkapta. A holnapi sprintfutam rajtelsősége Jak Crawfordot illeti meg.

Albon a Williamsnél akar maradni

Alexander Albon, akiről a minap Helmut Marko úgy nyilatkozott, hogy két ütközése Lewis Hamiltonnal (2019-ben Interlagosban és 2020-ban Spielbergben) valósággal derékba törte a karrierjét, idén több kiváló teljesítménnyel rukkolt elő, különösképp Kanadában, aminek kapcsán volt főnöke, Christian Horner úgy nyilatkozott, hogy legalább annyira figyelte az ő versenyét, mint a Red Bullokét.

A brit-thai versenyző elárulta, hogy Horner gyakran méltatja a teljesítményét: „Christian írni szokott nekem, amikor jól teljesítek. Jó dolog ilyen kapcsolatban lenni a korábbi főnököddel, de most teljesen a Williamsre koncentrálok” – mondta Albon, majd rá is erősített erre: „Számomra ez egy hosszútávú projekt, remélem, hogy sokáig itt leszek. Szeretek a csapattal dolgozni, úgy érzem, hogy fejlődünk, aminek a részese akarok lenni. Meglátjuk, hogy alakulnak a következő éve, de egyelőre elégedett vagyok azzal, ahol vagyok.”

albon-spielberg-szaboattila

Fotó: Szabó Attila

Vezetőváltás: veszélyben lehet az Audi projektje?

A Volkswagen bejelentette, hogy megválik az Audi vezérigazgatójától, Markus Duesmanntól – az 54 éves mérnök fontos szerepet játszott a négykarikások F1-es projektjének előkészítésében, éppen ezért a bejelentést követően felmerült a kérdés, hogy veszélybe sodorhatja-e a 2026-os királykategóriás csatlakozást a vezetőváltás. A Speed Week beszámolója szerint ettől annak ellenére sem kell tartani, hogy a beszállás vezéralakja távozik ezzel, hiszen az anyacég teljes támogatását élvezi a projekt.

Duesmann utóda Gernot Döllner lesz, aki doktoranduszként csatlakozott a Volkswagenhez 30 évvel ezelőtt, a Porschénál töltött be fontos szerepeket, az elmúlt években pedig a termék- és csoportstratégiáért, valamint a főtitkárságért felelt.

audi

Formula-3: Káosz és elvett Prema-pole az időmérőn

Közel egy hónapos kihagyás után tértek vissza a juniorkategóriák a pályára, a Formula-3-asok spielbergi időmérőjét a bajnoki összetettet vezető Gabriel Bortoleto várhatta a legjobb helyzetből, miután a délelőtti szabadedzésen is ő bizonyult a leggyorsabbnak a Tridentben.

Jól is kezdett a brazil, a Prema-pilóták azonban még inkább elkapták a fonalat már a kvalifikáció elején, az első gyorskörök után Dino Beganovic és Paul Aron vezették a sort. Az elmúlt versenyeken remeklő Josep María „Pepe” Martí is erős körrel kezdett, a negyedik helyen állt az első 15 perc után Gabriele Minit megelőzve. A legnagyobb kihívást a helyezkedés jelentette a mezőnynek, folyamatosan ment a csata a lehető legjobb pozíciókért a pályán, emellett a pályahatárok betartásával is meggyűlt a baja a fiataloknak.

Az utolsó gyorskörökre a Prema tovább gyorsult, Aron tovább javított idején az élen, pole-pozíciót érő körét azonban pályaelhagyás miatt törölték, így csak a negyedik lett, rajtelsőségét Grégoire Saucy örökölte meg az ART-ben. Beganovic mindössze négy ezreddel maradt el a svájcitól a második helyen, míg Bortoleto be kellett érje a harmadik pozícióval. A spanyol tini tehetség, Martí csak a 12. lett, a fordított rajtrácsos sprintfutamot azonban így az élről kezdheti, mögötte pedig Mini sorakozhat fel szombaton. 

Hamilton még mindig nem tud mindent kihozni magából

A Red Bull idén nyolc versenyen nyolc győzelemnél jár, és aligha lehet más a céljuk a csapat hazai versenyén, mint a kilencedik siker behúzása, amiben természetesen jó néhányan szeretnék megakadályozni az energiaitalosokat – köztük Lewis Hamilton, akit határozottan fellelkesült a csapat legújabb fejlesztéseitől, valamint a csapat elmúlt időben tapasztalt jó formájától.

A brit versenyző Spielbergben úgy nyilatkozott, hogy elégedett az iránnyal, amerre a Mercedes elindult a W14-essel: „Tudjátok, hogy az elmúlt bő egy évben nem éreztem jól magam az autóban, de ez a mostani lépés abba az irányba vitte a dolgokat, amit kértem. Így lassan visszaépítem az önbizalmamat, ami még mindig nem 100 százalékos, még mindig nem tudok kihozni mindent magamból, de közeledünk…”

hamilton-austria

Perez jobban van, készen áll az időmérőre

Mint arról írtunk, a Red Bull tájékoztatása szerint Sergio Perez még szerdán este rosszul lett – ennek pontos részleteit nem közölte a csapat –, s annak érdekében, hogy kipihenje magát a hétvégi Osztrák Nagydíjra, kihagyta a csütörtöki médianapot Spielbergben. Pénteken késő délelőtt aztán már arról posztolt az istálló, hogy Perez jobban van, már kint van a Red Bull Ringen és készen áll az időmérő napjára (hiszen a sprintlebonyolítás miatt már ma kvalifikációt rendeznek az F1-esek számára):

Közel két évtizedes precedens miatt büntette Norrist az FIA

Lando Norris az F1-es Kanadai Nagydíjon kapott öt másodperces büntetést „sportszerűtlen viselkedésért”: a stewardok indoklása szerint a brit jelentősen lassabban hajtott a biztonsági autós fázis alatt, hogy helyet hagyjon a csapattárs Oscar Piastri és közte annak érdekében, hogy egyszerre tudja megejteni a McLaren mindkettejük kerékcseréjét az SC-fázis során. Norris két hete Montrealban nem értette a büntetését, és ezzel még most is így van:

„Még mindig egyeztetünk az FIA-val, mert alapvetően egy új precedenst teremtettek azzal, hogy mit tehetsz és mit nem. Egyértelmű példák vannak rá, amikor mások azt csinálták, amiről azt gondolják, hogy én is csináltam, méghozzá szándékosan, mégsem kaptak büntetést. Most gyakorlatilag azt mondják, hogy végig tartsuk magunkat a deltaidőhöz, azaz arra késztetnek minket, hogy hajtsunk gyorsan a safety car mögött, aminek szerintem nincs értelme” – fogalmazott a brit Spielbergben.

A Motorsport.com úgy tudja, hogy az FIA nagyon is korábbi precedenshez nyúlt vissza Norris büntetésekor. Konkrétan a 2005-ös évadzáró Kínai Nagydíjon történt az eset, amikor Giancarlo Fisichella a bokszbejáratnál fogta vissza Kimi Raikkönent és Rubens Barrichellót, hogy az élen álló Fernando Alonsóval azonos körben ejthesse meg a maga bokszkiállását. Akkor a Renault olasz pilótáját áthajtásos büntetéssel sújtották – mindezt azok után, hogy egy belgiumi Raikkönen-féle incidenst követően Charlie Whiting akkori versenyigazgató figyelmeztette a pilótákat. Azóta egy komoly hasonló kihágás történt a 2017-es Bahreini Nagydíjon, ahol Lewis Hamilton tartotta fel hasonló módon Daniel Ricciardót, amiért Norrishoz hasonlóan öt másodperces büntetésben részesült. Norris szankcionálásával az FIA most egyértelműen jelezte: nem fogják engedni, hogy akár a bokszutcában, akár előtte a bevezető körön valaki a riválisok lassításával igyekezzen előnyre szert tenni az SC-fázis alatti kerékcseréje során. A Fisichella-féle 2005-ös esetet videón is mutatjuk:

Ma már F1-es időmérő – itt a pénteki program

Péntek

9:55-10:40 Formula-3, szabadedzés
11:05-11:50 Formula-2, szabadedzés
13:30-14:30 Formula-1, szabadedzés (M4 Sport)
15:00-15:30 Formula-3, időmérő edzés
15:55-16:25 Formula-2, időmérő edzés
17:00-18:00 Formula-1, időmérő edzés (M4 Sport)

A hétvége teljes menetrendjét itt tekinthetitek meg!

Ryan Reynolds meghívta a moziba Ocont

A Renault Group és az Alpine hétfő reggel jelentette be, hogy befektetőként érkezik a Formula-1-es alakulathoz az Otro Capital, a RedBird Capital Partners és a Maximum Effort Investments. A befektetői csoport együttesen 200 millió eurót invesztál az F1-es istállóba, amivel 24 százalékos részesedést szereztek a csapatban és tagja Ryan Reynolds, világhírű színész is. Esteban Ocon a csütörtöki sajtónapon nyilatkozott a filmsztárról, a Formula.hu jelenlétében: "Ez fantasztikus! Szerencsésnek mondhatom magam, amiért kedden chatelhettem Ryannel, amikor is meghívott a következő Deadpool film londoni bemutatójára. Ő egy nagyon is inspiráló személy, a színész teljesítményén túl is, ráadásul mára már egy tapasztalt üzletember is" - tette hozzá Ocon, akinek azért kicsit még várnia kell a mozizásra, hiszen a Deadpool 3. csak 2024-ben kerül a vásznakra.

Helyszíni: ez történt csütörtökön az F1-es paddockban

Mészáros Sándor, a Formula.hu utazó tudósítója az F1-es Osztrák Nagydíj paddockjából jelentkezett be videó formájában, amelyben elmondta a legfontosabb tudnivalókat.

A videó ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

f1-verstappen-hamilton-austriangp

Már megint kirabolták Norrist

Lando Norris az F1-es Osztrák Nagydíj csütörtökjén a PA hírügynökségnek megerősítette, hogy kirabolták az elmúlt hetekben, amikor Spanyolországban nyaralt – bár túl sok részletet nem árult el az incidensről: „Elmentünk vacsorázni, és ez alatt kirabolták a helyünket. Sokféle dolgot loptak el. Egyes dolgok drágák voltak, mások kevésbé. Még tart a vizsgálat, úgyhogy nem mondhatok sokat” – fogalmazott Norris. A társaságában volt állítólag többek között az influenszer Jennie Dimova is, aki egy TikTok-videóban szintén arról beszélt, hogy szinte mindenét ellopták a villájukból.

Nem ez az első alkalom, hogy meglopták a McLaren pilótáját: két éve a labdarúgó-Eb döntőjét tekintette meg a Wembley Stadionban a fiatal F1-es pilóta, akinek ott a több tízezer font értékű karóráját tulajdonították el.

f1-norris

Leclerc és a Ferrari utolsó győzelme – ez történt tavaly Spielbergben

Igazán eseménydúsan alakult a tavalyi Osztrák Nagydíj, amely egy izgalmas, ötfős csatáról, Leclerc és Verstappen csatáiról, Sainz kigyulladó Ferrarijáról és csapattársa és a teljes Scuderia máig utolsó győzelméről maradt emlékezetes. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Íme, a Ferrari új első szárnya – fotók

Mint arról mi is írtunk, a héten Fioranóban tartott filmforgatási napot a Ferrari, amelyen a jelentések szerint a fejlesztéseket is kipróbálták Carlos Sainzék: ezzel akart időt nyerni a csapat, hiszen az Osztrák Nagydíj sprintlebonyolítása miatt egyetlen szabadedzést előzi meg az időmérőt. Az újítások közé tartozott egy új első szárny is, amely fel is tűnt a spielbergi paddockban, és köszönhetően Albert Fabrega fotóinak, közelről is megcsodálhatjuk a fejlesztést.

A leglátványosabb újdonság, hogy a korábbiakkal ellentétben az új szárny lekerekített véglappal rendelkezik, de változott például az orrvég kialakítása is:

Perez rosszul lett, kihagyja a csütörtöki médianapot

Már csütörtökön indul a program az F1-es Osztrák Nagydíjon a médianappal és a sajtótájékoztatókkal, lesz azonban egy hiányzó a mezőnyből. A Red Bull ugyanis rövid közleményben arról tájékoztatott, hogy Sergio Perez rosszullét miatt kihagyja a napot: „Checo nem lesz jelen ma a pályán. Tegnap este rosszul lett, s a mai napot pihenésre fordítja, hogy a lehető legegészségesebb állapotban legyen a hétvégi versenyre” – írta a csapat.

Perez tehát egyelőre csak a csütörtöki napot hagyja ki Spielbergben, a hétvégi edzéseken, időmérőkön és futamokon való részvétele jelen állás szerint nincs veszélyben. A rosszullét pontos jellegéről nem tájékoztatott a Red Bull.

f1-perez-redbull