DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

Még a promóciós videóban is elrontotta az F1-es kerékcserét a Ferrari

Kínos baki a Ferrarinál: a minap megosztottak egy látványos(nak szánt) felülnézeti felvételt egy kerékcsere-gyakorlásról az új 2024-es autóval. Csakhogy hiba csúszott a gépezetbe: egy olyan videót tettek közzé, amelyen nem sikerült jól a művelet, a bal első kerék a kelleténél lassabban került le az autóról. Íme, az azóta az elmúlt években a bokszban a versenyeken is többször hibázó Ferrari hivatalos közösségi oldalairól már törölt felvétel:

 

A Scuderia pénteken újabb posztban jelezte, hogy rossz verziót töltöttek fel, s ezúttal már megosztottak egy jól sikerült promóciós kerékcserét is:

Próbaüzem: A szabadedzésen tesztelik a DRS-t a zandvoorti döntött utolsó kanyarban

A 2021-es szezonban visszatérő holland pálya átépítésének egyik újdonsága az utolsó kanyar 18 fokos megdöntése volt a sebesség és előzési lehetőségek megnövelésének érdekében. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy az állítható hátsó szárnyat már az Arie Luyendyk kanyar előtt nyitni lehet majd, de ezt biztonsági megfontolásból elvetették a Holland Nagydíjra. A verseny nem hozott túl sok előzést, az izgalmak elősegítése érdekében ezért a pénteki edzésnapon tesztelni fogják a DRS-nyitást a kanyarban.

Az FIA együléses bizottságát vezető Nikolas Tombazis a Viaplay-nek elmondta, a csapatoktól már előzetesen kértek szimulációkat, az első szabadedzés után pedig további visszajelzéseket kapnak tőlük, melyek alapján eldöntik, mi legyen érvényes a hétvége további részében.

A Red Bull stílusosan ünnepelte meg kettős győzelmét

Lehengerlő teljesítménnyel sima kettős sikert ért el az osztrák istálló Belgiumban, ami után természetesen a megérdemelt ünneplés sem maradt el. Az energiaitalosoknál ezúttal még a sombrero kalapok is előkerültek a közös fotó elkészítésekor.

A Ferrari jövője miatt aggódik az olasz média

Ismételten komoly kritikákkal illették a maranellói istállót az olasz lapok. A versenyt követő napon több helyen is tényként kezelték, hogy az idei világbajnokságot már elbukták a Red Bull alakulatával szemben, ám a La Gazzetta dello Sport hétfőn még ennél is továbbment, amikor a Ferrari jövőjét elemezte. „A Ferrarinak nem volt kötelező megnyernie a 2022-es világbajnokságot az előző két évet figyelembe véve, azonban a szezon ragyogó rajtja miatt nem egy rajongó azt az álmot ápolta, hogy 15 év után újra Maranellóba kerül az egyéni bajnoki cím. Ehelyett a Spa-Francorchamps-ban történtek gyakorlatilag véget vetnek a bajnoki cím esélyeire vonatkozó minden okoskodásnak. A Red Bull-Max Verstappen duó valószínűleg a közelmúlt Mercedes-Hamilton szintjén nyitja majd az új ciklust: a holland és Horner csapata ellen becsülettel kikaphatnak (és a Ferrarinak idén még sikerült is legyőznie őket). A Ferrari talán már le is maradt erről a hajóról” – utaltak arra, hogy motorfejlesztéseket jó időre befagyasztották, valamint az aerodinamikai fronton is az idei év elején voltak jelentős változások.

Hamarosan büntetést kaphat Lewis Hamilton

Komoly ütközést szenvedett el a hétszeres világbajnok Belgiumban, miután a Mercedes összeért Fernando Alonso autójával az első körben. Az eset következtében Hamilton kénytelen volt félreállni és feladni a futamot, de mindez akár további problémákat is okozhat. A Motorsport információi szerint a csapat most visszaküldte Brixworth-be a sérült erőforrást, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá, de a szóvivőjük szerint a belsőégésű motor nem volt túl bíztató állapotban. Mivel Hamilton minden erőforráselem tekintetében éppen a határon belül van, így közel jár egy esetleges rajtbüntetéshez, ugyanakkor a Mercedes részéről egyértelművé tették, hogy a V6-os esetében a korábban használt példányok is működőképes állapotban vannak, ám azokba már rengeteg kilométer került.

 

Mókás képpel ünnepelte a pontszerzést Alex Albon

Az időmérő edzésen önerőből is a legjobb tízből rajtolhatott volna Belgiumban Alexander Albon, aki végül a büntetéseknek köszönhetően a hatodik pozícióból vághatott neki a futamnak. Vasárnap aztán szintén jó formában volt, így egy kiváló teljesítménnyel a pontszerzők között zárt, az eredményt pedig az alábbi fotóval értékelte a Williams pilótája.

Kimaxolt felzárkózás: Ábrán Verstappen spái menetelése

Kérdés volt a Belga Nagydíj előtt, hogy a motorcsere miatt 14. helyre hátrasorolt Max Verstappen milyen gyorsan tud felzárkózni az élmezőnybe és melyik helyezés lesz a végállomás. Nos, Verstappen a második körben már a nyolcadik helyen haladt, a hetedikben a negyedik, egy körrel később a harmadik helyen járt. Egyetlen kör erejéig volt második, mindössze a 12.-ben pedig már vezette a versenyt. Miután bokszkiállását követően rövid időre még hátracsúszott Carlos Sainz mögé, a 18. körtől egészen a leintésig kézben tartotta a vezetést.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

NASCAR: Austin Dillon győzelmét követően teljessé vált a rájátszás mezőnye

Daytonában zárult le a NASCAR Cup Series 2022-es idényének alapszakasza, mely elég fura körülmények között ért véget. A helyszínen az eső volt az úr, így az eredetileg szombatra tervezett versenyt helyi idő szerint vasárnap délelőttre halasztották, de nem ez volt az egyetlen meglepő esemény. A futam jelentős része ugyan néhány szerencsés kimenetelű ütközést leszámítva a megszokottak szerint haladt, az első szakaszt Joey Logano, a másodikat pedig Kyle Busch nyerte, ám a végjátékban egy hatalmas baleset borzolta a kedélyeket.

21 körrel a leintés előtt ismét megérkezett az égi áldás, a versenyirányítás pedig szokatlan módon későn reagált erre, aminek egy tömegjelenet, majd egy bő három órás szünet lett a vége. Az esetnek végül Austin Dillon lett a nagy nyertese, miután az addig 17. helyen haladó pilóta sértetlenül megúszta a történteket, az utolsó körökben pedig az Austin Cindric elleni csatát is megnyerte, így végül pályafutása negyedik, egyben idei első futamgyőzelmét aratta. Dillon ezzel a szezon 15. győztese lett, amivel bebiztosította helyét a rájátszásban, melynek 16.pozícióját már a megszerzett pontok alapján Ryan Blaney kaparintotta meg. A folytatás, egyben a playoff első köre szeptember 4-én következik a Darlington Racewayen.

Alonso meg sem lepődött a Ferrarin

Fernando Alonso a Lewis Hamiltonnal történt első körös koccanást követően is az ötödik helyet szerezte meg a Belga Nagydíjon. Ugyan a spanyol pilóta csak a hatodik pozícióban látta meg a kockás zászlót, az előtte ötödik helyen záró Charles Leclerc 5 másodperces időbüntetést kapott, mert a leggyorsabb kör megszerzése érdekében történő bokszkiállás során túllépte a megengedett maximális sebességet. Sőt, a monacói a kiállását követően Alonso mögé érkezett vissza, így a gyorskör alatt még a kétszeres világbajnokot is meg kellett előznie, emiatt nem is sikerült megfutnia a leggyorsabb kört. Arról kérdezték az Alpine spanyolját, hogy meglepte-e a Ferrari taktikai döntése a futam végén: 

„Nem nagyon. A Ferrari különös dolgokat csinált mostanában és ez is egy különös dolog volt” - mondta viccelődve a kétszeres világbajnok, aki Leclerc büntetésének köszönhetően további két pontot zsebelhetett be.

A kör, amivel még a bónuszpontot is bezsebelte Max Verstappen – videó

Nem elég, hogy a 14. helyről indulva már a futam féltávja előtt az élre állt és demoralizáló fölénnyel győzött a Belga Nagydíjon Max Verstappen, még a leggyorsabb kör is az ő neve mellé került. A holland 1:49,354-es eredményt ért el a 32. körében, közepes abroncsokon – ezt nem tudta megjavítani a legvégén Charles Leclerc a friss lágyakon, amelyekkel bő hat tizeddel maradt el a Red Bull regnáló világbajnokától. Íme, Verstappen köre fedélzeti kamerából:

Verstappen előtt 62 éve nem történt ilyen

Max Verstappen belga futamgyőzelmével egy igen szűk társaság tagjává vált. A holland világbajnok egymás után kétszer nyert a tizedik helyről vagy annál hátrébbről indulva. A Hungaroringen a tizedik, Spában pedig a tizennegyedik rajthelyről rajtolva tudott győzelmet aratni. Erre korábban csupán egyszer volt példa a Formula-1 történelmében, méghozzá a legendás Bruce McLaren volt erre képes. Az új-zélandi az 1959-es szezonzáró amerikai versenyt a tizedik helyről, az 1960-as szezonnyitó argentin futamot pedig a tizenharmadik pozícióból indulva nyerte meg. A Red Bull pilótája egyébként idén kilencedszerre nyert futamot, ezzel csupán egy sikerrel van lemaradva 2021-es világbajnoki szezonjától, amely során tízszer állhatott a dobogó tetejére.

Így idézte meg Hakkinen zseniális előzését Ocon – videó

A Belga Nagydíj egyik leglátványosabb jelenete volt, ahogy Esteban Ocon a futam hajrájában külső íven előzte meg egyszerre Sebastian Vettelt és Pierre Gaslyt a Kemmel-egyenesben. A manőver nagyban hasonlított a legendás Mika Hakkinen-féle előzésre 2000-ben, amikor Michael Schumachert nyomta le úgy, közben ott volt közöttük a lekörözött Ricardo Zonta – igaz, a finn akkor a belső íven előzött. Ocon így tekintett vissza a vasárnapi mutatványára:

„Elsőre azt gondoltam, hogy ’jaj ne, Sebnek nincs DRS-e, így Gasly simán megeszi’. Aztán úgy voltam vele, hogy oké, ott lesz egy újabb lehetőség. Úgyhogy Seb bal oldalára mentem, fair módon harcolt, hagyott helyet, és a frissebb gumikon el tudtam fordulni a külső íven. Úgyhogy köszi, srácok!” – nyilatkozta az Alpine pilótája a Sky Sports F1-nek. A dolog érdekessége, hogy a futam előtt a francia éppen Hakkinennel váltott néhány szót: „Mika épp a futam előtt jött oda hozzám, hogy szerencsét kívánjon. Szép véletlen egybeesés.”

Horner: Köszönet Totónak a technikai direktíváért!

A Belga Nagydíjtól lépett életbe az FIA új szabályozása a padlólemezt és a pattogást illetően, amellyel a delfinezés jelenségét voltak hivatottak megszüntetni. Sokan arra számítottak, hogy a Red Bullt és a Ferrarit érzékenyen érintheti az új technikai direktíva, ám előbbi esetében egyértelmű, hogy erről szó sincs: Max Verstappen az energiaitalosok 2010-2013 közötti dominanciáját idéző módon győzött a 14. rajthelyről startolva. Amikor a kettős győzelmet arató csapat főnökét kérdezték a fölényükről, Christian Horner nem felejtett el odaszúrni a Mercedest irányító Toto Wolffnak, akiről az a véleménye, hogy elsősorban ő állhatott a szabályozás kiharcolása mögött:

„Első ránézésre talán meg kellene köszönnöm Totónak a technikai direktívát! De komolyra fordítva szót: szerintem ez a pálya kedvezett az erősségeinknek” – fogalmazott Horner a Formula.hu jelenlétében. A csapatfőnök elmondta, hogy gyakorlatilag semmihez sem kellett hozzányúlniuk az RB18-ason az új előírások miatt: „Nagy volt a várakozás a technikai direktíva kapcsán, szóval talán másokat jobban sújtott, mint minket. Nem igazán változtattunk azon, ahogy az autót működtetjük. Természetesen a padlólemez leérése mindig is problémát jelentett volna itt az Eau Rouge-ban, de ez nem egyedi, ez mindenkire igaz.”

horner-dppi-spa-1

fotó: DPPI

Tömegbaleset miatt szakadt félbe a daytonai NASCAR-verseny

A múlt héten Kimi Raikkönen jelenléte miatt övezte a szokásosnál nagyobb figyelem a NASCAR-t, most pedig, Daytonában egy óriási tömebaleset borzolta a kedélyeket, ami miatt meg is kellett állítani a futamot.

 Austin Dillon hatalmas rutinjának - és nem kevés szerencsének - köszönhetően úszta meg a balesetet.

 

Itt a verseny összefoglalója: így gázolt át a mezőnyön Verstappen

Megérkezett a Belga Nagydíj összefoglalója az F1 YouTube-csatornájára. A képre kattintva megtekinthetitek, hogyan nyerte meg a versenyt Verstappen a 14. helyről indulva, illetve Hamilton és Alonso balesetét is megnézhetitek!

A két kiállás versenye volt a Belga Nagydíj

Összesen 38 bokszkiállást láttunk a spái futamon, a Pirelli szokásos infografikájából pedig jól kirajzolódik, hogy a két kiállás volt a tipikus stratégia, a 18 célba érőből 16-an kétszer cseréltek kereket, ráadásul első és második alkalommal is néhány körön belül jött mindenki.

A két kiállást azonban szinte minden elképzelhető kombinációval abszolválták a csapatok: a győztes Verstappen lágyon kezdve tett fel két közepest, a második Perez a közepes-közepes-kemény, a harmadik Sainz a lágy-közepes-kemény, a negyedik és ötödik Russell és Alonso a közepes-közepes-kemény sorrendet választotta.

A sorból kilógó Leclerc és Latifi kényszerű kiállást hajtott végre a verseny elején, ezért álltak ki háromszor is – ők a végére lágy keveréket választottak, de ez nem segítette őket, a monacói kifejezetten elszámolta magát, nem tudta friss gumin megfutni a leggyorsabb kört, viszont egy km/h bokszutcai sebességátlépés miatt megbüntették és elveszített egy helyezést.

Videó: Alonso kiintett Hamiltonnak az ütközésük után

A Belga Nagydíj rajtja után Fernando Alonso és Lewis Hamilton szolgáltatták az izgalmakat, miután a brit ráhúzta a Mercedest a belső íven autózó Alonsóra, aminek következtében Hamilton a levegőbe repült, majd később kénytelen volt feladni a versenyt a hétszeres világbajnok. Alonso már rögtön az eset után nem rejtette véka alá véleményét Hamiltonról a csapatrádión keresztül:

"Mekkora idióta! Egyszerűen rám csukta az ajtót a külső ívről. Nem mondom, mindketten nagyot rajtoltunk, de ez a csávó csak ahhoz ért, hogy elindul az első helyről, aztán megy" - fakadt ki Alonso, aki aztán a biztonsági autós fázis alatt ki is intett az autója mellett álldogáló Hamiltonnak.

Íme az ominózus ütközés:

Videó: Ez történt az F2 főfutamán

Jack Doohan első főfutamgyőzelmét szerezte a Formula-2 spái hétvégéjén. Az ausztrál hatalmas rajtja után már nem is adta ki a kezéből a vezetést. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

A Van der Linde testvérek szombaton, Luca Stolz vasárnap pezsgőztek a DTM futamain

A DTM mezőnye a Nürburgringen állt rajthoz ezen a hétvégén, ahol a köd jelentette az első napon az igazi kihívást a versenyzőknek és nem a társaikkal való küzdelem. A szombat délelőtti időmérő edzést törölni is kellett a sűrű köd miatt. A versenyzők az első futamon az aktuális tabella alapján álltak fel a rajtrácsra. Ennek megfelelően Mirko Bortolotti (Lamborghini) indult az élről, mellőle Sheldon van der Linde (BMW) kezdett. A második sorban két Audi várta a rajtot René Rast és Nico Müller sorrendben, őket Lucas Auer (Mercedes) és Felipe Fraga (Ferrari) követte.

A rajtot a még mindig sűrű köd miatt 13:30-ról először 15:00-ra halasztották annak reményében, hogy a verseny elindulhat. A köd késő délutánra feloszlott, de akkora már a szervezők is közzé tették, hogy aki érvényes jeggyel rendelkezett a szombati napra, az vasárnap ingyen látogathat ki a pályára. A nézők végül a nap végén mégis láthattak versenyt, mert engedélyt kapott a mezőny a rajtolásra. A 39 körös verseny 29. köréig Fraga és Bortolotti harcolt az első helyért, de ekkor a két autó összeért és mindketten visszaestek. A nevető harmadik Sheldon van der Linde volt, aki kihasználta a helyzetet és az élre tört. A célban pedig az Audit irányító testvére, Kelvin van der Linde követte a második helyen, míg harmadiknak Ricardo Feller zárkózott fel, szintén Audival.

A vasárnapi versenynek már napsütésben vághattak neki a versenyzők. A mezőny elején a két Van der Linde testvér várta a zöld zászlót, Sheldon (BMW) majd Kelvin (Audi) sorrendben. A második sorban két Porsche következett, Dennis Olsen és Thomas Preining irányításával. A harmadik sorban Philip Eng (BMW) és Max Götz (Mercedes) következett.

A rajt utáni kavarodásból Sheldon van der Linde jött ki a legjobban, megtartotta vezető helyét, de mögé Eng és Olsen zárkózott fel, és csak utánuk következett Kelvin van der Linde. A rajt maga tiszta volt, megúszta a mezőny a nagyobb koccanásokat is. Később két külön baleset miatt kiesett Maro Engel (Mercedes), René Rast (Audi), David Schumacher (Mercedes) és Dev Gore (Audi), amiért a biztonsági autó is a pályára hajtott. Néhány kör eltéréssel szinte az egész mezőny megejtette a kötelező kerékcserét, az egyetlen kivétel az utolsó helyről induló újonc, Theo Oeverhaus (BMW) volt, aki ezzel pár másodpercig vezette a mezőnyt az új rajt után. Luca Stolz (Mercedes) vette át a vezetést Olsen és Lucas Auer (Mercedes) előtt. Az utolsó körökben Bortolotti helyezte nyomás alá Kelvin van der Linde autóját a negyedik helyért. Két körrel a vége előtt Bortolotti erőszakosan előzni próbált, az autók összeértek és Bortolotti bal hátsó defekt és futómű sérülés miatt a feladni kényszerült.

Luca Stolz első győzelmét szerezte a DTM sorozatban. Dennis Olsen és Lucas Auer állhatott még fel a dobogóra. Mögöttük Kelvin van der Linde és Max Götz érkezett.

Az összetett értékelésben Sheldon van der Linde (110 pont) megtartotta első helyét Bortolottival szemben, aki továbbra is 89 ponttal áll a tabellán. Szorosan követi a sorban Lucas Auer 85 és René Rast 81 ponttal. Luca Stolz a győzelmével az ötödik helyre zárkózott 73 ponttal.

A következő futamot szeptember 9. és 11. között futja majd a DTM mezőnye Spa-Franchorchamps-ban.

Fotó: DTM

Wolff elmondta, miért nem festették pirosra a Mercedest

A belga versenyhétvégén a konstruktőri címvédő csapat a márka sportautórészlege, az AMG 55. évfordulója előtt tiszteleg: ennek apropóján az egyik legendás túraautót, az 1971-es Mercedes 300 SEL 6.8 AMG-t, a „Vörös disznót” idézték meg. Csütörtökön a csapat közzétett egy grafikát, amelyből azt lehetett feltételezni, hogy a W13 első traktusát vörös színre festik az egykori versenygép stílusában, végül azonban csak egy bemutatóautó kapta meg a különleges fényezést. Toto Wolff ezt az Autosport szaklap szerint a három egymást követő nagydíjhétvége logisztikájával, valamint az autó súlyával indokolta: egy plusz grammot sem akartak bevállalni a festés miatt.

A Mercedesre végül csak egy retró jellegű rajtszám és az 55 évet hangsúlyozó matrica került fel: utóbbival kapcsolatban érdekes adalék, hogy az eredeti, fekete-sárga dizájn nem szándékosan egy felnőtteknek szánt weboldal logójára emlékeztett. Miután erre számos közösségi médiás felhasználó felhívta a figyelmet, a Mercedes végül változtatott és kivette a sárga hátteret. „Nekem nem jutott volna eszembe ez a párhuzam. Ez csak egy születésnap!” – mondta erre az aspektusra kitérve Wolff.   

Nyolcadikként Tsunoda is felkerült a büntetettek listájára

Még egy versenyző autójában motort cseréltek a Belga Nagydíjon: az FIA tájékoztatása szerint Yuki Tsunoda autójába új ICE, TC, MGU-H, MGU-K és kipufogórendszer került. Mivel a csere megsértette a parc fermé-szabályokat, a rajtrács vége helyett az időmérőn 19. helyet szerző, korábbi büntetésekkel pedig 13. helyre előrelépő Tsunodát a bokszutcába száműzik, innen kell kezdenie a vasárnapi futamot.

Bokszutcai rajtja azt vonja magával, hogy a hét másik motorcserés versenyző előrelép egy-egy helyet, azaz Valtteri Bottas a 13., Max Verstappen a 14., Charles Leclerc a 15. helyről rajtol el.