DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek

F1 23: Verstappen, Alonso, Hamilton, Ferrarik

Megérkezett az utolsó frissítés az F1 23 című játék versenyzői pontszámaihoz: természetesen Max Verstappen zárt az élen, mögötte következik Fernando Alonso, Lewis Hamilton, majd a Ferrari két versenyzője. Rajtuk kívül Norris, Perez, Russell, Albon és Gasly került be az első tízbe.

f1-23

A frissítés (és egyúttal a szezon) legnagyobb előrelépője Oscar Piastri volt, aki a harmadik leggyengébb pontszámmal kezdte az „évet” júniusban, a két újabb egységgel viszont immár Esteban Ocont is beérte a 11. helyen, míg a legtöbbet, szintén két pontot Logan Sargeant veszítette, aki ezzel idén első és egyetlen versenyzőként 70 alá esett.

Az F1 23 decemberi pontszámai:

Max Verstappen 96
Fernando Alonso 93
Lewis Hamilton 92
Charles Leclerc 90
Carlos Sainz 90
Lando Norris 88
Sergio Perez 87
George Russell 87
Alexander Albon 86
Pierre Gasly 86
Esteban Ocon 85
Oscar Piastri 85
Daniel Ricciardo 84
Yuki Tsunoda 83
Valtteri Bottas 81
Guanyu Zhou 81
Nico Hülkenberg 80
Lance Stroll 80
Kevin Magnussen 78
Logan Sargeant 69


Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Hárman egy ponton belül – így fordulnak Micheliszék a TCR makaói fináléjára

Ennél szorosabb aligha lehetne az állás a TCR Világsorozat összetettet tabellájának élén, hiszen egyetlen ponton belül található a három bajnokaspiráns. A pontversenyt egálban vezeti a Lynk & Co színeiben szereplő kétszeres WTCR-bajnok, Yann Ehrlacher és a 2012-es világbajnok, jelenleg a Comtoyou Audinál versenyző Rob Huff: kettejük között a több győzelem (három a kettő ellenében) rangsorol a francia javára. A BRC Hyundai magyarja, a 2019-es világkupagyőztes Michelisz Norbert egyetlen ponttal követi őket a harmadik helyen, azaz közülük bárki révbe érhet a jövő hétvégi, kétfutamos makaói szezonzárón. Mivel ott 75 pont lesz begyűjthető, Michelisz csapattársa, Mikel Azcona már matematikailag sem lehet bajnok – sőt, inkább a negyedik helyért harcolhat majd Nestor Girolami, Frederik Vervisch és Thed Björk ellen.

A TCR World Tour állása a makaói szezonzáró előtt:

1. Yann Ehrlacher Lynk & Co 384
2. Rob Huff Audi 384
3. Michelisz Norbert Hyundai 383
4. Mikel Azcona Hyundai 301
5. Nestor Girolami Honda 299
6. Frederik Vervisch Audi 295
7. Thed Björk Lynk & Co 288
8. Santiago Urrutia Lynk & Co 248
9. Ma Qing Hua Lynk & Co 231
10. Will Brown Audi 95

tcr-michelisz-bathurst

Prost F1-es McLarenjét hajtotta meg Norris – videó

A hétvégén a Velocity Invitational fesztivál keretein belül pattant be Lando Norris az 1984-es McLaren MP4/2-es volánja mögé a Sonoma Racewayen. Az autó annak idején Niki Laudával vb-címet szerzett az F1-ben, fél ponttal megelőzve a csapattárs Alain Prostot. Íme, videó Norris körözéséről:

Rossi féltestvére lehet a befutó Marquez helyére a Repsol Hondánál?

Újabb csavar az egyetlen szabad 2024-es MotoGP-s ülés ügyében: a The Race, a Sky Italia és egyéb megbízható sajtóorgánumok egybehangzó értesülései szerint Luca Marini válhatott az elsődleges jelöltté Marc Marquez megüresedő motorjára. A VR46 Ducatival 2024-re is szerződéssel rendelkező olasz nevét először még a hét elején dobták be a kalapba, ám úgy tűnt eleinte, hogy maga Marini cáfolja ezeket az értesüléseket, bár magát a Honda érdeklődését elismerte. Úgy fest azonban, hogy fordult a kocka, a lapok ugyanis most arról írnak, hogy a Malajziai GP szombatján történt egyeztetést követően Valentino Rossi féltestvére közel áll a megállapodás aláírásához, hogy 2024-ben a Repsol színeit öltse magára.

Marini pénteken elmondta, hogy motiválná egy gyári ülés, de csak akkor, ha „megfelelő a projekt”. Rövid távon aligha lenne jó döntés az olasz részéről a váltás, hiszen a MotoGP-t jelenleg uraló Ducatiról ülne át a legnehezebben vezethető és tempóban is halovány Hondára. A HRC szempontjából viszont sokat jelenthet a jó műszaki meglátásairól is híres Marini szerződtetése. Mint arra a The Race rámutat, a fiatal versenyző VR46-os kötődése azt is jelenti, hogy számára akkor is lenne B opció 2025-re, ha vele is csak évig számol a japán márka – amelyet a pletykák szerint Maverick Vinales, Johann Zarco, Miguel Oliveira és Pol Espargaro is főleg azért utasított vissza, mert csak 2024-re garantálták volna a helyüket a Repsolnál. Maga Marquez egyébként elmondta, ő is úgy tudja, hogy Marini lehet az utódja, akivel a Rossi-féle rivalizálás és feszültség ellenére is jó a kapcsolata.

Már annak kapcsán is vannak pletykák, ki vehetné át Marini helyét a VR46 Ducatinál: az a Fermin Aldeguer, akit néhány napja még a Repsol-üléssel hoztak szóba, s akinek az igazolását Alberto Puig gyorsan cáfolta. Aldeguer az első nem olasz motoros lehetne Rossi csapatában. A mai Moto2-es futamot megnyerő spanyol esetleges „meglepetést” ígért a jövő hétvégi Katari Nagydíjra, ami szintén árulkodó. Aldeguer ülését pedig az így pórul járó és a MotoGP-ből is kiszoruló Fabio di Giannantonio foglalhatná el a Speed Upnál a középső vb-kategóriában.

motogp-marini-vr46

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A pálya nyomvonalától függ, hogy jó-e az F1-es sprint?

Számos kritika éri a Formula-1-es sprinteket annak kapcsán, hogy nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket – sőt, egyesek szerint egy az egyben törölni kellene a formátumot: ezt a tábort erősíti Max Verstappen is. Felmerült az elmúlt hetekben több ötlet is arra, hogyan forgatnák fel vagy fűszereznék meg 2024-ben a sprinteket, kezdve a különálló sprintbajnokságtól a pénzdíjakon és a fordított rajtrácson át egészen a hétvégi időrend átvariálásáig. Mindenesetre a gumigyártó, a Pirelli vezető mérnöke, Simone Berra szerint elsődlegesen a megfelelő pályákat kellene kiválasztani a sprintekhez:

„Nem hiszem, hogy bármin változtatnunk kellene a sprint távját illetően. Inkább azt kellene megfelelően eldönteni, hol segíthet a pálya nyomvonala. Voltak jó sprintversenyeink. A pálya vonalvezetése roppant fontos, ki kell választanunk a megfelelő helyszíneket, hogy látványosság legyen. Hozhatunk döntéseket, hogy megpróbáljuk még látványosabbá tenni a sprinteket. Katarban például komoly volt a gumikopás, és ez befolyásolta a keverékválasztást” – tette hozzá a szakember. Berra azt is megjegyezte: nehéz a tökéletes középvonalat megtalálni, mivel túlzott gumikopás esetén a pilóták csak abroncsot menedzselnének a sprinten, ha viszont kicsi a kopás mértéke, nincs eltérés a keverékek és igazából a tempók között sem.

f1-sprint-start-brazil

Lengyel F4-es bajnokkal bővült a Red Bull juniorcsapata

A 17 éves Kacper Sztuka csatlakozott az F1-es pilótaneveldéhez. 2023 harmadik szezonja volt Formula-4-es szinten, amely meghozta az áttörést az olasz sorozatban. Kétarcú évad volt: Sztuka megnyerte a szezon első futamát Imolában, ezt követően azonban 12 futam telt el a következő győzelemig – ezzel kezdődően viszont az szezon utolsó kilenc menetéből nyolcszor az US Racing pilótája győzött.

A nagy fordítással behúzta az olasz F4 bajnoki címét is, a McLaren-védenc, Ugo Ugochukwu, valamint a Red Bull programba már tavaly beválasztott Arvid Lindblad előtt. Az első ötöt kiegészítő James Wharton és Tuukka Taponen is akadémisták, ők a Ferrarinál – ez az ötös szerezte egy híján a szezon összes győzelmét.

A Moto2-ben is világbajnok lett a KTM 19 éves sztártehetsége

Pedro Acosta 2021-ben valósággal berobbant a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyébe, amikor újoncként egyből a második versenyét megnyerte a Moto3-ban, majd további győzelmekkel a vb-címet is rögtön behúzta 17 évesen. Tavaly fellépett a Moto2-be, ahol a tanulóév után idén már abszolút favoritnak számított, a hétvégi Malajziai GP-re pedig úgy érkezett meg, hogy komoly esélye volt, hogy már két fordulóval a vége előtt bebiztosítsa újabb titulusát.

Ezt pedig meg is tette: a Repsol Honda ülésével is szóba hozott Fermin Aldeguer nyert Sepangban, Acosta viszont simán második lett, így pedig a versenyen bajba is kerülő – Ai Ogurával és Aron Canettel keveredett kontaktba – Tony Arbolinónak már nem maradt esélye ellene matematikailag sem. Acosta így 19 évesen már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, 2024-ben pedig immár a MotoGP-ben húzza majd a gázt: a KTM tehetsége a Gas Gas Tech3 alakulatánál debütál korábbi kollégája, Augusto Fernandez oldalán.

moto2-acosta

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ralf Schumacher: Hülkenberg rájött, hogy a Haas egy zsákutca

Egyetlen német versenyző maradt a Formula-1-ben, az állandó mezőnybe idén visszatért Nico Hülkenberg. A pilóta 2024-ben még biztosan a Haas tagja marad, de egyes pletykák kapcsolatba hozzák az érkező Audival – honfitársa, Ralf Schumacher szerint a német hálából még marad, hiszen a Haasnak köszönhetően szerepelhetett újra a Formula-1-ben, de közben belátta, az amerikai csapatnál nem fog egyről a kettőre lépni.

„Úgy néz ki, a Haas fejlesztése nem működik, hihetetlenül nagy a gumifogyasztás. A Haas adta meg Hülkenbergnek az esélyt, hogy visszatérjen a Formula-1-be, ezért korrekt, hogy a csapatnál maradt” – írta a német Sky oldalán vezetett rovatában Schumacher. „De rájött arra is, hogy a Haas zsákutcában van, minden téren. Valószínűleg már nem elég felkészült, hogy versenyképes legyen a jelenlegi Formula-1-ben.”

„Ez szomorú Hülkenberg szempontjából. A nyilatkozatai és az arckifejezése mindent elmondanak. Megértem őt, mert nem áll már rendelkezésére végtelen idő. 200 nagydíjat teljesített már, de még nem állt dobogóra. Egyértelmű, hogy kezd türelmetlenné válni” – folytatta Schumacher, aki szerint a Haas számára az eladás és a fiókcsapattá válás lenne a jövőkép.

Fotó: DPPI

Fenntartható F1: Egyharmadára csökkentette széndioxid-kibocsátását a Mercedes

Az istálló fenntarthatósági törekvése jegyében az európai nagydíjakon HVO100 üzemanyagot (azaz 100 %-ban hidrogénezett növényi olajat tartalmazó üzemanyagot) tankolt dízel helyett kamionjai és a pályán levő generátorok egy részébe – egészen pontosan 460 ezer kilométerből 386 ezret tettek meg a szállítójárművek HVO100-hajtással, a generátorok üzemanyagának pedig 35 %-a volt fenntartható.

A Mercedes ezzel 339 tonna széndioxidot spórolt meg, és az eredeti célkitűzést is túlszárnyalta: 60 % helyett 67 % károsanyagot takarított meg a 2023-as szezon európai részét tekintve.

A Mercedes 2024-ben 100 %-osan HVO100-at akar használni kamionjaiban, emellett tovább fokozná a bioüzemanyag használatát a generátorokban. A végcél a Formula-1 küldetésével összhangban 2030-ig elérni a nettó zéró kibocsátást.

Gasly azóta sem beszélt Markóval az elküldéséről

Az év eleje óta az Alpine-t erősítő Pierre Gasly karrierjében az egyetlen törést az jelentette, amikor 2019-ben az akkor még Toro Rosso névre hallgató faenzai csapattól felkerült a Red Bullhoz, de mindössze fél év után lefokozták, és Alex Albont ültették a helyére. Amikor a Beyond the Grid podcastben arról kérdezte Tom Clarkson, azóta beszéltek-e a történtekről Helmut Markóval, a francia versenyző így felelt:

gasly-spa

„Nem, de remélem, egyszer lesz rá lehetőségem. Legmélyen belül tudom, hogy okos emberek. Megvan a saját véleményük bizonyos dolgokról, mások viszont teljesen egyértelműek voltak” – mondta, majd így folytatta. „Nem igazán volt igazságos, de ez van. Megtanultam, hogy a sport nem mindig igazságos. Amikor elhagytam az AlphaTaurit lezártam ezt a fejezetet és egy teljesen újat nyitottam az Alpine-nel.”

„A korábbi tapasztalataimmal elértem egy olyan szintű tapasztalatot, tudást és beállítottságot, aminek köszönhetően jobb lehetek, mint korábban” – tette hozzá az egyszeres futamgyőztes.

gasly-redbull-2019

Verstappen a virtuális Vegasban „többször ment a falnak, mint egyenesen”

Max Verstappen, aki a soron következő első Las Vegas-i Nagydíjról úgy nyilatkozott, hogy szerinte csak a show kedvéért rendeznek versenyt ezen a helyszínen, elárulta, hogy a legújabb hivatalos F1-es videojátékban kipróbálta ugyan a pályát, de bőven van még mit tanulnia róla: „Van még dolgom a szimulátorban” – kezdte a holland.

verstappen-sad

„Hogy őszinte legyek, még nem is ismerem a pályát. Amikor utoljára kipróbáltam az F1-es játékban, szerintem többször mentem a falnak, mint amennyit egyenesen. Szóval reméljük, nem így lesz, amikor elkezdek élesben vezetni ott!”

„Nagyon más lesz, hiszen éjszaka alacsony lesz a hőmérséklet” – folytatta a világbajnok arra utalva, amire Ross Brawn is megtette nemrég. „Utcai pálya, amin nincs tapasztalatunk, nem ismerjük a tapadást, minden teljesen új. Szóval talán lesz néhány meglepetés.”

verstappen-laugh

„Inkább a show miatt megyünk Vegasba, nem a versenyzésért” – Verstappen

A jövő hétvégén debütál a Formula-1 új versenye és helyszíne, a Las Vegas-i Nagydíj, amelyet a sportág a szezon fénypontjának szán. Ám ahogy azt Max Verstappentől többek között a sprintformátum kapcsán megszokhattuk, nem nagyon izgatja magát semmi olyanért, ami a nyers versenyzésen kívül van – márpedig szerinte a Vegas-i futam nem arról fog szólni:

„Először is, szerintem inkább a show miatt megyünk oda, nem magáért a versenyzésért, ha megnézzük a nyomvonalat. De engem ez nem igazán érdekel. Inkább csak odamegyek, elvégzem a dolgom, aztán távozom” – fogalmazott a háromszoros F1-es világbajnok, majd amikor felvetették neki, hogy a Monacói Nagydíj is hasonló körítést szokott kapni, hozzátette: „De Monaco a történelemről is szól és magáról a helyről… Mindenki el akar jutni egyszer Monacóba. Nem lehet ezt összehasonlítani.”

Közben a Las Vegas-i pálya már készen áll az F1-es mezőny fogadására, a bokszépület legalábbis elkészült:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

F1 Las Vegas (@f1lasvegas) által megosztott bejegyzés

Egészen 2030-ig két F1-es futamot rendezhetnek Olaszországban?

Amióta a koronavírus-járvány által sújtott 2020-as idényben beugrott Imola, a korábban 1980-tól 2006-ig a naptárban szereplő helyszín a Formula-1-es versenynaptár állandó eleme lett. Ám mind Imolának, mind az Olasz Nagydíjnak otthont adó Monzának rövidesen, egész pontosan 2025 végén lejár a szerződése az F1-gyel. Angelos Sticchi Damiani, az olasz motorsportszövetség vezetője azonban most arról beszélt a Gazzetta dello Sport hasábjain, hogy ugyan kontraktust még nem írtak alá, de gyakorlatilag megállapodtak, hogy mind az Olasz, mind az Emilia-romagnai Nagydíj helyszíne, azaz Monza és Imola is a kalendáriumban marad egészen 2030-ig:

„Már van megállapodásunk, már csak a részleteken múlik. A megállapodás mindkét olaszországi nagydíjról szól, Monzáról és Imoláról egyaránt, hogy mindkét helyszínen további öt évig versenyeznének. Őrületes eredmény lenne az országunknak, ha 2030-ig két nagydíjat rendezhetnénk évente. Szeretnénk aláírni egy előszerződést 2024 vége előtt. Imola kapcsán tisztább a helyzetet, hiszen modernizáljuk a paddockot, beleértve a garázsok tetejét és az új paddockstruktúrát. Monza más történet, mert a pálya egy parkban helyezkedik el, így plusz szabályok vonatkoznak a változtatásokra, egyeztetni kell róluk Monza, Milánó és Lombardia régió önkormányzatával.”

f1-monza

„Súlyos és sürgős a helyzet” – egyre-másra utasítják vissza a motorosok a Hondát

Kezd egyre kínosabbá válni a Repsol Honda számára, hogy még mindig nem találták meg a 2024-ben már a Gresini Ducatinál szereplő Marc Marquez utódját. Arról már írtunk, hogy az elmúlt hetekben felmerült többek között Johann Zarco, Miguel Oliveira és Maverick Vinales neve is, ám jórészt amiatt, mert a HRC egyéves szerződést kínált, ezek egyikéből sem lett semmi. A minap még épp a Gresinitől távozni kényszerülő Fabio di Giannantonio és a Moto2-ben vitézkedő Fermin Aldeguer tűnt a két fő jelöltnek, utóbbi kapcsán azonban Alberto Puig, a Repsol csapatmenedzsere határozott cáfolatot adott: „Nem tudom, honnan jött ez a pletyka, de 100 százalékig fals. Tegnap megkérdeztem Aldeguer menedzserét, hogy honnan származik a híresztelés, és nem tudta, mit mondjon” – nyilatkozta a DAZN kamerái előtt.

Puig viszont bedobott egy új nevét: „valós lehetőségként” említette Pol Espargaro érkezését. Pontosabban visszatérését, hiszen a spanyol 2021-ben és 2022-ben a Repsolnál versenyzett, kevés sikerrel és jórészt inkább küszködve. Espargarónak nincs ülése 2024-re, hiszen a KTM őt állította félre a Moto2-ből felhozott Pedro Acosta kedvéért az érvényes szerződése ellenére is. Viszont a versenyző gyorsan lehűtötte a kedélyeket a Malajziai GP péntekjén: „Nagyon köszönöm a Hondának, elhagyni egy helyet és mégis visszahívni oda, ez azt jelenti, hogy nem lehetett annyira rossz a munkám. A kapcsolatunk mindig is jó volt, még ha az eredmények nem is. Nagyon örülök ennek, sokat jelent számomra, de a jövőm mást tartogat. Jövőre kitöltöm a szerződésemet, utána szabad leszek, s ha valami adódik nyilván megbeszéljük a KTM-mel, de jelenleg elégedett vagyok azzal, ahol vagyok” – idézi a The Race Espargarót, aki így 2024-ben marad az osztrák gyártó tesztpilótája, néhány szabadkártyás beugrással.

Nem ő egyébként az egyetlen, aki kikosarazta állítólag a Hondát: a napokban Luca Mariniről is felröppentek pletykák, hogy megkereste őt a Honda, s ezt maga az olasz is megerősítette. A versenyző elmondta: vonzó számára a gyári csapat lehetősége, de csak akkor, ha „megfelelő a lehetőség”, és jelenleg jól érzi magát a VR46 Ducatinál. Így hát úgy fest, a Repsol Hondának továbbra is Di Giannantonio lehet a fő opciója, elvégre az olasz a többiekkel ellentétben szemlátomást szívesen felülne az RC213V-re. Puig mindenesetre nem kertelt: „Nagyon súlyos a helyzet. Még nem jutottunk döntésre, de sürgős a helyzet, hiszen versenyzőt kell találnunk a valenciai tesztig” – utalt a két és fél hét múlva esedékes, évadzáró utáni tesztre.

motogp-pol-espargaro-honda

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Verstappen már konstruktőrként is világbajnok lenne

További stratégiai érdekességre bukkantunk az interlagosi hétvégét követően: a Sao Pauló-i Nagydíjon elért újabb sikerével a holland pilóta olyan ponthalmazra tett szert, hogy az istállók tabelláján második helyen álló Mercedes versenyzői már nem tudnak együttesen összeszedni annyi egységet, hogy utolérjék őt a hátralevő két futamon. A német gárda eddig 382 pontott gyűjtött, míg Max Verstappen már 524-nél jár. A különbség így 142 pontra duzzadt, viszont Las Vegasban és Abu Dhabiban csupán 88 pontot tudna maximum szerezni a Mercedes brit duója. Azaz Verstappen már egymaga is bebiztosította volna a konstruktőri vb-diadalt.

A hatalmas dominancia ellenére nem szokatlan dologgal állunk szemben: az elmúlt 20 évben 4 alkalommal is történt hasonló. Legerősebb éveikben Lewis Hamilton (2020), Sebastian Vettel (2013) és Michael Schumacher (2004) is képes volt hasonló teljesítményre, a negyedik példát pedig Kimi Raikkonen szolgáltatja világbajnoki évéből (2007). Igaz ugyan, hogy utóbbi esetben a McLaren-Mercedes nemcsak a finn pilótánál, hanem a teljes Ferrari csapatnál is több pontot szerzett, azonban kizárták őket a konstruktőri bajnokságból, így a Jégember 110 pontjával szemben a BMW Sauber 101 egysége a mérvadó.

MotoGP: Alex Marquez elhappolta a pénteki elsőséget Martin elől

Szokás szerint két tréninggel vette kezdetét a MotoGP Malajziai Nagydíjának hétvégéje pénteken. A délutáni egyórás edzés ment tétre, ott dőlt el, melyik tíz versenyző jut az időmérő második szakaszába. Nem sokon múlt, hogy a legutóbbi Thaiföldi GP-t uraló Jorge Martin Sepangban is a legerősebben kezdjen, de a hajrában Alex Marquez szűk két tizedmásodperccel megelőzte őt. A Gresini versenyzője és a vb-aspiráns pramacos mögött a két gyári KTM következett Jack Miller, Brad Binder sorrendben, majd jött az apriliás Maverick Vinales, a VR46-os Luca Marini és a yamahás Fabio Quartararo.

motogp-alex-marquez-sepang

A vb-tabellát Martin előtt 13 pontos előnnyel vezető Francesco Bagnaia nyolcadik helyen jutott be a Q2-be, az említetteken kívül még Marco Bezzecchi és Johann Zarco kvalifikálta magát oda. Kiszorult viszont a top 10-ből Marc Marquez és a többi hondás is, míg a szabadkártyásként Ducatival induló kétszeres Superbike-világbajnok, Alvaro Bautista a 22. időt motorozta. A legpocsékabb napot egyértelműen Aleix Espargaro zárta, aki összesen négyszer (!) bukott az Apriliával.

A péntek délutáni edzés végeredménye (a top 10 bejutott a Q2-be):

motogp-sepang-edzes

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Brawn szerint 2024-ben nagyobb fölénye lesz a Red Bullnak, mint most?

Ross Brawn szerint 2024-ben sem nagyon lesz ellenfele a Red Bullnak az F1-ben, és bár az utóbbi hetekben úgy tűnik, hogy szorosabb a verseny, de a korábbi világbajnok csapatvezető és F1-vezér úgy érzi, lehet, hogy ez csak pillanatnyi állapot.

„A McLaren Norrisszal és Piastrival kopogtat az ajtón, nem hagyják őket hátradőlni, mondjuk így. Optimista vagyok annak kapcsán, hogy a tél folyamán lesz egy újrakezdés. Viszont amikor elöl vagy, megvan az az előnyöd, hogy korábban kezdheted el megtervezni az új autódat, és emiatt folytatódhat a dominancia évekig” – mondta ki Brawn pontosan ugyanazt, amit Lewis Hamilton a Red Bull-lal kapcsolatban, de a saját mercedeses korszakára alapozva már elmondott korábban.

SI202311040228_resize

Videó: új festéssel támad az F1-es Las Vegas-i Nagydíjon a Ferrari

Nemrég a pilóták versenyruházatának módosításait mutatta meg a Ferrari F1-es csapata, most pedig leleplezte, hogy az SF-23-as festését is módosítja kicsit a Las Vegas-i Nagydíjra. Persze gigantikus átalaításokra nem kell készülni, de egy kicsit több fehér kap szerepet a dizájnban.

f1-ferrari-vegas4

Íme a videó:

 

Gyorshír: Elutasították a Haast, marad az USA GP eredménye

A Haas a múlt hétvégén nyújtott be felülvizsgálati kérelmet az austini USA Nagydíjat illetően, mivel szerintük a stewardok által figyelmen kívül hagyott soktucatnyi pályaelhagyásért többszáz másodpercnyi időbüntetést kellene kiosztani. A témáról itt és itt írtunk részletesebben.

Azonban az amerikai csapat kérelmét elutasították, ugyanis az illetékesek szerint nem tudtak jelentős és releváns új bizonyítékokat bemutatni – ami a felülvizsgálati kérelem alapfeltétele.

haas-usa-1

Erősorrend: Norris a dobogón, Perez süllyed

A Formula Podcast futamértékelő adásainak állandó eleme a pontozás: a műsor két állandó szereplője, Mészáros Sándor, az egyetlen állandó F1-es akkreditációval rendelkező magyar újságíró, valamint Gellérfi Gergő, az Autósport évkönyv szerkesztője a mezőny minden tagjának hétvégi teljesítményét 1 és 10 pont között értékelik. A pontozás során az elért eredmény mellett a körülmények, az autóban rejlő lehetőségek, a csapattárshoz viszonyított teljesítmény, az elkövetett hibák mennyisége és az összbenyomás is szerepet játszanak. Kerek 10-est csak a tökéletes vagy ahhoz nagyon közeli versenyhétvége érdemelhet, a 6-os az átlagos teljesítmény, míg 3-tól lefelé már az F1-ben évente csak néhány alkalommal látható botrányos produkciókat értékeljük.

A Sao Pauló-i Nagydíjat követően így áll a pilótarangsor az eddigi pontszámok átlaga alapján:

podcast-rankings08

A brazil hétvégén a szenzációs versenyt futó Fernando Alonso kapta a legmagasabb pontszámot, de kiemelkedő értékelés jutott az egy pole-t és két győzelmet szerző Verstappennek, az egy pole-t és két második helyet gyűjtő Norrisnak, valamint az erőn felül teljesítő Tsunodának, míg a leggyengébbnek ezúttal Zhou produkcióját találtuk. A brazil hétvége összes pontszáma sok más érdekesség mellett meghallgatható a Formula Podcast legújabb adásában:

 

„Max mintha néha unatkozna” – Lambiase

Bár Gianpiero Lambiase, Max Verstappen versenymérnöke a Talking Bulls podcast adásában magát és a holland pilótát is telhetetlennek és perfekcionistának nevezte, azt azért megjegyezte, hogy a legfölényesebb uralt versenyeken olykor azt érzi a háromszoros F1-es világbajnok versenyzőjén, hogy kicsit unatkozni kezd az autóban ülve:

„Néha úgy érzem, hogy igazából unatkozol” – mondta a műsorban Lambiase a szintén ott lévő Verstappennek. „Úgy gondolom, még ha 30 másodperces előnyünk is van a pályán, mindig a „zónában” maradok, próbálunk mindent maximalizálni és mindent komolyan venni. Míg Max azon a ponton talán némileg elveszíti az érdeklődését, és úgy van vele, hogy ’gyerünk már, GP, lazíts egy kicsit!’.”

f1-verstappen-lambiase-redbull_1