DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

Nocsak: nem akármilyen márkájú rotációs kapával dolgozik Hülkenberg!

„Árulkodó” videót töltött fel a minap Instagram-sztorijába Nico Hülkenberg: a német versenyző Honda márkájú kapagéppel dolgozott, és még azt a feliratot is odabiggyesztette, hogy „új gépet próbál ki”. Mivel a pilóta az egyik fő esélyes arra, hogy esetleg átvegye Alexander Albon helyét a jövőre még a Honda erőforrásait használó Red Bullnál, máris megindultak a találgatások arról, hogy ez vajon utalás-e arra, hogy eldőlt a sorsa – persze azzal, hogy az energiaitalosok hivatalosan adnak még időt a brit-thainak, tessék a megfelelő nem-komolysággal kezelni ezt.

 

A Japánba küldött Liam Lawson dobna egy Gaslyt

A Formula-2 bronzérmese Japánban folytatja pályafutását, a hondás Mugen csapat versenyzője lesz a Super Formulában. Egy korábbi Red Bull-védenc, Pierre Gasly is szerepelt ebben a szériában a GP2 megnyerése után 2017-ben, ráadásul kiváló szezont teljesített, másodikként zárta az összetettet csupán fél pont lemaradás. Hasonló teljesítmény Lawson célja is:

„Abszolút megvalósíthatónak érzem. Egyetlen okkal vagyok itt, és kiváló a helyzetem, a megfelelő csapat áll mögöttem. A cél így a harc a bajnoki címért” – idézi a Motorsport Lawsont. Az új-zélandi hozzátette: „Nem akartom még egy szezont az F2-ben. Pár éve figyelem a bajnokságot, főleg akkor követtem, amikor Nick Cassidy ott szerepelt. Külső szemlélő számára, most pedig saját tapasztalat alapján is jobb ugródeszkának tűnik az F1-hez. A végcélom pedig, hogy szerepeljek az F1-ben.”

Gaslynak sikerült Super Formulában nyújtott teljesítményével kiérdemelnie az F1-es ülést, már az említett 2017-es szezon végén beült a Toro Rossóba, ahol állandó versenyző lett a folytatásban. Lawson szándéka ugyanez: elmondta, megérti, hogy az AlphaTauri választása most nem rá, hanem Nyck de Vriesre esett, a következő évben pedig be akarja bizonyítani, megérdemli az ülést.

Ismét Kiss Norbert vehette át az év legjobb magyar autóversenyzőjének járó díjat

Pénteken még az FIA-gálán volt jelenése, szombaton délután viszont már Nyíregyházán vett részt egy eseményen a négyszeres Európa-bajnok kamionversenyző, aki átvehette a szerkesztőségünk által kiosztott TOP50 rangsor első helyezettjének járó trófeát.

 

Könyvismertető szerkesztőségünk két szezonösszefoglaló kötetéről

Szokásunknak megfelelően 2022-ben is elkészítettük F1-es évösszefoglaló kötetünket, a Száguldás és cirkuszt, valamint a teljes hazai és nemzetközi motorsport 2022-es idényét magába foglaló Autósport évkönyvet. Száguldó riporterünk, Magyarország egyetlen permanens F1-es akkreditációval rendelkező újságírója, Mészáros Sándor beszélt erről a Klubrádiónak:

Az F1 visszatérhet a 2007 előtti kialakításhoz Barcelonában?

A RaceFans információi szerint a Circuit de Barcelona-Catalunya üzemeltetői a jövőben egy új nyomvonalat szeretnének homologizáltatni az FIA-val, amely nem tartalmazná a pálya harmadik szektorában kialakított sikánt. Az F1 2007 óta versenyez a lassítóval ellátott kialakításon, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a korábbi nyomvonal utolsó két kanyarja túl gyorssá vált a modern F1-es gépek számára, ezzel pedig jelentősen nőtt a pálya biztonsági kockázata. 

Korábban több versenyző is panaszkodott a ritmust megtörő sikánra, George Russell szerint például a régi vonalvezetés jelentősen megkönnyítené az előzést a montmelói aszfaltcsíkon, de Carlos Sainz is úgy nyilatkozott, hogy szívesen kipróbálná az eredeti kialakítást. A problémát az jelenti, hogy jelenleg kizárólag a sikánt tartalmazó vonalvezetés rendelkezik az FIA 1-es minősítésével, amely lehetővé teszi Formula-1-es verseny megrendezését, az üzemeltetők azonban a régi kialakítást is szeretnék elfogadtatni a Szövetséggel, hogy az egyes sorozatok maguk dönthessenek, melyik nyomvonalat szeretnék használni. Az FIA meggyőzése érdekében a szervezők változtatásokat hajtanak végre az F1 által is használt Grand Prix-pálya 13-as és 16-os kanyarjaiban, amivel számottevően javítanak majd a kérdéses pályaszakasz biztonságán.

Hamilton ismét küzdeni akar Tom Coronel szerint

Gyengén kezdte az idei szezont a Mercedes csapata. az elmúlt években látott dominanciának nyoma sem volt, Lewis Hamilton pedig pályafutása során először zárt futamgyőzelem nélkül egy idényt. A brit versenyzővel kapcsolatban a túraautózás egyik legismertebb alakja, Tom Coronel úgy érezte az idény elején, hogy elveszítette motivációját, most azonban azt látja, jövőre ismét erősen térhet vissza. „Lewisból hiányzott a pozitivitás az első hónapokban, de később ez fokozatosan visszatért. Barcelona után újra harapósnak láttam, ahogyan azt megszokhattuk tőle, a szezon végén pedig ismét nagyon erős volt. Úgy értem, Russell valóban megszerezte a Mercedes egyetlen idei győzelmét, de ha megnézzük, hogyan fejezte be az évet, akkor Hamilton is megérdemelte azt a győzelmet. Azt kell mondanom, hogy az év végén Lewis nagyon jól vezetett, és azt is megmutatta, hogy visszatért belé a küzdőszellem, ami különösen fontos a jövő év miatt” – idézte a holland versenyzőt a PlanetF1.

Ők lettek a nap versenyzői 2022-ben

A minden vasárnapi nagydíj után kiosztott Nap versenyzője díjat összegzi az alábbi kép: kilenc különböző versenyzőt választottak a rajongók az adott verseny legjobbjának – köztük a beugró Nyck de Vries, valamint Mick Schumacher is győzött egyszer-egyszer –, a legtöbbször pedig a világbajnok, Max Verstappen kapta meg a rajongók elismerését.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

F1: A McLaren eredettörténete

A képre kattintva megnézhetitek, miként vált a Formula-1 második legsikeresebb csapatává a McLaren, az F1 eredettörténeteket feldogozó sorozatának hála. A videó egészen az új-zélandi alapító Bruce McLaren karrierjétől a csapat felemelkedésén át napjainkig bemutatja a wokingi istálló gazdag történetét.

Mit csinálnak jelenleg a korábbi Ferrari-csapatfőnökök?

Frederic Vasseur az olaszok hatodik csapatfőnöke lesz az évezredben. Hol vannak most, mivel foglalkoztak elődjei a Maranellóból távozás után?

Jean Todt (1993-2007): A csapattal hét konstruktőri vb-címet nyerő francia a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke volt három cikluson keresztül, 2021 végéig. Jelenleg az ENSZ közlekedésbiztonsági különmegbízottja.

Stefano Domenicali (2008-2014): Az utolsó konstruktőri cím megnyerését felügyelő olasz pályája szintén felfelé ívelt: a Lamborghini vezérigazgatója és az FIA együléses bizottságának vezetője lett, 2021 óta pedig a Formula-1 elnök-vezérigazgatója.

Marco Mattiacci (2014): Rövid életű vezetése után Mattiacci visszatért az autóiparba, a Faraday Future márka- és kereskedelmi igazgatója volt, 2022-ben pedig ugyanebben a pozícióban kezdett az Aston Martinnál.

Maurizio Arrivabene (2015-2018): A Philip Morris korábbi kommunikációs főnöke már F1-es ideje alatt a Juventus igazgatótanácsi tagja volt, 2021 óta pedig vezérigazgató a klubnál, de két hete a teljes vezetéssel együtt lemondott. Az átmeneti időszakban még betölti a pozíciót.

Mattia Binotto (2019-2022): A csapatfőnöki tisztséget formálisan január 9-ig viselő olasz tervei nem ismertek, de szerződése várhatóan egy bizonyos időkeretben megtiltja, hogy másik istállónál vállaljon munkát.

Egy teljes napot tesztelt a Mercedes szimulátorában Lewis Hamilton öccse

Nicolas Hamilton egy álma vált valóra bátyja közbenjárásának köszönhetően: egy teljes napot töltött a Mercedes brackley-i szimulátorában. A vezérlést különleges igények alapján kellett átalakítani, mivel a fiatalabb Hamilton mozgása agyi bénulás miatt korlátozott. Ennek ellenére Lewis Hamilton 30 éves öccse 2011 óta versenyez, a BTCC-ben már ötödik szezonját húzta le 2022-ben.

„Az év során korábban Nicolas és én megkértük a csapatom, hogy megvalósulhasson ez a nap, most pedig itt vagyunk” – írta a képeket is posztoló Lewis Hamilton a közösségi médiában. „A szimulátorban tölthető idő ritkaságszámba megy, olyasvalakinek pedig, mint az öcsém, nem hozzáférhető. Módosításokra volt szükség az ülésen, a kormányon és a pedálokon. Az egész napot bent töltötte, ő az első mozgássérült, aki ezt elmondhatja magáról. A mosoly, amely a képeken látható, egész nap nem tűnt el az arcáról.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Átvette szerkesztőségünk díját az év legjobb magyar raliversenyzője

Átvette az idei TOP50 magyar autóversenyző szavazásunk második helyéért és a közönségszavazáson aratott győzelméért járó díjat Csomós Miklós. A sárospataki ralis nyújtotta 2022-ben a legjobb teljesítményt a magyar raliversenyzők közül. Az Európa-bajnokságon újoncként, jelentős hendikeppel (régebbi autóval, rossz rajtpozícióból) indulva is letette a névjegyét, több szakaszt is nyert, nemegyszer Európa legjobbjai között autózott, erre pedig a nemzetközi pilóták és a Skoda mérnökei is felkapták a fejüket. Zárásként két magyar bajnoki futamon is megszorongatta az exvilágbajnok Mads Ostberget, mindkétszer ő volt a leggyorsabb hazai versenyző.

A toplistánkon (amely az Autósport évkönyv 2022-ben található) legjobb ralisként záró Mixinek gratulálunk és sok sikert kívánunk neki 2023-ra!

csomósmixi-rali-top50

csomósmixi-rali-top50-2

 

Közel 1 millió euróba kerül Max Verstappen szuperlicensze 2023-ra

Mivel 2022-ben rekordokat döntött a világbajnok Max Verstappen, így ennek 2023-ban meg kell fizetnie az árát, méghozzá szó szerint: mivel egy alapdíj mellett a megszerzett pontok alapján számítják a következő évre érvényes szuperlicensz árát, így ebben is rekordot dönt a holland. A 10.400 eurós alapdíj mellé a RacingNews365 értesülései szerint pontonként 2.100 eurót kell fizetnie minden versenyzőnek, és mivel Verstappen 454 pontot gyűjtött idén, így elég borsos árért indulhat el jövőre is: ez lesz mindenidők legdrágább szuperlicensze.

Ha pedig hozzáadjuk, hogy az euró mai átlagos árfolyamon 410 forintba került, láthatjuk, hogy ennek a sportnak még ez a része sem olcsó...

1. Max Verstappen € 963,800
2. Charles Leclerc € 657,200
3. Sergio Perez € 650,900
4. George Russell € 587,900
5. Carlos Sainz € 527,000
6. Lewis Hamilton € 514,400
7. Lando Norris € 266,600
8. Esteban Ocon € 203,600
9. Fernando Alonso € 180,500
10. Valtteri Bottas € 113,300
11. Kevin Magnussen € 62,900
12. Pierre Gasly € 58,700
13. Lance Stroll € 48,200
14. Yuki Tsunoda € 35,600
15. Guanyu Zhou € 23,000
16. Alexander Albon € 18,800
17. Nyck De Vries € 14,600
18. Nico Hulkenberg € 10,400
19. Oscar Piastri € 10,400
20. Logan Sargeant € 10,400

f1-verstappen-redbull-piquet

fotó: dppi

Videó: Daniel Ricciardo összes F1-es győzelme

Az F1 YouTube-csatornáján egy videóba gyűjtötték össze Daniel Ricciardo mind a nyolc Formula-1-es sikerét, kezdve a 2014-es Kanadai Nagydíjjal, egészen a 2021-es monzai versenyig. A képre kattintva megnézhetitek Ricciardo össze győzelmét!

Kik a legrégebb óta szolgáló csapatfőnökök?

Mattia Binotto lemondásával kezdődött a csapatfőnökök távozási hulláma a 2022-es szezont követően, majd két esztendőt követően lemondott a csapatfőnöki és vezérigazgatói posztról Jost Capito is a Williamsnél. A keddi nap folyamán bejelentették Frederic Vasseur távozását is az Alfa Romeo istállójától, aki öt és fél éven át dolgozott a Sauber kötelékében, ahogyan azt is, hogy Andreas Seidl majdnem négy év után búcsút int a McLarennek. Ezen keringő fényében meglepő, hogy egyes csapatfőnökök milyen hosszú ideje szolgálnak egyes istállóknál, na de ki a csúcstartó ebben a tekintetben?

 Christian Horner  17 év  Red Bull
 Franz Tost  16 év  AlphaTauri
 Toto Wolff  9 év  Mercedes
 Günther Steiner  6 év  Haas

2024-től Katarba megy a WEC

Az FIA jelentette be, hogy a 2024-es szezontól kezdődően a katari Losailba is ellátgat majd a Hosszútávú Világbajnokság mezőnye. Az F1 után a WEC-cel is több évre szóló kontraktust kötöttek a közel-keletiek, hiszen 2024-től kezdve hat éven át, tehát 2029-ig biztosan rendeznek versenyt a MotoGP-nek és a Formula-1-nek is otthont adó pályán. A verseny a Nemzetközi Automobil Szövetség tájékoztatása alapján hatórás lesz.

Tartalékosnak is rutinos versenyzőt igazolt a DS Penske

Azt már korábban bejelentették, hogy erős felállással kezdi meg a Formula-E új szezonját a DS Penske istállója, miután a kétszeres bajnok Jean-Eric Vergne, valamint a címvédő Stoffel Vandoorne is nekik fog versenyezni. Most arról is bejelentést tettek, hogy a tartalékpilóta szerepkörét sem akárki, hanem Oliver Turvey töltheti be. A 35 esztendős brit amellett, hogy a McLaren F1-es csapatánál is dolgozott, összesen hét szezont húzott le az elektromos szériában, 2023-ra viszont nem maradt hely számára a rajtrácson. „Oliver nemcsak hihetetlen referenciákat hoz a csapathoz, hanem éles versenyzői intellektust is. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit kerestünk ezzel a szereppel kapcsolatban. Tapasztalt, és az elmúlt szezonok során bizonyította versenyzői képességeit. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk vele a kilencedik szezonban, vagy azon túl is” – árulta el a csapatfőnök, Jay Penske.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

DS PENSKE FORMULA E TEAM (@ds_penske_fe) által megosztott bejegyzés

2004 óta még mindig ugyanaz a cég szponzorálja az F1-es Bahreini Nagydíjat

Hivatalosan is bejelentették, hogy folytatódik a bahreini futam szervezőinek, valamint a Gulf Air vállalatának együttműködése. A légitársaság a legelső 2004-ben rendezett esemény óta minden egyes futamnak névadó támogatója volt, ez pedig a jövőben sem fog megváltozni. A cég közleményében nem részletezték, hogy pontosan mennyi időre szól a megállapodás, mindössze ennek tényét rögzítették. A 2023-as szezont a Bahreini Nagydíj nyitja majd március 3-5 között. 

Januárban bejelentést tehet Nyikita Mazepin

Miután a Haas csapatánál elveszítette ülését, a fiatal orosz versenyző eltávolodott az autóversenyektől, időnként azonban így is hallat magáról. November elején kiderült, hogy DJ-nek állt, valamint egy rendezvényszervező vállalkozást alapított, az Abu Dhabi Nagydíj után pedig az F1-ből távozó pilótáknak üzent. Ezúttal a Speedweek hírei szerint orosz Championat nevű platformnak nyilatkozva árulta el, hogy a háttérben már komolyan dolgozik a visszatérésen. „Azt tervezem, hogy Oroszországon kívüli versenyeken térek vissza. Remélem, januárban többet tudok majd erről mondani” – mondta szűkszavúan Mazepin, aki ugyanebben az interjúban bevallotta, elsősorban Mick Schumachert akarta legyőzni idén. „Az utolsó spanyolországi tesztnapomon gyorsabb voltam, mint Mick Schumacher. Már akkor is volt egy tervem, hogy a szezon során előtte végzek, de azt már nem tudjuk meg, sikerült volna-e” – tette hozzá.

Vasseur és a Ferrari már hónapok óta megállapodhattak egymással

Egyre többen veszik biztosra, hogy az 2022-es év végén távozó Mattia Binotto helyét Frederic Vasseur veheti majd át Maranellóban. Az Alfa Romeo csapatfőnökét már régóta hírbe hozták a Ferrari F1-es csapatával, a pletykák pedig csak felerősödtek, amikor megerősítették, hogy Binotto elhagyja az alakulatot. A minap épp Peter Sauber mondta el véleményét a helyzetről, olasz sajtóértesülések pedig szinte biztosra veszik, hogy a felek valójában már a nyár végén előszerződést írtak alá. A Formu1a.uno úgy tudja, már a Magyar Nagydíj környékén elkezdtek tárgyalni egymással, ám állítólag a Ferrari elnöke, John Elkann nem volt biztos a döntést illetően, mivel egy ismertebb nevet részesített előnyben, de végül a portál beszámolója szerint végül még így is Vasseur lehet a befutó.

Russell: Nehéz volt megemészteni Alex és Lando sikereit 2019-ben

George Russell nemrég egy interjú során vallotta be, hogy frusztráló volt számára látni pályatársai, Alex Albon és Lando Norris F1-es sikereit, miközben ő a mezőny végén körözött a gyengécske Williamsszel. „Meglehetősen különös első évem volt az F1-ben, hiszen a Williams képében egy olyan istállóhoz érkeztem, amely a csőd szélén táncolt. Mi minden hétvégén a túlélésért és a 800 alkalmazottunk munkahelyéért versenyeztünk, nem pedig azért, hogy eredményeket érjünk el” – mondta a brit a High Performance Podcast adásában.

„Ausztráliában, az első versenyre érkezve tudatosult bennem, hogy egy álmomat már sikerült megvalósítanom, ám a pályára hajtva azzal szembesültem, hogy négy másodperccel vagyunk lemaradva a többiektől, miközben az autó darabjaira hullik és két-három alkalommal köröznek le minket. Ekkor azt gondolod magadban: „Tényleg ez az álmom?” Mindazonáltal azt hiszem, mindig is racionálisan álltam a dolgokhoz. Eközben azonban nehéz volt látni Alexet, amint dobogókat ért el, vagy épp Landót, ahogy folyamatosan szerezte a pontokat, hiszen akkor érkeztünk meg az F2-ből, ahol legyőztem őket” – magyarázta a Mercedes versenyzője.

A jó barátságot ápoló trió a 2018-as F2-es bajnokságban végzett az első három helyen Russell–Norris–Albon sorrendben, hogy aztán egy évvel később – az F2 történetében példátlan módon – mindhárman a királykategóriába lépjenek.

Tömött terem, évkönyvbemutató és pusmorgáspápa-póló a Formula Podcast közönségtalálkozón

Sokáig kellett várni rá, de végre sor került a 2020-ban útjának indult Formula Podcast első közönségtalálkozójára – melyet egybekötöttünk a kiadó két évkönyve, a Száguldás és cirkusz 2022, valamint Autósport évkönyv 2022 bemutatójával. A podcast körülbelül nyolcvan lelkes hallgatója jött el a budapesti Expo Congress Hotelba, hogy találkozzon a műsor három készítőjével, Bethlen Tamással, Gellérfi Gergővel és Mészáros Sándorral, valamint a podcastben időről időre feltűnő vendégekkel, Jánvári Zsolttal, Móni Istvánnal és Hetyey Júliával. A legfanatikusabb hallgatók még egy nem mindennapi ajándékkal is készültek…

Mészáros Sándor kollégánk szavaival: „Adrienn és Balázs kedves hungaroringi kezdeményezése, a „pusmorgáspápa” trikó a kollégák által szervezett meglepetéssel szintet lépett. Hallgatóink eljöttek az ország minden részéről, több mint 4 órán át beszélgettünk és a csodás hangulat hatására bejelentettük: 2023-ban turnéra indulunk és mi is elmegyünk majd mindenfelé, hogy beszélgessünk az F1-ről és az autósportról! Köszönjük #bestfollowers, hogy mindig velünk vagytok!”

További részleteket, élménybeszámolókat és képeket a Formula Podcast csoportban találtok, amelyet korántsem csak ezért, hanem a legaktuálisabb F1-es pusmorgásokért is érdemes követni, ha még nem tettétek.