DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Kedd délig szavazhatsz a 2021-es év legjobb magyar autóversenyzőire!

A hamarosan megjelenő Autósport évkönyvben a magyar pilóták megszokott szakértői rangsora mellett idén is kihirdetjük az olvasói szavazás eredményét. Döntsetek: szerintetek kik voltak a 2021-es szezon legjobban teljesítő magyar autóversenyzői? A szavazás IDE vagy a képre kattintva érhető el:

szavazas-magyar-2021

Új világbajnok, feltörekvő ifjúság és egy búcsúzó legenda: ez volt a MotoGP 2021-es szezonja – videó

A vasárnapi Valenciai Nagydíjjal véget ért a MotoGP idei szezonja, így természetesen már is készült az idényösszefoglaló videoklip, benne az összes fontosabb történéssel az összesen 18 futamról:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Elhunyt a Ferrarival debütáló amerikai versenyző

88 esztendős korában, 2021. november 12-én elhunyt Bob Bondurant, Amerikában legendásnak számító autóversenyző, aki azon kevesek egyike a száguldó cirkusz történetében, aki a Ferrarival debütált az F1-ben. 1965-ben és '66-ban összesen kilenc versenyhétvégén vett részt, legjobb eredménye pedig az 1966-os Monacói Nagydíjon elért negyedik helyezése volt a BRM-mel.

1964-ben Carroll Shelby csapatának tagjaként Dan Guerney-vel az oldalán megnyerték az Autógyártók Világbajnokságát a GT géposztályban Le Mans-ban. 1967-ben egy Watkins Glen-i baleset a karrierje végét jelentette, majd 1968-ban saját versenyzői iskolát alapított, ahol egészen 85 esztendős koráig pátyolgatta a fiatal tehetségeket. Legyen neki könnyű a föld!

Így lett ebből Hamilton-győzelem – a Sao Pauló-i Nagydíj története röviden

Újabb kiélezett csatának lehettünk szemtanúi az élen, melynek eredményeképp Lewis Hamilton sokat tett azért, hogy meccsben maradjon a vb-címért. De nemcsak a két bajnokaspiráns tette érdekessé a versenyt, voltak itt törmelékhegyek és forró pillanatok a mezőny közepe-vége felé is.

A videót a képre kattintva nézhetitek meg.

Videó: Ismét egymás torkának esett Hamilton és Verstappen

A Sao Pauló-i Nagydíjon ismét a pályán kellett eldöntenie a futamgyőzelem sorsát a két világbajnoki éllovasnak. Hamilton első próbálkozását még visszaverte Verstappen - erősen vitatható manőverével -, végül azonban felülkerekedett rajta a hétszeres világbajnok. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Most a biztonsági öv miatt vizsgálták Hamiltont – megszületett az ítélet

Ha azt hittük, hogy a szenzációs győzelem után véget értek Lewis Hamilton és a Mercedes számára a megpróbáltatások Interlagosban, tévedtünk. Nemrég ugyanis érkezett a hír, hogy ismét vizsgálni fogják a hétszeres világbajnokot: a dokumentum szerint a biztonsági övvel kapcsolatos a kihágás. Az történt ugyanis, hogy Hamilton a levezető körön túl korán kapcsolta ki azt, mielőtt az ünneplés során visszaért volna a bokszutcába: konkrétan egy brazil zászlóért állt meg a pálya mentén. Az előírás szerint amíg a pályán van a versenyző, végig megfelelően bekapcsolva kell lennie a biztonsági övnek, de ha meg is történt a kihágás, ez alighanem legfeljebb pénzbírságot vagy megrovást jelent majd a címvédő számára.

FRISSÍTÉS: A stewardok elég hamar döntést hoztak ezúttal, Hamiltont 5 ezer eurós pénzbírsággal sújtották az incidensért, valamint további 20 ezer euróval, amelyet felfüggesztettek a 2022-es szezon végéig.

hamilton-dppi-brazil-int

Videó: Bútor Róbert összetörte a csodaszámba menő Citroen WRC-t

A magyar raliban közönségkedvencnek számító pilóta egy királyszentistváni teszten tette tetőre a méregdrága autót.

MiniDrivers: Így falta föl a mezőnyt PacHam

Ahogyan az előző két sprintet, úgy az interlagosit is azon nyomban földölgozta a MiniDrivers csapata, akik megmutaták nekünk, miként gázolt át a mezőnyön Lewis Hamilton, hogyan reagált Raikkönen, mikor csapattársa megforgatta őt és hogyan csapta be a születésnapos Lando Norris Charles Leclerc-t.

Remek rajtok és parádés Hamilton-felzárkózás: ez történt a brazil sprinten

Ha esetleg lemaradtál vagy csak felelevenítenéd a Sao Pauló-i Nagydíj szombati sprintkvalifikációjának eseményeit, IDE vagy a képre kattintva indul a mozgóképes összefoglaló:

sprint-video

Az alábbi képre kattintva pedig külön is megnézhetjük belső kamerás nézetből, hogyan jött át a mezőnyőn a 20. helyről induló, de ötödikként befutó Hamilton:

ham-sprint-video

 

Korábbi világbajnok fia ült fel a Moto2 trónjára

Utolsóként a középső kategóriából dőlt el a világbajnoki cím sorsa a gyorsaságimotoros-vb-n. Az egész idény a Red Bull KTM Ajo párosáról szólt: Remy Gardner mindenekelőtt kiegyensúlyozottságával vezette szinte végig a tabellát, míg újonc kollégája, Raul Fernandez egyből elképesztő tempót mutatott, s futamgyőzelmek egész sorát szolgáltatta.

A Valenciai Nagydíjra így is az ausztrál érkezett meg 23 pontos előnnyel, ez pedig azt jelentette, hogy bár sokáig tízen kívül motorozott és végül csupán tizedik lett, miközben Fernandez megnyerte a futamot – idén már nyolcadik elsőségét jegyezve –, Gardner lett a Moto2 2021-es világbajnoka (igaz, csak négy pont előnnyel).

A 23 éves motoros egyébként az 1987-es 500 köbcentis világbajnok, Wayne Gardner fia: Kenny Robertsék után ez a második apa-fia páros, akiknek összejött, hogy mindketten vb-címet nyertek. Jövőre mind ő, mind Fernandez már a MotoGP-ben fog szerepelni, méghozzá újfent csapattársként a Tech3 KTM-nél.

gardner-moto2-valencia

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Brawnnak ez a sprint volt a kedvence

Bár az idén tesztelt újítást, a sprintkvalifikációt sok kritika érte (a mostaniról még csak várhatóak ezek), a sportág vezetői töretlenül kitartanak mellette. Egyik legnagyobb támogatója, Ross Brawn már Silverstone-ban és Monzában is pozitívan nyilatkozott az új formátumról, de a Sao Pauló-i Nagydíj sprintje nyerte el eddig legjobban a tetszését. „Ez a sprint volt az eddigi legjobb, rengeteg akcióval és remek közönséggel. A pályán kívüli dráma ezen is érződött, ahogy Lewis egymás után előzgette az autókat. A sprint nélkül holnap a mezőny végéről indulhatna, de így valós esélyt kapott a tizedik helyről rajtolva. A szabad gumiválasztás szerepet játszott abban, hogy Bottas és Sainz a lágyakon gyorsan nekirugaszkodtak, és ezzel megváltoztatták a legjobb három sorrendjét holnapra” – értékelt Brawn.

Ezután újfent méltatta általánosságban is az F1 ötletét. „Stabil alapokon nyugszik a sprint, és hamarosan további információkkal szolgálunk arról a hat versenyről, ahol 2022-ben tervezzük. A következő hetekben az FIA-val és a csapatokkal egyeztetünk erről. Van még min dolgozni, de Brazília megmutatta, hogy a sprint igenis megfűszerezi a hétvégét, izgalmas pillanatokat adva nekünk pénteken, szombaton és vasárnap is.”

Kilenc vb-címhez kilenc speciális sisak dukál: így köszönnek el Rossitól a VR46-os akadémisták

Valentino Rossi – legalábbis egyelőre – nem készült különleges bukódizájnnal karrierje utolsó futamára, a Valenciai Nagydíjra (a szurkolóktól már elbúcsúzott egy egyedi festéssel Misanóban), az általa alapított VR46 Akadémiáról kikerülő motorosok azonban egy-egy korábbi Rossi-sisakot fognak viselni a spanyolországi versenynapon. A három géposztályban épp kilenc akadémista szerepel, így a Doktor vb-címeinek számával megegyező különleges sisakot láthatunk vasárnap – közülük hármat a MotoGP-ben Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli és a féltestvér Luca Marini révén:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Vettel és a német humor: „Megfogom Lewis első szárnyát, hátha az csak 25 ezer euró!”

Max Verstappen 50 ezer eurós pénzbírsággal megúszta, hogy a pénteki időmérő után hozzányúlt Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyához, s ezzel megszegte a parc fermé-szabályokat. Erre utalva viccelődött a szombati sprint végén Sebastian Vettel, aki Hamilton Mercedese mögé parkolva megjegyezte rádión, hogy meg fogja tapogatni a szárnyat. A mérnöke szólt neki, hogy ne tegye, mert drága mulatság, mire a négyszeres világbajnok jelezte, hogy természetesen csak tréfált – de azért hozzátette, hogy talán az első szárnnyal próbálkozik, hátha az csak feleannyi büntetést jelent…

Rossi-búcsúztató MotoGP-szezonzáró és F1-es Sao Pauló-i Nagydíj a vasárnapi menüben

Ma is Valenciára és Interlagosra kell összpontosítanunk a figyelmünket – mutatjuk a vasárnapi programot a tv-közvetítésekkel együtt:

Vasárnap (november 14.)  
09:40 - 10:00 MotoGP, Warm-up  
11:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
12:20 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
14:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)
18:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

f1-brazil-dppi-2021

 

 

Ez lesz végül a sprint rajtrácsa

A pénteki időmérőn első helyet szerző Lewis Hamilton vizsgálata kizárással ért véget, ezzel pedig az élről a rajtrács végére került a szombat esti sprintkvalifikáción. Itt a frissített rajtsorrend, így várhatják a kezdést a pilóták, magyar idő szerint 20:30-kor.

Idén is érkezik a Száguldás és cirkusz friss kötete

Hamarosan kapható lesz a 2021-es Formula–1-es szezon bemutatását és a 2022-es idény felvezetését megcélzó kiadványunk. A Száguldás és cirkuszban hosszú évek óta foglaljuk össze az adott Formula–1-es idény minden eseményét és fordulatát – a 2021-es kötetben is erre törekszünk, nyomon követve a rendkívül sűrű menetrenddel lezajlott szezont. Kiadványunkban egy csipet 2020-as szezon is lesz még, illetve sorra vesszük, hogy mi is történt a 2020-as szezonzárótól az idei szezonnyitóig.

Könyvünk, benne Esteban Ocon előszavával és Ross Brawn köszöntőjével már előrendelhető webshopunkban, 4990 forintos árért, IDE kattintva. A könyv december 1-től lesz elérhető a könyvesboltokban, és szerkesztőségünk másik kiadványa, az Autósport évkönyv is hamarosan megjelenik.

Nem kímélte a marcipánfigurát születésnapi tortáján Norris

Szombaton Lando Norris betöltötte 22. életévét, csapata pedig elhalmozta minden jóval. Két tortát is kapott: az egyik az F1-en kívüli kedvenc sportját, a golfot idézte meg, míg a másikon egy csapattaggal osztozott, akinek korábban volt a születésnapja, de a McLaren így köszöntötte fel. Utóbbi desszerten két marcipánfigura is ült, a saját magát ábrázoló azonban hamarosan fejét vesztette…

Isten éltesse a fiatal britet!

A Ferrarival való versengésből fakadhatnak a Mercedes motorgondjai?

Továbbra is próbálja megoldani rejtélyes motorproblémáit a Mercedes, akik a legjobb úton vannak afelé, hogy a szezonban a legtöbb erőforráscserén átesett csapattá váljanak. Valtteri Bottas már duplaannyi motornál jár, mint amennyi a megengedett, de Lewis Hamiltonnak is ez a második, emiatt kapott büntetése. Toto Wolff folyamatosan azt hangoztatja, hogy megbízhatósági okokból van szükségük a csereberékre, és most azt is elárulta, mi a feltevésük, honnan eredhet ez. „2019-ben nagyon keményen kellett nyomnunk, így 2020-ra egy erős motorral álltunk elő, de talán túllőttünk a célon. Ha folyamatosan a teljesítményre törekszel, az a megbízhatóság rovására mehet. Azt gyanítom, most is ez a helyzet” – nyilatkozta a csapatfőnök, egyértelműsítve, hogy a Ferrari elől menekültek akkor, amikor elkezdték erőltetni a motorfejlesztést, és ez a nagy igyekezet üthet most vissza.

Visszatért a vállkamera: ezúttal Quartararóval körözhetünk Valenciában – videó

Portimaóban debütált a MotoGP újítása: a versenyzők ruhájára, a váll környékére felszerelt kamerából nézhettük, hogyan motorozik az adott illető. A műszerfalra is jó bepillantást engedő kamera múltkor Alex Rins ruhájára, most Valenciában viszont az idei világbajnok Fabio Quartararóéra került fel – íme:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Új szintre emelte a kávéimádatot Bottas

Valtteri Bottasnál talán keresve sem lehetne nagyobb kávérajongót találni a paddockban. Igazi finnhez méltóan imádja a feketelevest, ezt pedig Brazíliában, a világ egyik jelentős kávétermelő országában még jobban megerősítette. Sisakjára is felkerült ugyanis a filozófiája: „Előbb a kávé, aztán a teendők!”