DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

Raikkönen felesége balettozni küldte Hamiltont

Ahogy arról beszámoltunk, Lewis Hamilton meglehetősen feldúlt volt a Brit Nagydíj után, hiszen a rajtnál elvesztette az első helyét, majd nem sokkal később Kimi Raikkönennel ütközött, az eset nyomán pedig a 18. helyről kellett felzárkóznia. Hamilton a futamot követően arról beszélt, hogy ez talán már "taktika" a Ferrari részéről, amit természetesen a Scuderia pilótái elutasítottak, majd jött a meglepő kiosztás...

"„Ha úgy sírsz, mint egy lány, amikor veszítesz, akkor menj balettozni!” – írta közösségi oldalán Minttu Raikkönen, Kimi Raikkönen felesége.

 

Elátkozott pole-pozíciósok és éllovasok a vasárnapi betétfutamokon

A vasárnapi program a Formula-3 kaotikus, három biztonsági autóval megszakított futamával kezdődött Imolában. A verseny elején nedves pályán rövid ideig villogtak az esőgumin rajtolók: Caio Collett a kilencedik rajtkockából vezetett az első kör végén, de rövidesen kénytelen volt slick abroncsra váltani. Így a pole-pozíciós Zane Maloney került vissza az élre, és vezetett a 11. körig, de a biztonsági autós újraindítás során a barbadosi a kavicságyban kötött ki. Oliver Bearman és Roman Stanek vetélkedett a győzelemért: a cseh az utolsó előtti körben előzte meg brit ellenfelét, aki Gregoire Saucyval ütközve végül a dobogót is elveszítette, az első győzelmét szerző cseh mellett Jak Crawford és Isack Hadjar állt a pódiumon. Említésre méltó még Arthur Leclerc, aki 16 pozíciót javítva lett ötödik.

Nem volt eseménytelenebb a Formula-2 főversenye sem, amely rögtön rajtbalesettel kezdődött, a tavalyi F3-as riválisok, Jack Doohan és Dennis Hauger ütköztek. Közben Roy Nissany egy bravúros starttal, ellenfelei közt átvágva a hatodik helyről szerezte meg a vezetést. Az előző futamhoz hasonlóan itt is elátkozott volt a pole-pozíciós és a későbbi éllovas: a rajtelső Jüri Vips a 6. körben a negyedik helyről forgott ki, Nissany pedig a második Rivazzából kigyorsítva csúszott ki a fűre, majd törte össze a DAMS-et a bokszbejáraton. Ezen a futamon is három biztonsági autós fázis volt, a verseny az Aston Martin mögött ért véget: Theo Pourchaire a szezon első duplázó győztesévé vált, a számos kiesésnek köszönhetően Enzo Fittipaldi első dobogójáig küzdte fel magát, a harmadik helyet pedig Ralph Boschung szerezte meg.

Így repülnek át az imolai sikánon az F1-es autók

Fotós kollégánk, Ollé Iván a helyszínről követi az eseményeket, néhány autót pedig különleges pozícióból sikerült lencsevégre kapnia, ahogy négy kerékkel elemelkednek az aszfaltról a Variante Alta rázókövén átugratva. A szombati nap további, legjobb képeit ITT válogattuk össze.

A Leclerc–Verstappen csata újabb fejezete – ez történt az imolai sprinten

Az Emilia-Romagna-i Nagydíj szombati sprintje is igazolta, hogy a 2022-es Formula-1-es idény a nagy pontkülönbség ellenére is egyelőre Charles Leclerc-ről és Max Verstappenről szól – ha lemaradtatok vagy csak felidéznétek a történéseket, a hivatalos videós összefoglalót IDE vagy a képre kattintva nézhetitek meg:

sprint-imola-video-f1

Futamok tömkelege Imolában, Portimaóban és Assenben – itt a vasárnapi menü

Jön a versenynap a Formula-1-es Emilia-Romagna-i Nagydíjon, valamint a MotoGP Portugál Nagydíjának és a Superbike-vb hollandiai fordulóján – mutatjuk a programot:

8:50 Formula-3, második futam (M4 Sport)
10:20 Formula-2, második futam (M4 Sport)
11:00-11:20 Superbike, Super Pole futam (16:30-tól Aréna4)
12:05 Porsche Szuperkupa, futam (Eurosport 2)
12:20 Moto3, futam (Aréna4)
12:30 Supersport, második futam
14:00 MotoGP, futam (Aréna4)
15:00 Formula-1, futam (M4 Sport)
15:15-15:55 Superbike, második futam
15:30 Moto2, futam (Aréna4)

imola-f1-dppi_1

Megszegték a parc fermét, a bokszutcából rajtol Zhou

A szombati sprint egyetlen kiesője volt Guanyu Zhou, aki Pierre Gasly AlphaTaurijával találkozott ez első körben, és a falban kötött ki a kontakt után. A kínai pilóta autóját természetesen alapos javítási munkálatoknak kellett alávetni, mivel azonban péntek óta parc fermé-szabályok alatt vannak a versenygépek, ezt nem tehették meg büntetlenül. Zhou így csak a bokszutcából rajtol majd, ám ez aligha jelent nagy különbséget, hiszen a sprintről kiesve egyébként is az utolsó rajtkocka járt volna neki.

Egykori Ferrari-akadémista nyerte az F2-es sprintet Imolában

A Formula-2 zárta a sprintes szombatot Imolában, és már a rajt előtt zajlott az élet. Amaury Cordeel ugyanis azelőtt kiesett, mielőtt elrajtolt volna, a rajtrácsra tartva megpördült és a falnak ütközött. A pole-pozícióból induló Logan Sargeant nagyon beragadt a startnál, így Marcus Armstrong könnyedén átvette tőle az első helyet, Jehan Daruvala, Dennis Hauger és Roy Nissany társaságában. A második körben már a biztonsági autót is a pályára kellett hívni, miután David Beckmann is kipördült a versenyből.

Armstrong újabb rajtja hasonlóan erős volt, mint az első, kicsit le is szakított magáról mindenki mást, elsőként a házicsatába bonyolódó premásokat. Féltávnál újra visszalassult kicsit a verseny, miután Ralph Boschung leparkolt a kavicságyban. A rövid virtuális biztonsági autós fázis ahhoz épp elég volt, hogy Armstrong ritmust veszítsen, így Daruvala felzárkózott rá. A harmadik Hauger mögött közben egy hatalmas szakadék alakult ki, öt másodperces távolságból követte az első hármast a Nissany vezette vonat.

A sprintfutam utolsó köreiben a hátsóbb régiókban zajlottak nagyobb csaták, Jack Doohan Frederik Vestivel és Enzo Fittipaldival vívott, Sargeant pedig Felipe Drugovich-ot próbálta maga mögött tartani, sikertelenül. A sprintet végül az egykori Ferrari-akadémista Armstrong nyerte, a Prema-duót, Daruvalát és Haugert húzva maga mögött.

Izraeli licencet használhat az F1-ben a Ferrari orosz tesztpilótája

Az orosz-ukrán konfliktus kitörése után az FIA úgy határozott, hogy bár nem tiltja ki a versenyekről az orosz sportolókat, de nem indulhatnak saját hazájuk színeiben és orosz licenccel. Az nem derült ki, hogy Nyikita Mazepin milyen színekben versenyzett volna tovább, a Haas ugyanis az Uralkalival együtt őt is kidobta a fedélzetről, de például a Formula-3-ban szereplő Alekszandr Szmoljar semleges sportolóként áll rajthoz a futamokon.

Most az is kiderült, mi a helyzet a Ferrari kötelékeibe tartozó Robert Svarcmannal: „Robert Izraelben született, van izraeli útlevele. Nem orosz a licence” – mondta el Mattia Binotto, a Scuderia csapatvezetője az imolai sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is részt vett. Binotto azt is hozzátette, hogy Svarcmant már egyetlen orosz cég sem támogatja, így ez sem akadály, hogy tesztpilótaként lehetőséget kapjon két pénteki F1-es szabadedzésen, ahogy azt még az idénykezdet előtt eltervezték.

svarcman-ferrari-1

Solberg autója kigyulladt, Fourmaux a kertben kötött ki a Horvát Ralin – videók

A hétvégén a szomszédunkban versenyez a WRC mezőnye, és több látványos baleset is történt már a Horvát Ralin. Pénteken például Adrien Fourmaux hibázott és landolt egy hátsó kertben:

 

Szombaton pedig Oliver Solberg járt pórult az egyik reggeli szakaszon, a Hyundai ki is gyulladt – szerencsére a versenyző ép bőrrel megúszta az incidenst:

 

Rekordszámú piros zászló, csúcspont a Haasnál, mélypont a Mercedesnél – a kvalifikáció fő statisztikái

Az Emilia-Romagna-i Nagydíj időmérő edzése is hozott több statisztikai érdekességet, ezek közül a legfontosabbak:

- Összesen ötször szakították meg piros zászlóval a kvalifikációt: ez a legtöbb, amelyet a kiesés rendszerű időmérő 2006-os bevezetése óta láthattunk. Az eddigi csúcsot a 2016-os Magyar Nagydíj és a tavalyi Azerbajdzsáni Nagydíj kvalifikációja jelentette négy-négy pirossal.

- Kevin Magnussen negyedik helye a legjobb, amelyet a Haas a 2016 óta íródó történetében valaha is elért kvalifikáción.

- Legutóbb a 2012-es Japán Nagydíjon fordult elő, hogy a Mercedes egyik autója sem jutott be a Q3-ba. Ez egyfelől 187 versenyes sorozat megszakadását jelenti, de hogy igazán kontextusba helyezzük a dolgot: ez volt az a hétvége, amikor Michael Schumacher bejelentette a visszavonulását.

- Max Verstappen a Red Bull történetének 75. pole-pozícióját szerezte (bár nem biztos, hogy vasárnap is ő indul az élről, az idei módosítás értelmében statisztikailag övé a pole).

piros-zaszlo-imola-kvali-dppi

Utolsó körös ütközés döntött az F3-as sprint győzelméről

A Formula-3 nyitotta az imolai sprintes szombatot. Az időmérőt tegnap még a juniorszéria is esőben rendezte, a futam kezdetére azonban elvonultak a viharfelhők. A fordított rajtrácsos sprintet Franco Colapinto kezdhette az élről, aki már a szezon korábbi részében is bizonyította, miért emelték fel a regionális szériából. Az argentin fiatal jól rugaszkodott el a rajt után, megőrizve vezető helyét, míg mögötte komolyabb helyezkedés zajlott. Később azonban a negyedik helyről startoló Alpine-akadémista, Caio Collet az élre tört, az újonc Colapinto mögött pedig felgyűlt a többi ellenfél.

Az események féltávnál kezdtek felpörögni. Előbb az egész sprinten balszerencsés premás, Oliver Bearman pördült meg, miután a fűre kényszerült, majd Jack O’Sullivan és Josep Maria Marti csúsztak a falba ugyanabban a kanyarban, egymástól függetlenül. Két környi biztonsági autós fázis után két tiszta kör következett, majd Bernd Mayländer visszatérhetett a pályára, Reece Ushijima és Federico Malvesti karambolja miatt.

Az újraindítás után sem fejeződött be simán a sprintfutam, Gregoire Saucy és Zane Maloney ütköztek össze, míg Arthur Leclerc a fűre csúszva apróra törte az egyik hungarocelltáblát. Collet úgy tűnt, az élen maradhat, azonban az utolsó előzési kísérletek közben Isack Hadjar révén ő húzta a rövidebbet, így Colapinto mégiscsak az élen zárta a futamot, amit az élen kezdett. A második hely sorsa célfotóval dőlt el, ezredekkel Victor Martins léphetett fel a dobogó második helyére, míg Jak Crawford a nevető harmadik lett.

Kigyulladó fék, Sainz-törés, Verstappen-pole – ez volt az őrült imolai időmérő

Öt piros zászlót hozott az Emilia Romagna-i Nagydíj pénteki időmérője, amely így másfél órásra nyúlt. Az F1 összeszedte a legjobb pillanatokat belőle, így mindössze hét percbe sűrítve élhetitek újra, hogyan is jutott el Max Verstappen első idei pole-pozíciójáig. A videó a képre kattintva indul.

Együtt vacsoráztak az F1-es főnökök – egy csapat viszont hiányzott a társaságból

Érdekes fotó készült péntek este Imolában, amelynek tanúsága szerint az időmérő után együtt vacsoráztak a sportág vezetői és a csapatfőnökök. A képen szerepel Stefano Domenicali, Ross Brawn, valamint kilenc istállónak az első embere is (sőt, van alakulat, amely duplán képviseltette magát, hiszen az Alpine-tól Otmar Szafnauer és Laurent Rossi is jelen volt, ahogy a McLarentől is Andreas Seidl és Zak Brown). A nagy hiányzó az Aston Martin volt: sem Lawrence Stroll, sem Mike Krack csapatfőnök nem tette tiszteletét a csoportképen.

Jön az év első F1-es sprintje – mutatjuk a szombati programot

Folytatódik a rendhagyó lebonyolítású hétvége Imolában, ahol délután következik a szezon első sprintje a Formula-1-ben, de versenyezni fog a Formula-2 és a Formula-3 is a nap során – emellett pedig a portimaói MotoGP-re és az asseni Superbike-ra is érdemes lesz figyelni:

9:00-9:30 Superbike, harmadik szabadedzés
10:35 Formula-3, első futam (M4 Sport)
10:55-11:40 MotoGP, harmadik szabadedzés (Aréna4)
11:10-11:25 Superbike, Super Pole
12:30-13:30 Formula-1, második szabadedzés (M4 Sport)
14:00-14:40 Superbike, első futam
14:30-15:00 MotoGP, negyedik szabadedzés
15:10-15:50 MotoGP, időmérő (21:30-tól Aréna4)
16:30 Formula-1, Sprint (M4 Sport)
17:55 Formula-2, első futam (00:20-tól M4 Sport)

imola-f1-dppi_2

Verstappen változtatást sürget a nagydíjhétvégék menetrendjében

Hosszú-hosszú évek bejáratott rendszere változott meg 2022-re a Formula-1-ben: a hivatalos hétvége előtti versenyzői sajtótájékoztatók átkerültek csütörtök délutánról péntek délelőttre, hogy négyről háromnaposra rövidítsék a nagydíjakat. Csakhogy a valóságban ez csak mérsékelten jelentett rövidülést: ugyanúgy vannak csütörtökön médiatevékenységek a pilóták számára, cserébe viszont a pénteki napjuk elnyúlik, hiszen később kezdődnek a szabadedzések. A versenyzőknek nemigen tetszik az új formátum (s ha már itt tartunk, a sajtósok sem feltétlenül vannak elragadtatva tőle, legalábbis szerkesztőségünkben belül ez az általános álláspont, hiszen a pénteki sajtótájékoztatókon elhangzó információk gyakran hamar érvényüket vesztik, mivel indul a program a pályán), Max Verstappen pedig ezt szóvá is tette újságírói kérdésre az imolai médianapon, amelyen a Formula.hu is jelen volt:

„Szerintem itt főként arról van szó, hogyan csináljuk a sajtótájékoztatókat és az egyéb médiás tevékenységeket. Úgy gondolom, korábban jobb volt. Most nagyon hosszú a csütörtökünk, pedig hivatalos az már nem is számít a nagydíjhétvége egyik napjának. Valójában viszont ugyanannyit vagy még többet is kapunk belőletek, aztán pedig jön a péntek, amikor korán kezdünk veletek. Nem is a korai kezdéssel van gond, hanem hogy nagyon hosszú lett ezzel a nap. A több verseny mellé rövidebb hétvégék lennének jók, ehhez képest inkább több a nap, legalábbis többet vagyunk a pályán. Úgyhogy ezen egyértelműen változtatni kell” – mondta el a regnáló világbajnok. Verstappen megjegyezte: különösen az bosszantó, hogy az írott sajtó csoportjai és a tv-stábok rendre ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, így akár öt-hat alkalommal is megválaszolják ugyanazt – szerinte jobb lenne, ha más sportokhoz hasonlóan egy tájékoztatót tartanának a pilóták, amelyen mindenkinek a mikrofonja jelen van.

verstappen-media-imola-dppi

Négy autóval és egy visszatérővel támad az Audi a WTCR-ben

Két héttel a franciaországi évadnyitó előtt végre bejelentette az Audi, hogy folytatja a szerepvállalását a Túraautó-világkupán: összesen négy második generációs Audi RS 3 LMS-t állítanak csatasorba, amelyeket egytől egyig a Comtoyou Racing fog versenyeztetni. Az egyik párost Nathanael Berthon és Tom Coronel fogja alkotni (a holland egyébként a TCR Europe-ban is rajthoz áll velük), míg a másikat Gilles Magnus mellett a TCR Európa-kupában két éve bajnokságot nyerő, a WTCR-be 2019 után visszatérő Mehdi Bennani. Előbbi duónál a csapatnévbe bekerült a főszponzor DHL is, így lehet majd megkülönböztetni a két Comtoyou csapatot.

Az Audi bejelentésével immár 15 biztos nevező van a Túraautó-vk 2022-es idényére: a fentiek mellett öt Lynk & Co, négy Honda és két Hyundai indulása biztos egyelőre (a Hondánál Tassi Attila, a Hyundainál Michelisz Norbert képviseli a magyar színeket). De persze még bővülhet ez a szám – kérdés például, mi lesz a Zengő Motorsporttal: Zengő Zoltán csapatfőnök néhány hete nem volt túl derűs hangulatban.

audi-wtcr

Elővigyázatossági motorcsere a Ferrarinál

Fél órával az Emilia-Romagna-i Nagydíj első szabadedzésének kezdete előtt a Ferrari jelentette, motort cserélnek Carlos Sainz autójában. A csere elővigyázatossági jellegű: az Ausztráliában történt kicsúszás miatt nem akarnak kockázatot vállalni a sprintfutamos hétvégén, ahol több pont szerezhető és probléma esetén bukható el. A csere büntetést nem von maga után.

Megérkezett az eső Imolába

Ahogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett, már a pénteki napon elkezdett esni az eső az Emilia-Romagna-i Nagydíj helyszínén. Erről több csapat is posztolt nemrégiben a közösségi médiában, de talán a Red Bull fotói a legbeszédesebbek.  

 

A pénteki napot nyitó Formula-3-as szabadedzésen számos kicsúszás történt, háromszor szakították meg piros zászlóval, végül újra sem indították, a Formula-2-es startot pedig halasztják.

Vajon melyik pilótának szurkol Emma Raducanu?

Az már korábban kiderült, hogy a fiatal teniszezőnő nagy rajongója a technikai sportoknak, így a Formula-1-nek is, arról azonban egészen mostanáig még nem számolt be, hogy melyik pilótának szurkol. A világranglista 12. helyén álló Raducanu nemrégiben Porsche Tennis Grand Prix hivatalos oldalának adott egy interjút melyben beszélt a gyerekkori élményeiről, de többek között azt is elmondta, kivel szimpatizál a jelenlegi mezőnyből.

„Szeretnék egyszer egy 911-est vezetni, mert az a kedvencem, vagy talán a szuper sportos 718 Cayman GT4-et. Ami az F1-es pilótákat illeti, Daniel Ricciardo a kedvencem, mivel szerintem a képességei és a laza stílusa nagyon szórakoztató és elősegíti a gyors tanulást és fejlődést. A motorsport egy nagyon klassz tevékenység, imádom a sebesség és a versenyzés érzését. Az extrém gyorsulást és a kemény fékezést, de érdekel a mérnöki oldala is. Még 6 éves kislányként kezdtem el gokartozni, ami nagyon különleges volt, pozitív módon megkülönböztetett a többi lánytól és fiútól. Nagyon jól éreztem magam, amint elkezdtem magabiztosabban versenyezni, később aztán a motokrossz egy nagyobb lépcsőfokot jelentett a gokartozáshoz képest. Ebben rengeteg móka is volt, hiszen legyünk őszinték, melyik gyerek nem szereti, ha koszos lesz a sárban” – mondta Raducanu.

Beszólt Verstappen Hamiltonnak a Chelsea-pletyka miatt

A brit sajtó szerint Lewis Hamilton is bekerülhet a londoni klubcsapat tulajdonosi körébe, mivel 10 millió dollárral szállna be az egyik érdeklődő, Martin Broughton ajánlatába. Max Verstappenhez is eljutott a pletyka, aki csípősen reagált rá, Hamilton korábbi klubpreferenciájára emlékeztetve:

„Azt hittem, hogy Arsenal-szurkoló! Ha Arsenal-rajongóként meg akarod venni a Chelsea-t, az elég érdekes. Én PSV-drukker vagyok, és sosem venném meg az Ajaxot. De mindenki azt csinál a pénzével, amit akar” – mondta a PA hírügynökségnek Imolában Verstappen. Hozzátette még, ha ő focicsapatot vásárolna, teljeskörű tulajdonos akarna lenni, hogy döntéseket hozhasson, nem akarna apró részesedést birtokolni.

Csupán három Ferrari-versenyző győzött eddig Imolában

30. alkalommal tartanak Formula-1-es nagydíjat Imolában, az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett pályán, amely jóval közelebb található a Scuderia maranellói főhadiszálláshoz, mint Monza, az eddigi 29 versenyen (melyek az Olasz, San Marinó-i és legújabban Emilia-Romagna-i Nagydíj titulust viselték) mégis csak három pilóta nyert a hazai csapat színeiben, összeadva nyolc alkalommal.

A botrányos 1982-es San Marinó-i Nagydíjat Didier Pironi nyerte, a rákövetkező évben pedig honfitársa, Patrick Tambay győzött Imolában. 16 évet kellett várni a csapat következő sikerére hazai terepen: 1999-ben nyert Michael Schumacher, aki soron következő hét évben hatra növelte imolai diadalai számát, ő győzött az utolsó, 2006-os kiadáson. A Ferrari idei formáját ismerve Charles Leclerc vagy Carlos Sainz jó eséllyel pályázik rá, hogy negyedik tagként kerüljön a szűk társaságba.