DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Off-road

Szezonzáró, bajnoki fordítások, egy visszatérő győzelme Máriapócson

Az ünnepi hétvégén lezárult a Ralikrossz Országos Bajnokság 2023-as szezonja: a SuperCars egy teljesen kicserélődött mezőnnyel állt fel Benyóék távollétében, melyet Antal István uralt.

A csúcskategóriában Benyó Máté már Nyirádon bebiztosította a 2023-as magyar bajnoki címet ötből negyedik győzelmével, tét nélkül pedig a Peugeot 208 rajthoz sem állt a szezon hatodik, utolsó versenyén a RabócsiRingen. Nem volt ott fő kihívója, Kárai Tamás, illetve Bakonyi Csaba sem, aki egyedül versenyt nyert idén Benyón kívül. A 2023-as mezőnyből egyedül Palotás Péter nevezett, mégis hat főt kitett a kategória, öt olyan versenyzővel, akik idén először indultak.

A korábban SuperCarsban versenyző, de idei futamokon CrossCarban szereplő Antal István a Kárai-féle Audi S1-gyel tért vissza a géposztályba, ahol tarolást mutatott be, három előfutamot és a döntőt is megnyerte – első SuperCars-győzelmét szerezte meg, emlékezetesen zárva a szezont.



A Q4-ben Held Zoltán nyert, aki szintén Kárai Tamás egyik korábbi autójával debütált a kategóriában, a második rajtkockából azonban lemaradt a dobogóról. A csupán 16 éves újonc, Pál Krisztián, aki a szezon elejétől tervezte a bemutatkozást, kiváló eredménnyel tette le névjegyét, egy második helyezéssel a Skoda Fabiával.

Palotás végzett a dobogó legalsó fokán – ezzel a szerepléssel ő zárta Benyó mögött, Kárai előtt másodikként az éves értékelést. A hatfős mezőnyt egy nagy visszatérő, Kotán Péter és Lencse Zoltán alkották.

Két kategóriában is az üldöző lett a bajnok

A Super1600-ban hétvégén dőlt el az ob-cím, Nagy Benjámin javára Kovács Sámuellel szemben. Az idén szűkös kategóriát csak ketten alkották, ezért összevonták a programot a SuperTouringCars -2000-rel: az előfutamokon Roman Castoral az S1600-as autóknál is gyorsabb tudott lenni. A cseh ötödik győzelmét szerezte, így maximális megszerezhető pontszámmal lett újra az STC -2000 bajnoka.

Peches volt az STC +2000 címvédője, Vámosi Tibor szezonja, a végét azonban győzelemmel zárta, ezzel az eredménnyel pedig – a leggyengébb futam mínuszolását követően – fordított a bajnokságban, és megszerezte harmadik bajnoki címét az egész évben vezető Dóczi Bence előtt. A döntőben a két versenyzőt tizedek választották el, ennyin múlt a bajnoki elsőség sorsa.

Az STC -1600-ban szintén fordult az állás a legutolsó versenyen: Bütösi Balázs kiesett a döntőben, Siebel Balázs azonban minden szakaszt megnyert, így az újonc helyett Siebel lett a legnagyobb létszámú nyílt kategória magyar bajnoka.

Azzal, hogy Antal István a SuperCarsban állt rajthoz, lényegében el is dőlt a Hankook CrossCar RX Kupa bajnoki címe Lóránt Benjámin javára – Csuti Kristóf volt lendületben a végén, az utolsó két versenyt megnyerte.

További győztesek: Szabó Bulcsú (Magyar Kupa -1600), Szabó Csanád (Magyar Kupa -1400), Horváth Ottó (MX5 Kupa), Kisharsányi (Astra Kupa), Kaldenekker Norbert Attila (Junior Kupa).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: