DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Off-road

Benyó Máté: Alkalmazkodásban első

A bajnoki második helyezés az egy évvel korábbi eredményt tükrözi: de mind Benyó Máté, mind csapata nagyot lépett előre a két győzelmet is hozó 2022-es szezonban.

Benyó Máté a Ford Focusszal sem vallott szégyent a szezon versenyeinek háromnegyedében: a régebbi autóval győzelmet szerzett Máriapócson, valamint háromszor is második helyen futott be, mind a döntők, mind az előfutamok többségében meg tudta szorongatni Kárai Tamást. Csupán öt nappal a második nyirádi hétvége előtt azonban adódott egy nagy lehetőség: a Korda Racing a Fordot Peugeot 208-ra cserélte, ezzel pedig Benyó fő üldözőből az első hely nagy esélyesévé lépett elő. A Vörös Katlanban a balesettel végződő döntőig minden szakaszt megnyert, a Kakucs Ringen pedig győzelemmel zárta az évet. A 21 éves versenyző így tekintett vissza a szezonjára:

„Nagyon eseménydús és tapasztalatokkal teli év volt, számos pozitív részeredménnyel. Egy nagyon erős Kárai Tomit tudtunk sokszor megszorongatni és néha megverni, akinek a csapata és autója talán idén volt a legjobb. Nagyon nagy lépés volt, hogy a Peugeot 208-ra tudtunk váltani, ami technikai téren az Európa-bajnokságon jelenleg az élmezőnyben szereplő autókhoz áll közel. Köridő tekintetében három-négy tized a különbség a két autó között, az egyik erősségem pedig az, hogy gyorsan tudok alkalmazkodni, de még így is meglepetés volt számomra, hogy ennyire hamar felvettem a tempót” – mondta el Benyó Máté. „Nagyon hálás vagyok csapatomnak, a Korda Racingnek, valamint a V&Cs Racingnek az idei munkáért, továbbá a család, a szurkolók és a háttérben dolgozó média támogatásáért is, akik arról gondoskodtak, hogy mi, versenyzők reflektorfényben legyünk.”



A versenyző sosem titkolta, fő célja eljutni a Ralikrossz Európa-bajnokságra, és eredményesen szerepelni a nemzetközi színtéren. A technikai feltételeket tekintve a Peugeot 208-cal most érzi magát a legközelebb ahhoz, hogy álma megvalósulhasson.

„Ezzel az autóval reális cél a magyar SuperCars-bajnokság megnyerése. De nem vagyok biztos benne, hogy a hazai győzelmet nem áldoznám fel az Eb-vel való ismerkedésért, ha erre lehetőség adódna. Úgy érzem, ezzel a csomaggal a tanulás jegyében bátran kimehetnénk az Európa-bajnokságra, és kitartó munkával, hosszú távon akár a top 5 is elérhető lenne. Ez a fő célom, és azt gondolom, ilyen közel még sosem voltam hozzá.”

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2022-ben jelent meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: