DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Off-road

Vass Zoltán újabb szárnyalása Nyirádon

Folytatódott az RXC Motorsport versenyzőjének augusztusi autókrosszos kalandja. Az Európa-bajnokság nyirádi fordulójának Touring Autocross döntőjében önhibáján kívül kiesett, de ami előtte történt, felülmúlt minden várakozást.

Ragyogóan alakult a hétvégéd, szabadedzést, időmérőt nyertél, az első előfutamot, aztán az elődöntőd is. A döntőben második helyről indulhattál. Mi történt ezután?

Igazából előtte is hátráltattak technikai problémák, a második előfutamban eltört a hátsó féltengelyünk, ami tönkretette a hátsó difit, aztán a harmadik előfutamban az első difi is szétszakadt. Ezért vágtunk neki a döntőben csak a második helyről a rajtnak. Fel voltam rá készülve, hogy az állandó résztvevők nem nézik jó szemmel, hogy folyamatosan ott vagyunk az élmezőnyben, és ki fognak lökni, ami meg is történt. Úgy érzem, esélyünk lett volna arra, hogy megnyerjük a hétvégi Európa-bajnoki futamot, viszont úgy gondolta az egyik külföldi versenyző, hogy megpróbál ennek gátat szabni. Az volt a taktika, hogy próbálom lerajtolni a többieket, és ha sikerül, rám szólnak a rádión. Szóltak is a fiúk, én is úgy éreztem, hogy beférek elé, de az autó hátulját meglökte a litván Pleskovas, és gyakorlatilag kiforgatott.



Mennyire csalódott a csapat a történtek miatt?

Kicsit csalódottak vagyunk, de mivel nem vagyunk érdekeltek az éves értékelésben, csak a nyirádi Eb-futam volt tervben egész évben, igazából nem volt vesztenivalónk. Megpróbáltuk, amit a hazai közönség előtt meg kellett próbálnunk, most így sikerült. Pár pillanatig azért otthagytam az autót a korlát mellett, hátha visszaintik a rajtot, és akkor megismételjük a dolgot. Nem intették vissza, így lejöttem a pályáról. Nem lehetünk nagyon csalódottak, mert mindenképpen pozitívum, hogy az Európa-bajnoki mezőnnyel fel tudtuk venni a versenyt.

Mekkora támogatást kaptál a hazai közönségtől egy olyan mezőnyben, ahol szinte kizárólag külföldiek szerepeltek?

Sajnálom, hogy az autóba nem hallatszik be a nézők hangzavara, tapsolása, ezt csak videón tudtam visszanézni, és a csapattagok mondták el nekem. Én úgy vettem észre, hogy tetszett a nézőknek, amit tőlünk láttak, rengeteg szurkoló, szakember és jó néhány autókrossz versenyző is odajött a szervizsátrunkhoz gratulálni. A negatívumok ellenére nagyon jól éreztük magunkat, színvonalas rendezvény volt, jó volt a hétvégén magyarnak lenni. Nem vagyunk annyira elkeseredve, amennyire várni lehetne tőlünk. Jó lett volna felállni a dobogóra, de így sem történt akkora dráma és némi vigasztalást nyújt, hogy így is sikerült a legeredményesebb magyar versenyző címet megszereznünk.

Ugye az autókrosszból nem ábrándultál ki a történtek miatt? Fogsz versenyezni ebben a szakágban a jövőben is?

A TAX kategória Európa-bajnoki élmezőnyében ilyen mentalitásúak a fiúk. Ez mindennapos dolog, saját honfitársaikat képesek kiforgatni gondolkodás nélkül, ezért is mondtam, hogy teljes mértékben fel voltam készülve egy ilyen esetre, viszont a döntő futam rajtját követően nem tudtam hárítani ezt a profi módon kivitelezett lökést. Lehetett volna sportszerűbb is a kolléga, de visszacsinálni már nem lehet. Ki nem ábrándultam belőle, tehát ha fel tudunk rá készülni kellőképpen, a hazai autókrossz Eb-futamnak szeretnénk rendszeres résztvevői lenni a jövőben is. Itthon, egy ilyen nagy versenyen el kell hogy induljon az ember, az pedig, hogy mit lehet kihozni belőle, mindig ott derül ki. Most így sikerült.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: