DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat
Motor

Martin uralta a sprintet Marquez előtt

Magabiztosan húzta be a szombati diadalt az Ausztrál GP-n a vb-éllovas, aki növelte az előnyét a dobogóról is lemaradó Bagnaiával szemben. Bezzecchi és Vinales ütközött.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Lógott az eső lába Phillip Islanden a MotoGP sprintfutama előtt, de száraz pályán startolhatott el a szombati rövid verseny. Jorge Martin a pole-ból startolva megőrizte a vezetést, Marc Marquez viszont elmérte az első kanyart, sok pozíciót bukott, így a pramacos mögött Marco Bezzecchi, Francesco Bagnaia és Brad Binder sorakozott az első kör után.

Marquez azért hamar megtalálta a tempót, a harmadik körre már visszazárkózott negyediknek, megelőzve Bindert is. Nem sokkal később Bagnaia is elkapta Bezzecchit és feljött ezzel a második pozícióba – Martin viszont eddigre már egy másodperccel elnyúlt az élen az olasz párostól.

motogp-martin-sprint-phillipisland



De Bagnaia nem is tudott előrefelé figyelni, megérkezett ugyanis rá a Bezzecchit megelőző Marquez, sőt a nyolcszoros világbajnok a féltáv után a címvédőt is elkapta. Aki ezután sem dőlhetett hátra, ugyanis szinte azonnal megelőzte őt a gyári csapattárs, Enea Bastianini is, így a pódiumról is leszorult.

Martin előnye viszont már három másodpercre rúgott ekkor, és ezen Marquez sem igazán tudott faragni, így a spanyol hatodik sprintsikerét aratta 2024-ben. Marquez és Bastianini állhatott még dobogóra, Bagnaia maradt a negyedik, ezzel pedig 10-ről 16 pontra nőtt a gyári ducatis hátránya Martinnal szemben.

motogp-bezzecchi-vinales

A főszereplők mögött egy nagy baleset történt az utolsó előtti körben: Bezzecchi találta telibe hátulról az 1-es kanyarban az őt épp előző Maverick Vinalest, a VR46-ost hordágyon is kellett elszállítani. Bukott a hajrában Binder, valamint hátrébb Acosta is, így Fabio di Giannantonio találta magát az ötödik helyen (viszont az első guminyomás kapcsán még vizsgálni fogják őt), a pontszerzők közé pedig Franco Morbidelli, Raul Fernandez, Aleix Espargaro és Augusto Fernandez fért még be.

A MotoGP Ausztrál Nagydíjának futama magyar idő szerint vasárnap reggel 5 órakor startol majd.

A sprintfutam végeredménye:

1. Jorge Martín Pramac Ducati  
2. Marc Márquez Gresini Ducati 1.520
3. Enea Bastianini Ducati 4.368
4. Francesco Bagnaia Ducati 6.879
5. Fabio i Giannantonio VR46 Ducati 7.905
6. Franco Morbidelli Pramac Ducati 9.623
7. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 15.249
8. Aleix Espargaró Aprilia 19.280
9. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 21.126
10. Luca Marini Repsol Honda 21.194
11. Fabio Quartararo Yamaha 21.379
12. Alex Rins Yamaha 21.483
13. Joan Mir Repsol Honda 23.528
14. Takaaki Nakagami LCR Honda 34.055
15. Lorenzo Savadori Trackhouse Aprilia 38.324
Kiesett:    
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Maverick Viñales Aprilia  
  Brad Binder KTM  
  Pedro Acosta Gas Gas Tech3  
  Jack Miller KTM  
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Johann Zarco LCR Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: