DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Motor

WSBK: Bekezdett az újonc, vezet a Kawasaki

Győzelemmel debütáló ducatis, vasárnap duplázó Lowes, szenvedő világbajnokok, szenzációs visszatérés négy év eltiltás után: így indult a Superbike-vb idénye.

A hétvégén Phillip Islanden, Ausztráliában startolt el a 2024-es Superbike-világbajnoki szezon, amelynek versenynaptárjában augusztus végi időponttal jelenleg szerepel a Balaton Park Circuit is. Már az edzések kezdete előtt fontos események történtek, hiszen a szervezők a Pirellivel való konzultáció után úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból kötelező bokszkiállást és kerékcserét iktatnak be a normál – de ezúttal némileg rövidített – távú futamokon, amire nem először van példa a lendületes pályán.

A szombat hozta azt, ami a teszteken kirajzolódott: a tavalyi Supersport-világbajnok, a Ducati gyári alakulatában debütáló Nicolo Bulega a pole-ból indulva megnyerte az első versenyt. Az olasz számára azonban a vasárnap már nem alakult szenzációsan: a kvázi sprintnek számító Superpole-futamot és a második rendes versenyt is az ötödik pozícióban zárta az újonc.

wsbk-bulega-lowes



A második versenynap így Alex Lowesről szólt: a Kawasaki Phillip Islanden remeklő brit versenyzője a Superpole-futamot, majd egy szenzációs utolsó körös előzéssel az utolsó viadalt is megnyerte – ezzel pedig ő távozhat a világbajnokság éllovasaként Ausztráliából.

 

Szenvedő világbajnokok, szenzációs visszatérés

Az előző évek nagy hármasa számára felemásan indult a 2024-es évad. A címvédő Alvaro Bautista már a tesztek során jelezte, hogy komolyan sújtja az új súlyszabály, amely immár együttesen a versenyzők és a motorok minimumsúlyát, így kis termete miatt a mezőnyből egyedüliként kénytelen jelentős ballasztot cipelni magával. A Ducati spanyolja szombaton egy bukással nyitott, vasárnap viszont végül begyűjtött egy második helyezést.

A BMW-re váltó Toprak Razgatlioglu a biztató tesztek után csak a Superpole-futamon tudott dobogóra állni: szombaton a túl gyors bokszkiállás büntetést kapott, a vasárnapi záróviadalon pedig eldurrant alatta a motor. De még így is jobban járt, mint a Yamahához a helyére érkező hatszoros vb-első, Jonathan Rea, aki pontot sem tudott szerezni, sőt a második versenyen hatalmas bukást produkált, ami után hordágyon vitték el a baleset helyszínéről, s ami egy piros zászlós megszakítást is kiváltott.

wsbk-iannone

A Yamahánál így amúgy Andrea Locatelli volt a hétvége legjobbja, bár két második hely után az utolsó futamon a fináléban dobta el a motort. Emellett pedig mindenképp említést érdemel a négyéves doppingeltiltása után a pályára visszatérő Andrea Iannone, aki szombaton rögtön dobogóval nyitott, s vasárnap is mindkétszer volt esélye erre, de előbb vélhetően egy technikai hiba miatt visszalassult, majd a második versenyen a szintén ex-MotoGP-s Danilo Petrucci nagy csatában elhalászta előle a harmadik helyet.

Ami a Supersport-világbajnokságot illeti: Yari Montella mindkét futamot megnyerte, így maximális pontszámmal vezeti az összetett tabellát a Barni Ducati motorosa.

A világbajnokság állása egy hétvége után:

1. Alex Lowes Kawasaki 50
2. Nicolo Bulega Ducati 41
3. Andrea Locatelli Yamaha 29
4. Andrea Iannone Ducati 29
5. Alvaro Bautista Ducati 27

Ha imádod a motorversenyeket és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: