DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Motor

„A karrierem is rámehetne” – ezért nem tér még vissza Marquez

Bár nem indul a Spanyol GP-n, a nyolcszoros világbajnok elárult néhány részletet a sérülésével kapcsolatban – de beszélt a büntetése miatti fellebbezésről is.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Marc Marquez még a szezonnyitó Portugál Nagydíjon törte el a jobb hüvelykujjának első kézközépcsontját, amely sérülés miatt a termasi, az austini és most a jerezi versenyt is kénytelen kihagyni. Ennek ellenére a Repsol Honda versenyzője elutazott Jerezbe, ahol csütörtökön egy sajtóbeszélgetés keretében árult el néhány részletet és fejleményt arról, hogy miért nem tért még vissza a versenyzéshez:

„Ha rajthoz állok, azt azért teszem, mert kész vagyok kockázatot vállalni. És száz százalékot beleadtam, hogy itt lehessek és motorozhassak. De ha három orvosi csapat is azt mondja, hogy őrültséget csinálnék vele, és ha újra lesérülhetek, akkor ezt el kell fogadni” – idézi a Motorsport.com Marquezt, aki megjegyezte: a motorozás szempontjából az egyik legfontosabb és legnagyobb terhelést kapó ujja a sérült.

motogp-marquez_1



„A fő kockázatot nem is a bukás jelentette, hanem a kormányra helyezett nyomás, azzal sérült volna meg újra az ujjam. Főleg azért, mert bár nagyon kicsi a törés, de így is az ad stabilitást az ujjnak, amely ráadásul az egyik legfontosabb ujj, főleg féktávokon. A probléma az, hogy azt mondták, ha újra megsérül, akkor az komoly sérülés lenne, és nemcsak három hónapra dőlnék ki, hanem akár a karrierem is rámehetne. Ha újra megsérül az ujjam, akkor véget is érhetne vele a pályafutásom, mert egy nagyon fontos ujjról van szó. Ezért volt könnyű a döntés, nem ellenkezel az orvosokkal.”

 

Miért változtattak a büntetésén?

A baleset miatt, amelyben megsérült Marquez és egyébként a vétlen Miguel Oliveira is, a nyolcszoros világbajnok dupla hosszúkörös büntetést kapott. Ám először a stewardok konkrétan az Argentin GP-t jelölték meg annak letöltésére, majd amikor kiderült, hogy Marquez nem lesz ott Termasban, akkor két nappal később átfogalmazták úgy, hogy a „következő versenyén” kelljen letölteni. Az utólagos módosítás ellen azonban fellebbezett a Honda, a MotoGP Fellebbviteli Bírósága elé terjesztett ügy pedig azóta is a levegőben lóg.

„A portugáliai vasárnap kaptam egy büntetést, amivel tökéletesen egyetértettem” – mondta minderről a 30 éves motoros. „De aztán nem tudom, miért változtatták meg két nap múlva. A csapat aztán fellebbezett emiatt, de el lehet képzelni, hogy sérülten nem gondolkodom ilyeneken, főleg akkor, amikor az orvosok hat-nyolc hétről beszéltek. Higgyétek el: a legrosszabb büntetés egy motorosnak, ha lesérül és emiatt kihagy három futamot. A csapat folytatja a fellebbezési folyamatot, mert normál esetben ha megkapsz egy büntetést, aláírod a papírt, akkor annak kellene maradnia a büntetésnek, nem pedig egy másiknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: