DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Bagnaia duplázott, Marquez tarolt Portimaóban

A sprint után vasárnap is győzött a MotoGP szezonnyitóján a címvédő, megelőzve Vinalest és Bezzecchit. Marquez a verseny elején balesetet okozott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A sprinttel tuningolt új lebonyolítási rend ellenére az nem változott, hogy vasárnap délután került sor a MotoGP évadnyitó Portugál Nagydíjának futamára. A mezőnyből két versenyző is hiányzott: a pénteki edzésen produkált bukása során tüdőzúzódást, állkapocstörést és csigolyasérülést szenvedő Pol Espargaro, valamint a szombati sprinten Luca Marini által elsodort és lapockatöréssel kidőlő Enea Bastianini – ők amúgy az Argentin GP-t is kénytelenek lesznek majd kihagyni.

A pole-ból ismét Marc Marquez startolhatott (hiszen nem a sprint, hanem itt is az időmérő határozta meg a rajtsorrendet), ezúttal azonban már az első kanyar előtt elveszítette a vezetést: az adok-kapokból Miguel Oliveira jött ki jól, a repsolost pedig Jorge Martin és Francesco Bagnaia is megelőzte. Bagnaia ráadásul megiramodott előrefelé: a második kör végére levadászta két ellenfelét és az élre állt.

motogp-marquez-oliveira-crash



Ez volt alighanem a szerencséje, így kimaradt a mögötte történt káoszból: Marquez ért össze a 3-as kanyar féktávjához érve Martinnal, majd pedig Oliveirát is telibe trafálta a nyolcszoros világbajnok – az RNF Aprilia portugáljának és a Honda versenyzőjének ezzel véget is ért a versenye, Oliveirát ráadásul hordágyon kellett elvinni a baleset helyszínéről. Később Marquez átment az RNF bokszába elnézést kérni, de csak Razlan Razaliéktól tudta ezt megtenni, mivel Oliveirát az orvosi központba szállították, ahol törést nem, csak zúzódást találtak a jobb lábában. Az incidenst vizsgálni is fogják a felügyelők.

Martin is rendesen visszaesett a történtek miatt, így Maverick Vinales került Bagnaia mögé, míg őket Marco Bezzecchi, Alex Marquez, Jack Miller és Brad Binder követte a sorban. Vinales egy ideig néhány tized távolságból üldözte a világbajnokot, a 25 körös táv második felére fordulva viszont a ducatis elkezdte lerázni magáról az Aprilia spanyolját. Egy másodperc fölé is húzott a különbség köztük, amely aztán visszament hét-nyolc tized környékére.

motogp-bagnaia-ducati-portimao_1

Bezzecchi közben senkitől sem zavartatva haladt a harmadik helyén, mögötte viszont szép csatát vívott egymással az ifjabb Marquez és Miller. Hátrébb a Marquez-eset után visszazárkózni próbáló Martin dobta el a motort, így a szombati második helyezett nulla ponttal zárta a vasárnapot. A bukás sorsára jutott a hajrában Marini is.

Bagnaiát végül nem tudta már újra utolérni Vinales, így a címvédő a sprint után a nagydíjat is megnyerte Portimaóban. Bezzecchi tette teljessé mögöttük a dobogót, amelyet tehát kisajátították az olasz motorok, sőt az utolsó körben kettőt is előző Johann Zarco, valamint Alex Marquez révén a negyedik-ötödik helyeken is Ducati futott be. Őket a két gyári KTM követte a sorban Binder, Miller sorrendben, akik szintén próbálták szorongatni az előttük állókat a hajrában. Fabio Quartararo végül egy újabb balul sikerült rajt után a nyolcadik helyen hozta be az Apriliát, a végén elkapva Aleix Espargarót, míg a top 10-et Alex Rins tette teljessé. Mindössze 14-en látták meg egyébként a kockás zászlót.

A szezon néhány nap múlva Termas de Rio Hondóban folytatódik. 

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Team  
2. Maverick Vińales Aprilia Racing +0.687
3. Marco Bezzecchi VR46 Ducati +2.726
4. Johann Zarco Pramac Ducati +8.060
5. Álex Márquez Gresini Ducati +8.215
6. Brad Binder KTM Factory +8.247
7. Jack Miller KTM Factory +8.381
8. Fabio Quartararo Monster Yamaha +8.543
9. Aleix Espargaró Aprilia Racing +9.294
10. Alex Rins LCR Honda +11.591
11. Joan Mir Repsol Honda +16.922
12. Takaaki Nakagami LCR Honda +17.448
13. Augusto Fernández GASGAS Tech3 +21.723
14. Franco Morbidelli Monster Yamaha +27.050
Kiesett:    
  Raúl Fernández RNF Aprilia  
  Luca Marini VR46 Ducati  
  Jorge Martín Pramac Ducati  
  Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati  
  Marc Márquez Repsol Honda  
  Miguel Oliveira RNF Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: