DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez már idén elindulna néhány futamon

Jól gyógyul a karja, de majd csak a jövő heti újabb orvosi vizsgálat után tudja megmondani a hondás, mikor térhet vissza a MotoGP-pályákra. A motorozással nem várja meg, amíg százszázalékos lesz.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A hétvégén az Osztrák Nagydíj helyszínén, a Red Bull Ringen vendégeskedik Marc Marquez, aki először látogat ki MotoGP-futamra a két és fél hónappal ezelőtti negyedik karműtétjét követően. Egyúttal a csütörtöki médianapon első alkalommal válaszolt újságírói kérdésekre is a Repsol Honda versenyzője (igaz, egy vihar félbeszakította az eseményt), ahol a motoros elmondta: jól érzi magát, és a megoperált karja is normál módon működik. Marquez elmeséléséből pedig az is kiderült, hogy a korábbi alkalmakkal ellentétben ezúttal tényleg visszafogottan álltak a gyógyulási folyamathoz:

„A műtét utáni első hat hétben nem mozgattam a karomat” – idézi a Motorsport.com a 29 éves versenyzőt. „Az orvosok – és velük egyetértésben én is – konzervatívan álltak az első hetekben a dolgokhoz, és ha szükség lett volna még egy hétre, inkább azt választottuk volna, mintsem hogy túl optimisták legyünk. Az első hat hétben egyáltalán nem mozgattam a karomat, a következő két hétben elkezdtem a fizioterapeutámmal.”

marquez-spielberg-repsol-1



Természetesen a fő kérdés az volt, mikor láthatjuk újra MotoGP-motoron a nyolcszoros világbajnokot. Konkrét választ nem tudott adni erre Marquez, aki szerint a jövő héten esedékes orvosi vizsgálat lesz a kulcs ehhez:

„Most elkezdtük növelni a súlyokat az edzéseken, de a jövő heti vizsgálatok döntik el, hogy keményebben edzhetek-e vagy sem. És ha igen, azt követően dolgozunk ki egy tervet és fogjuk átlátni, hogy mikor térhetek vissza. Nem tudom, ez mikor lesz. Egy dolog a csont, a másik az izmok. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire fontos ez a rehabilitáció, és ha eggyel több hetet kell várnom, akkor várni fogok. Tény, hogy ha már 70-80 százalékosnak érzem magam és úgy érzem, többé-kevésbé jól tudnék menni MotoGP-motorral, akkor vissza fogok térni, mert a rehabilitáció utolsó szakaszához a legjobb, ha motorozom. Nem várhatod meg, amíg százszázalékos leszel, hogy motorra ülj.”

A spanyol ugyanakkor elismerte, hogy még nem tett le arról, hogy már a 2022-es idény egyes futamain ott legyen a mezőnyben: „Tény, hogy az a szándékom, hogy már idén rajthoz álljak néhány futamon. A jövő héten meglesz a válasz arra, hogy ez lehetséges-e vagy sem” – fogalmazott a repsolos, aki a korábban sajtópletyka szintjén emlegetett misanói teszten való szereplést ugyanakkor nem tartotta túl reálisnak, hiszen alig két és fél hét múlva kerül rá sor: „Nem tudom. Nem hiszem, túl szoros a határidő.”

Marquez a saját rehabilitációja mellett beszélt a Honda küszködéséről is. A japán gyártó Pol Espargaro katari dobogóját leszámítva idén még nem szerzett pódiumot, sőt Marquez nélkül a versenyzők a top 10-be kerülésre is csak elvétve esélyesek. Ennek kapcsán a 29 éves motoros elmondta: szerinte a probléma forrása nem elsősorban a motor, inkább a csapat felépítésének koncepcióját kell megváltoztatni, mivel az egyre kevesebb tesztelési lehetőséggel sokkal hangsúlyosabbá válik a gyárban elvégzett munka, mint korábban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: