DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez: Jól gyógyul a csont, ez a legfontosabb

Friss videóban beszélt a rehabilitáció folyamatáról a bő két hónappal ezelőtt negyedszer is megműtött nyolcszoros világbajnok, akire augusztus végén vár az újabb orvosi vizsgálat.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Marc Marquez jobb felkarját tíz héttel ezelőtt negyedszer is meg kellett operálni: a felkarcsontja eredetileg még két éve, a jerezi szezonnyitón elszenvedett bukásban sérült meg, ám a csont azóta sem gyógyult meg rendesen. A spanyol közösségi oldalain megosztott fotóiból látható volt, hogy egy ideje újra edzésbe állt, most pedig a Repsol Honda friss videójában beszélt arról, hogy egyelőre kímélő üzemmódban kezdte meg a felkészülést:

marquez-edzes-repsol-2



„Jól érzem magam. Lépésről lépésre jobban érzem magam. A legfontosabb dolog, hogy jól gyógyul a csont. Ez a legjobb hír számomra” – mondta el Marquez. „Nyilván lépésről lépésre elkezdtem a rehabilitációt. Egyelőre ’könnyű üzemmódban’ vagyok. Tény, hogy a kardiót tekintve már most keményen dolgozom, hogy próbáljak fejlődni és készen álljak. Jelenleg csak futok, úszom és az edzőteremben edzem nagyon alacsony súlyokkal egy speciális géppel. Az előző hétről a mostanira kicsit növeltük ezeket.”

A nyolcszoros világbajnok azt is elárulta, hogy néhány hét múlva újra meglátogatja az orvosait, s ha ismét mindent rendben találhatnak, növelheti a tréningek intenzitását: „Augusztus végén lesz egy újabb orvosi vizsgálatom, utána remélhetőleg újabb szintet léphetünk a rehabilitációban és elkezdhetjük az izomépítést. Néhány nap jobb, mint a többi, de ez is része ennek az útnak. Optimista vagyok, de nem akarok időpontokról beszélni a vizsgálatig: még nem jött el az ideje, hogy keményen hajtsunk.”

marquez-edzes-repsol-1_1

A MotoGP-be való visszatérésének idejéről egyelőre nincs szó, Marquez azt viszont elárulta, hogy amint teheti, újra nyeregbe fog pattanni, hiszen az a legjobb módszer a formába hozásra: „Amint késznek érzem magam arra, hogy elfogadható szinten és biztonságos módon motorozzak, és meglesz hozzá az erő az izmaimban, akkor el fogok kezdeni motorozni. Mivel a legjobb módja, hogy újra százszázalékos legyek, ha motorozok.”

Marquez egyébként a kényszerű kihagyása idején is folyamatos kapcsolatban van csapatával, rengetegszer egyeztetnek a mérnökével, Santi Hernandezzel, valamint az őt helyettesítő Stefan Bradllel. A 29 éves motoros a Honda küszködése kapcsán elmondta, hogy nehéz helyzetben, kritikus időszakban van jelenleg a gyártó, és előre kell lépniük, ha újra sikeresek akarnak lenni. A jövő hétvégén esedékes Osztrák Nagydíjon egyébként személyesen is meg fog jelenni a Repsol garázsában.

A közleményben Marquez arról is beszélt, hogy mentálisan is megviselte az elmúlt időszak: „Már nem két napja vagy két hónapja szenvedek, hanem két éve. Nyertem néhány versenyt így is tavaly, de közben rendkívül küszködtem. Jerezben ráeszméltem, hogy valamin változtatni kell. Kemény volt és még mindig az mentálisan: nem azért, mert nem versenyezhetek, hanem mert ott van ez a kétség a karom kapcsán. Nem lehet még egy műtétem. Meggyőződésem, hogy ez jól sikerült, de ez a gondolat akkor is ott van az agyam hátsó részében.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: