DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Rins félt, hogy nem kap gyári motort

Az LCR révén szatellit csapathoz igazol ugyan a spanyol, de azonos technikát kap a Hondától, mint Marc Marquezék. A Suzuki versenyzője tisztában van vele: sokaknak beletört a bicskája az RC213V-be.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nemrég hivatalossá vált, hogy a Suzuki távozása után ülés nélkül maradó Alex Rins 2023-ban az LCR Honda versenyzője lesz a Gresini Ducatihoz igazoló Alex Marquez helyén. A spanyolnak saját bevallása szerint több opciója is volt, de végül azért döntött Lucio Cecchinello gárdája mellett, mert náluk a gyári csapattal azonos technikát tudtak biztosítani számára. A Motorsport.com Tank Slappers névre hallgató podcastműsorában beszélt arról, hogy tartott tőle, hogy nem lesz lehetősége gyári specifikációjú gépre ülnie:

rins-suzuki-1_1



„Évről évre egyre keményebben dolgozom. De kicsit aggódtam, amikor a Suzuki bejelentette a kivonulást, mert már nem vagyok újonc, és próbáltam gyári motort találni, ami szerencsére sikerült is. Viszont kicsit féltem, mert nem volt egyszerű. Örömmel tölt el, hogy egy gyártóval, a Hondával köthettem szerződést. Nyilván ha Lucio csapatával kellett volna szerződnöm úgy, hogy nem kapok gyári specifikációjú motort, az is rendben lett volna, ha nincs más lehetőség.”

„De rendkívül boldog vagyok, mert nem tudtam elképzelni, hogy ne gyári motoron üljek. Szerintem sok tapasztalattal rendelkezem, és képes vagyok fejleszteni egy motort. Szóval basszus, nem tudtam magam elképzelni nem gyári gépen. Nehéz ezt elmagyarázni. Volt lehetőségünk a Ducatihoz menni, volt más opciónk is, de a Ducatinál nem tudtak gyári motort garantálni. Megértem ezt és köszönettel tartozom nekik, mert lehetőséget adtak volna. De végül a Hondát választottuk, és nagyon örülök. 2014-ben velük mentem a Moto3-ban, többé-kevésbé ugyanazok az emberek irányították a projektet.”

Rins azzal is tisztában van, hogy több versenyzőnek beletört a bicskája a Hondába az előző években: „Hogy őszinte legyek, magamban én is feltettem ezt a kérdést” – felelte, amikor arról érdeklődtek nála, mire számít az RC213V nyergében mindezek fényében. „Ha megnézzük a múltat, Lorenzo átment a Hondához és nagyon küszködött. Pol futott ugyan néhány jó versenyt, de összességében ő is kicsit szenved. Alex Marquez szerzett pár dobogót, de ő is küszködik. De nagyon izgatott vagyok, hogy csatlakozhatom ehhez a projekthez. Nem úgy gondolkodom, hogy ’ez egy bonyolult motor, meglátjuk, mit tudunk csinálni’. Nem így gondolok erre. Csak szeretném vezetni a motort, megpróbálni magamhoz igazítani és hozni az eredményeket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: