DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
Motor

Hivatalos: Év végén kiszáll a Suzuki a MotoGP-ből

A japán gyártó bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk a Dornával, így már biztos, hogy a 2022-es szezon végén távoznak a királykategóriából – ahogy egyébként az Endurance-vb-ből is.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Spanyol Nagydíjat követő hétfőn bombaként robbant a hír, miszerint a Suzuki úgy döntött, hogy a 2022-es évad végén, azaz alig hét évvel a legutóbbi visszatérésük után kiszáll a MotoGP-ből. A gyártó aznap tájékoztatta minderről a csapat tagjait, a Dorna ugyanakkor egyből jelezte, hogy szerződés köti őket 2026-ig, így amikor hivatalosan is közzétette a hírt a Suzuki, csupán a „kiszállási szándékról” írtak.

Nos, bő két hónappal később a „kékek” most hivatalosan is megerősítették a távozásukat: szerdai közleményük alapján sikerült megállapodniuk a gyorsaságimotoros-vb kereskedelmi jogait birtokló Dornával. Plusz adalék, hogy a Suzuki nemcsak a MotoGP-s gyári jelenlétet fejezi be év végén, hanem kivonul az Endurance-világbajnokság mezőnyéből is – ahol pedig egyébként a Yoshimura SERT vezeti a vb-összetettet is.

suzuki-motogp-2022-1A Suzuki elsősorban arra hivatkozik, hogy ezzel szeretnék átcsoportosítani az erőforrásaikat, hogy új, a fenntarthatóságot célzó kezdeményezésekre fókuszálhasson. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a 2022-es szezonok végéig maximális erőbedobással fognak dolgozni a MotoGP-ben és az EWC-ben egyaránt, emellett természetesen köszönetet mondtak a rajongóknak is a támogatásért.

A MotoGP-s távozás révén mindkét versenyző ülés nélkül áll egyelőre a 2023-as szezont illetően, de a híresztelések szerint Joan Mir alighanem a Repsol Hondánál fog kikötni Marc Marquez oldalán (az így váltani kényszerülő Pol Espargarót főként a Tech3 KTM-mel hozzák szóba), míg Alex Rins várhatóan a már a Gresini Ducatihoz igazoló Alex Marquez helyét foglalhatja el az LCR Hondánál.

Arról, hogy hogyan esett szét a Suzuki ígéretesen induló 2022-es idénye a május eleji bejelentést követően, a Formula Motocast legutóbbi, félévértékelő adásában is beszéltünk:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: