DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Honda: Változtatnunk kell a gondolkodásmódon

Történelmi mélypontot él meg a 2022-es szezonban a Honda a MotoGP-ben, amivel Alberto Puig csapatmenedzser is tisztában van, de hangsúlyozta: nem adják fel a küzdelmet.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Fennállása egyik leggyengébb idényét produkálja idén a Honda a MotoGP-ben: az első tizenegy futam alatt mindössze 85 pontot gyűjtöttük a konstruktőri értékelésben, amelyben ezzel az utolsó pozíciót foglalják el, ráadásul csupán egyetlen alkalommal végeztek dobogós helyen a versenyzőik még Pol Espargaro révén a katari nyitányon. Persze a japán gyártó életét nehezíti is, hogy Marc Marquez az újabb műtétje miatt ismét határozatlan időre kénytelen távol maradni a versenypályáktól.

Pedig a tesztek és az említett Katari Nagydíj alapján úgy tűnt, az előző évek viszonylagos küszködése után a Honda visszatalálhat a helyes útra a radikálisan átalakított 2022-es motorral még úgy is, hogy az nem kifejezetten kedvezett Marqueznek. Azóta azonban világossá vált, hogy ez nem így van, a sachsenringi hétvége pedig jól példázta, milyen mélypontra került a márka, hiszen 1982 óta először zárt pont nélkül egy királykategóriás futamot.

pol-espargaro-motogp-dppi-2022



Alberto Puig, a Repsol Honda menedzsere sem tagadja, hogy pocsék formában vannak, amin igyekeznek változtatni, de azt is elismerte, hogy ehhez lehet, hogy alapvető módosításokra lesz szükség a gyártónál – minderről még Assenben beszélt, szavait pedig a Motorsport.com idézi:

„Nos, nincs jó szezonunk, és ennél mélyebben nem is kell belemenni a helyzetbe. Egyértelmű, hogy nem vagyunk versenyképesek és fejlődnünk kell. Ezt próbáljuk tenni. Sokféleképp el lehet ezt mondani, hosszas magyarázatokba bocsátkozni, de az igazság az, hogy fejlődnünk kell és változtatnunk a procedúráinkon. Pontosan ezt igyekszünk csinálni.”

„A Honda történelmében többségben vannak a jó pillanatok, mint a rosszak eredmény tekintetében. De most egy rossz időszakban vagyunk, úgyhogy ezt most meg kell oldanunk. A Honda történelme arról szól, hogy sosem adjuk fel. De talán némileg változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon, a kulcspont pedig az, hogy ne adjuk fel az üldözést annak reményében, hogy jobb megoldást találjunk.”

Az biztosnak látszik, hogy versenyzői fronton jelentős változások lesznek a Hondánál 2023-ra, hiszen valószínűsíthető, hogy mindössze Marc Marquez marad náluk a jelenlegi négyesből. Pol Espargaro helyére hosszú ideje Joan Mirt pletykálják a távozó Suzukitól, míg a spanyol a Tech3 KTM-nél köthet ki. Az LCR-esek közül Alex Marquez már biztosan a Gresini Ducatinál folytatja, míg Takaaki Nakagami ülésére a Moto2-ben vitézkedő Ai Ogura pályázik jó esélyekkel. A Honda idei szenvedéséről és ezekről a pletykákról a Formula Motocast félévértékelő adásában is beszéltünk:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: