DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Mi történt Marquezzel az austini rajtnál?

A harmadik sorból indulva a mezőny végére esett vissza a nyolcszoros világbajnok az Amerikai GP-n, ahonnan egészen a hatodik helyig kapaszkodott előre. A spanyol szerint technikai hibájuk volt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Marc Marquez egy versenyhétvége és két futam kihagyása után tért vissza a MotoGP mezőnyébe a kettős látását kiújító indonéziai balesetét követően. Tette mindezt azon a Circuit of the Americas versenypályán, ahol a legjobb mérleggel rendelkezik a Sachsenring mellett, hiszen korábban csak egyetlen MotoGP-futamot nem ő nyert Austinban, de akkor is óriási előny birtokában bukott az élről.

marquez-austin-motogp-dppi-1



A COTA királya most vasárnap is megvillant, mert bár csak a kilencedik rajtkockából indulhatott, s a start után teljesen visszaesett a mezőny végére, utána parádés felzárkózást produkálva jött fel hatodiknak. „Egyrészt csalódott vagyok, mert egyértelmű, hogy megvolt a tempónk. Nagyon élveztem a versenyt, ahogy hátulról felzárkóztam, de elérhető volt ma a 25 pont” – értékelt a futam után a Repsol Honda versenyzője, akit a Motorsport.com szaklap idézett.

De vajon mégis mi történt a rajtnál, ami miatt alig tudott elindulni a spanyol, s ami miatt Marquez a sor végére került? „Műszaki problémánk volt, a Honda már vizsgálja, mi történt. Már most is tudják többé-kevésbé, de tart a vizsgálat. Amikor megérkeztem a rajthoz, láttam néhány riasztást a műszerfalon. Aztán próbáltam elrajtolni és nem sokat veszíteni, de őrülten viselkedett a motor. Azt gondoltam akkor, hogy valami komoly dolog, az első kanyarig nem ment a motor, mintha be lett volna kapcsolna a pitlimiter. Még meg is néztem, hogy nem kapcsoltam-e be a bokszutcai szabályozót, de nem. Ez a jelzés végig ott maradt a versenyen, de szerencsénkre az első kanyartól kezdve, ahol a rajteszköz kiengedett, a motor többé-kevésbé jól működött – nem tökéletesen, mert valami még mindig rossz volt.”

marquez-austin-motogp-dppi-2

Marquez számára az elrontott rajt után egy sprintversennyé alakult az Amerikai Nagydíj: „Mindent beleadtam, aztán öt-hat körrel a vége előtt a testem jelezte, hogy „oké, ennyi volt”. Onnantól csak próbáltam célba érni, de így is sikerült jó tempót tartanom. Az eredmény nem olyan, amilyenre számítottunk, de ha megnézzük, milyen volt a rajt és mi történt az első kanyarig, majd ahhoz képest hol végeztünk, szerintem rengeteg önbizalmat nyerhetünk ebből a hétvégéből.”

„Ez is volt a célom, hogy önbizalmat nyerjek, igyekeztem nem bukni, mert az orvos azt mondta, hogy minden rendben van, de féltem az egészségemet, hiszen három hete kaptam az ütést. Szóval csak igyekeztem jól motorozni, ez volt a legfontosabb” – ismerte el a nyolcszoros világbajnok, aki elégedett azzal, hogy a sérülése után ott lehetett Austinban, s elégedett a hatodik hellyel is. Marquez ezzel a 13. helyet foglalja el a vb-tabellán, de a címvédő Fabio Quartararo, akivel a verseny hajrájában szép csatát vívott, úgy véli, hogy a hondás igenis világbajnoki esélyes lesz 2022-ben az alapján, amit tőle látott a harcuk során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: