DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Ki bukott idén a legtöbbször a MotoGP-ben?

Megérkeztek a szokásos év végi összesítő statisztikák a gyorsaságimotoros-vb-n elszenvedett balesetekről – Marc Marquez pedig úgy is dobogós, hogy néhány versenyt ki kellett hagynia.

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A MotoGP évről évre kiadja az adott szezon bukásaival kapcsolatos statisztikákat, amelyekből többek között kiderül, hogy melyik versenyző esett el a legtöbbször a nagydíjhétvégék során. Nos, a „király” e tekintetben Iker Lecuona lett, aki összesen 26 alkalommal balesetezett.

motogp-bukasok-1



A Tech3 KTM spanyolja ezzel kiemelkedett a mezőnyből, de ami még érdekes, hogy Marc Marquez úgy is ezüstérmes lett 22 bukással, hogy négy futamot kihagyott. Az összes géposztályt figyelembe véve a Moto2-ben újonc Aron Canet (21 esés), csak a MotoGP-t tekintve pedig Marquez repsolos társa, Pol Espargaro (20 bukás) lett a harmadik – ami azért jól mutatja, hogy a Honda továbbra is a nehezen motorozható versenygépek közé tartozik. A cikk alján a teljes királykategóriás lista megtalálható.

marquez-crash-2021-dppi

Az örömteli tény, hogy a koronavírus-járvány miatt kurtább tavalyi évadot nem számítva 2014 óta most volt a legkevesebb baleset a három kategóriát figyelembe véve – különösen a Moto3-ban figyelemre méltó az alacsony szám. A MotoGP-ben 278 esést regisztráltak, a három géposztályban összesen pedig 950-et a 2021-es idény során.

motogp-bukasok-2

A MotoGP.com által közzétett statisztikákból az is kiderül, hogy a hétvége eseményei közül a harmadik szabadedzések hozták a legtöbb bukást a versenyek után, ami nem meglepő, hiszen akkor harcolnak a versenyzők az időmérő második etapjába való bejutásért. A pályák kanyarjait illetően pedig a Le Mans-i 3-as kanyar volt a fő gócpont 37 bukással, megelőzve a sachsenringi 1-est (22) és a misanói 16-ost (20) – igaz, utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy az olasz pályán két fordulót is rendeztek idén.

A MotoGP-versenyzők bukásszámai 2021-ben:

Iker Lecuona, KTM: 26

Marc Marquez, Honda: 22

Pol Espargaro, Honda: 20

Alex Márquez, Honda: 19

Aleix Espargaró, Aprilia: 18

Enea Bastianini, Ducati: 15

Jorge Martin, Ducati: 14

Jack Miller, Ducati: 12

Takaaki Nakagami, Honda: 12

Miguel Oliveira, KTM: 12

Alex Rins, Suzuki: 12

Danilo Petrucci, KTM: 10

Lorenzo Savadori, Aprilia: 10

Johann Zarco, Ducati: 10

Brad Binder, KTM: 9

Luca Marini, Ducati: 9

Valentino Rossi, Yamaha: 9

Joan Mir, Suzuki: 8

Francesco Bagnaia, Ducati: 7

Fabio Quartararo, Yamaha: 7

Maverick Viñales, Yamaha/Aprilia: 4

Michele Pirro, Ducati: 3

Stefan Bradl, Honda: 2

Jake Dixon, Yamaha: 2

Franco Morbidelli, Yamaha: 2

Tito Rabat, Ducati: 2

Garrett Gerloff, Yamaha: 1

Dani Pedrosa, KTM: 1

Cal Crutchlow, Yamaha: 0

Andrea Dovizioso, Yamaha: 0

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: