DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Dovizioso szatellit Yamahán tér vissza a MotoGP-be

A hangvillások főnöke, Lin Jarvis gyakorlatilag megerősítette, hogy Misanótól kezdve a „szabadságon lévő” olasz ülhet fel Morbidelli motorjára, aki pedig a gyári csapathoz kerül át.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Maverick Vinales azonnali hatályú szerződésbontása alaposan megkavarta a kártyalapokat a MotoGP-szezon hátralévő részére. Egyfelől egyre valószínűbb, hogy a kirúgott spanyol a jövő héten esedékes első tesztje után már idén bemutatkozhat élesben is az Apriliával – akár szabadkártyásként, akár Lorenzo Savadori helyén –, másfelől a Yamahánál is komolyabb átrendeződések lehetnek, amelyek helyzetbe hozhatják Andrea Doviziosót is.

dovizioso-dppi_2



Ez mostanáig csak pletyka volt, Lin Jarvis, a Yamaha csapatmenedzsere viszont a Brit Nagydíj versenynapján gyakorlatilag megerősítette (bár hangsúlyozta, hogy ez még nem hivatalos): szóbeli megállapodást kötöttek már Doviziosóval arról, hogy a szeptember 19-i misanói futamtól kezdve a Petronas SRT-nél szerepelne Franco Morbidelli helyén, Valentino Rossi csapattársaként. A terv ugyanis az, hogy a jelenleg sérült Morbidelli a San Marinó-i GP-n már egyből a gyári csapathoz térne vissza, azaz elfoglalná Vinales helyét, akit Silverstone-ban a gyártó tesztmotorosa, Cal Crutchlow pótol.

Jarvis azt is elmondta, hogy egyúttal ez a jövő évi felállást is jelentené, azaz a Yamaha gyári alakulatánál Fabio Quartararo és Morbidelli versenyezne, míg a szatellit istállónál – amelynek pontos nevét és formációját néhány hét múlva ismerhetjük meg, hiszen a Petronas és a Sepang Racing Team is beszünteti a MotoGP-s szereplését – Dovizioso lenne az egyik pilóta. Az idén „szabadságon lévő”, korábban az Apriliával tesztelgető, de Vinales leigazolásával ülését ott már biztosan nem kapó olasz számára nem lenne ismeretlen ez a szituáció, hiszen 2012-ben a Tech3 színeiben már ült szatellit Yamahán.

A visszavonuló Rossi helye kérdéses még: a sajtópletykák szerint az elsődleges jelölt az idén a Moto3-ban vitézkedő Darryn Binder lehet – aki akár Aragóniában lehetőséget is kaphat, ahogy a jelenlegi hétvégén Jake Dixon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: