DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Döbbenet: Felfüggesztette Vinalest a Yamaha!

A Stájer GP-n tapasztalt „szabálytalan motorhasználat” miatt visszavonta spanyol versenyzője nevezését a második osztrák hétvégéről a japán gyártó: állításuk szerint a versenyző kárt tehetett volna a gépben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egészen példátlan közleményt adott ki csütörtök délben a Monster Energy Yamaha alakulata: felfüggesztették versenyzőjüket, Maverick Vinalest, aki így nem áll rajthoz a hétvégi Osztrák Nagydíjon. A magyarázat szerint a spanyol motoros a múlt heti első spielbergi futam során „szabálytalanul” üzemeltette a versenygépét, amellyel súlyos kárt tehetett volna a motorblokkban. Íme, a közlemény:

vinales-yamaha_1



„A Yamaha sajnálattal jelenti be, hogy a csapat visszavonta Maverick Vinales nevezését a hétvégi Osztrák Nagydíjról. A távollét annak köszönhető, hogy a Yamaha felfüggesztette a versenyzőt, miután az megmagyarázhatatlan és szabálytalan módon használta a versenymotorját a múlt heti Stájer Nagydíj során. A Yamaha döntése egy a telemetria és az adatok alapos áttanulmányozása után született meg.”

„A Yamaha arra jutott, hogy a versenyző cselekedetei jelentős károkat okozhattak volna a YZR-M1-es motorblokkjában, amely komoly kockázatot jelentett volna magára a motorosra és a többi versenyzőre a MotoGP-futam során. A versenyzőt nem helyettesítjük az Osztrák Nagydíjon. A hátralévő versenyekkel kapcsolatban egy alaposabb elemzés, valamint a Yamaha és a versenyző közötti további megbeszélések után hozunk döntést.”

Minden jel arra mutat, hogy Vinales és a Yamaha között végérvényesen megromlott a kapcsolat, hiszen a fenti szöveg egyértelműen azt sejteti, hogy a gyártó szerint a spanyol versenyző szándékosan akart kárt tenni a versenymotorjában. A külföldi neves szakújságírók közül többen is arról posztolnak egyébként Twitteren, hogy fotósok azt mondták nekik, Vinales az utolsó körökben többször a fordulatszámhatáron pörgette a motort a pályán.

A két fél még a nyári szünet előtt jelentette be, hogy a 2022 végéig szóló szerződésük ellenére az évad végén elválnak az útjaik – de a fentiek fényében azt sem lehet kizárni, hogy a Stájer GP-n láttuk utoljára yamahás színekben a hírek szerint az Aprilia felé tendáló Vinalest.

További részletek az ügyről a Formula MotoGP Facebook-csoportban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: