DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Marquez nem tudja, mikorra lesz teljesen fitt

A nyolcszoros világbajnok Portimaóban ugyan visszatért a MotoGP mezőnyébe, de még messze volt a megszokott fizikai állapotától – ráadásul az orvosok továbbra is fokozatosságot javasolnak neki.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Közel kilenc hónapos kihagyás után ült ismét MotoGP-motorra Marc Marquez a múlt heti Portugál Nagydíjon, ahol nem is szerepelt rosszul, hiszen a hatodik rajtkockából indulva a hetedik helyen intették le, méghozzá egyből legjobb hondásként. Amellett, hogy a leintés után szemmel láthatóan elérzékenyült attól, hogy ilyen hosszú kényszerszünet után ismét a szenvedélyének hódolhatott, érezhető volt az is, hogy az izomzata még nincs olyan állapotban, mint volt a tavaly júliusi bukását megelőzően.

marquez-repsol-portimao-1



Amikor arról kérdezték, mire lesz újra teljesen fitt, így felelt Marquez: „Hogy őszinte legyek, nem tudom, mert függ a pályától is, hogy mennyire vesz igénybe fizikailag. Például Portugáliában az utolsó hét körben nem tudtam letenne a könyökömet. Nagyon furcsa stílusban motoroztam, és nem tudtam mit tenni ezzel” – magyarázta a Repsol versenyzője.

„Másik fontos szempont, hogy már a mostani verseny előtt is beszéltük az orvosokkal, hogy az, hogy visszatértem a versenyzéshez, az azt jelenti, hogy kevesebbnek kell lennie az otthoni edzésnek. Ez azt jelenti, hogy a futamok között nem ülök semmilyen motorra, csak az edzőterembe megyek le legfeljebb három-négy napot, és kevesebb súllyal is fogok edzeni, mert a csont rendben van, de a terhelésnek fokozatosnak kell lennie. Nem lehet minden nap és minden héten.”

„Szóval ez is az oka annak, hogy időbe fog telni, mire újra jó fizikai állapotban leszek. De követnem kell az orvosok tanácsait, mert ők adtak lehetőséget arra, hogy újra MotoGP-motorra üljek. Úgyhogy most csak versenyeken fogok motorozni, aztán a következő ellenőrzésen meglátjuk, milyen állapotban van a csont, és hogy edzhetek-e kicsit többet. Viszont erre Jerez után fog sor kerülni.”

Marquez pillanatnyilag kilenc ponttal a vb-tabella 14. helyén áll, lemaradása 52 egység az éllovas Fabio Quartararóhoz képest. Ez több mint két futamgyőzelemnyi, ugyanakkor jól mutatja, mennyire nem reménytelen a helyzete, hogy 2020-ban Joan Mir ugyancsak a 14. pozíciót foglalta el összetettben három forduló után, a hátránya pedig 48 pont volt, s onnan tudott világbajnokságot nyerni – ráadásul idén a tavalyihoz képest több versenyt terveznek, így a nyolcszoros vb-elsőnek még több ideje lesz felzárkózni. Egyszer már amúgy Marquez is produkált hasonlót: 2017-ben hat futam után 37 pontos lemaradással rendelkezett, a szezon végén mégis ő ünnepelhette az újabb címet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: