DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Mir: Veszélyes és szándékos volt Miller manővere

A regnáló világbajnok úgy érzi, ausztrál riválisa nem mutatott tiszteletet irányába dohai ütközésük során, és büntetést érdemelne. A ducatis nem igazán kommentálta a történteket.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az egyébként is akciódús Dohai Nagydíj legvitatottabb esete Jack Miller és Joan Mir nevéhez fűződött. A suzukis egy kemény manőverrel előzte meg a ducatist, majd egy fél körrel később, a célegyenesre ráfordító kanyarban pedig ismét összeértek, amikor a spanyol kissé szélesen, az ausztrál pedig szűkebben kanyarodva érkezett meg az egyenes elejére. Mir egyértelműen úgy érezte, hogy riválisa látta őt és direkt koccant össze vele:

 

„A 10-es kanyar volt az egyetlen hely, ahol előzni tudtam, és megfelelően pozícionáltam magam” – elevenítette fel a történteket a regnáló világbajnok, akit a Motorsport.com szaklap idézett. „Utána ő úgy döntött, ott marad a külső íven. Összeértünk kicsit, beleállítottam a motorba… ez egy olyan manőver volt, amiről megértem, hogy kockázatos volt, de még bőven a határon belül. Utána fel is emeltem a lábam, hogy elnézést kérjek, mert nem tudtam elkerülni.”

„Aztán ugyanebben a körben az utolsó kanyarban szélesen fordultam, és amikor visszatértem, láttam Jacket, aki felém nézett, szóval látott. Rámentem a rázókőre, ő pedig nekem jött és összeértünk. Kis híján elestünk az egyenesben, szóval szerintem ez egy roppant kockázatos és rendkívül veszélyes manőver volt. Úgy gondolom, hogy szándékos is. Összehasonlíthatjuk ezt az esetet azzal, ami Aleix Espargaro és köztem történt. Aleix szélesen fordult, látott és a pálya szélén maradt, én pedig nem ütköztem neki, tiszteltük a riválisunkat. És szerintem Jack ebben az esetben nem mutatott tiszteletet.”

 

A versenyfelügyelők ugyan vizsgálták az esetet, ám még a futam közben úgy döntöttek, nincs szükség büntetsére. Amikor Mirt arról kérdezték, hogy kellett-e volna szankcionálni Millert, így felelt: „Nyilván ki kell vizsgálni, mert ezek a manőverek túl vannak a határon. Ha szándékosan csinálta, akkor igen, ha nem, akkor nem, de szerintem látható a fejmozdulatából, hogy tökéletesen látott” – fogalmazott Mir. Később egyébként kiderült, hogy a Suzuki nem fellebbez a versenyfelügyelők ítélete – vagyis annak elmaradása – ellen.

Természetesen Millert is kifaggatták a helyszínen dolgozó újságírók, a Ducati versenyzője azonban nem kívánta részletesen kommentálni az eseményeket: „Volt néhány kontakt, de ilyen volt a verseny maga is: egy kis kontakt itt, egy kis kontakt ott. Szerintem ez is csak egy volt közülük. Mindannyian láttuk, mi történt, és mindketten folytattuk utána a futamot, szóval nincs mit hozzátenni ehhez. Engem is eltaláltak előtte már vagy háromszor, azt hiszem. Úgy tűnt, ilyen most ez a futam. Ennyi az egész, és ha kiintettek volna fekete zászlóval, akkor úgy érzem, valami nem stimmelt volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: