DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Motor

Nagyobb lehet a gond Marqueznél, mint hitték

A repsolos visszatérése továbbra is csúszik, és a paddockban keringő pletykák szerint akár egy harmadik, komolyabb műtét is szükséges lehet, amely tovább nyújthatja a spanyol távollétét.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Marc Marquez még július közepén, a szezonnyitó Spanyol Nagydíjon bukott akkorát, amely során eltörte a jobb felkarcsontját. Egy műtétet követően, mindössze néhány nappal a baleset után a spanyol már meg is kísérelte a visszatérést a második jerezi hétvégén, ám végül a visszalépés mellett döntött. A karjába behelyezett fémlemezt viszont annyira megterhelte, hogy az eltört – egy ablak kinyitása közben –, így egy második operációra is szüksége volt a spanyolnak, amely miatt már nem napokra vagy hetekre, hanem hónapokra kidőlt.

Olyannyira, hogy néhány napja maga Marquez jelentette be, hogy 2020-ban már egyetlen versenyen sem állhat rajthoz. Ez már az augusztusi közleményben megfogalmazott „két-három hónapon” is túlmutat, de persze tény, hogy felesleges lenne egy újabb sérülést kockáztatnia a hátralévő két viadal során, amely számára amúgy sem bírna semmilyen érdemleges téttel.

marquez-repsol-1_1



A paddockban terjengő pletykák szerint azonban ennél nyomósabb oka van annak, hogy még mindig késik Marquez visszatérése. Az általában megbízható forrásokkal rendelkező The-Race.com szaklap úgy értesült, a nyolcszoros világbajnok felkarcsontja sokkal rosszabb állapotban lehet, mint azt előzetesen várták.

A két műtéti beavatkozás ugyanis állítólag meggyengítette a csont szerkezetét, ezért egy harmadik operáció is várhat rá – bár ezt néhány hete a Repsol Honda cáfolta –, amely során egy csontdarabot ültethetnek át a medencecsont csípőhöz tartozó részből. A The-Race által megkérdezett orvosszakértő szerint elképzelhető, hogy erre lesz szükség, ugyanis nem kizárt, hogy Marquez karcsontja olyan állapotban van a többszöri műtét miatt, hogy az nem képes tökéletesen meggyógyulni egy újabb beavatkozás nélkül, a csontátültetés pedig segítheti a csont újraképződését.

Márpedig ha valóban csontátültetésre lesz szüksége Marqueznek, az még jelentősen megnyújtja a kihagyást: a beavatkozás után 12 hétig erősen limitált mozgást tenne ez lehetővé a jobb karja számára, s csak ezután kezdhetné meg az intenzív rehabilitációt. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az első téli tesztig 14, a Katarra tervezett évadnyitóig pedig 19 hét van hátra, ez újabb versenyfutást jelenthet az idővel a spanyol számára, hogy addigra teljesen felépüljön.

Emilio Alzamora, Marquez menedzsere amúgy a minap a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozott röviden, amelyben voltaképpen nem cáfolta, hogy problémák lennének a motoros karjával, csupán annyit jelentett ki, hogy mindenről a maga idejében tájékoztatni fogják a közvéleményt: „Kiadtunk egy sajtóközleményt, és eleve azt mondtuk, hogy két-három hónap lesz a második műtét után. Mondhat bárki bármit, de amint lesz fejlemény, azt közölni fogjuk. Most türelemre van szükségünk és várnunk kell. Ha problémák vannak, annak az az oka, hogy az elején nem megfelelően voltak intézve a dolgok.”

Ha pedig mindez nem lenne elég, a The-Race szerint részben a Marquez állapota körüli kérdőjelek állnak Andrea Dovizioso azon döntése hátterében, hogy kihagyja a 2021-es évadot. A Ducatitól távozó versenyző sajtóközleményében kiemelte, hogy hálás a gyártók számára, akik tesztmotorosi ajánlatot tettek számára, ezeket azonban visszautasította, mivel nem szeretne senki irányába formálisan elköteleződni – hozzátéve, hogy a célja a MotoGP-be visszatérés, méghozzá egy „megfelelő projekt” keretein belül, ami akár lehet egy hondás szerződés is, amennyiben Marquez felépülése tényleg lassabban haladna a vártnál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: