DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Mir nem aggódott a nyeretlenség miatt, Rins nem adja fel

Már délelőtt érezte a vb-éllovas suzukis, hogy ez lehet az a nap, amikor végre megszerzi első MotoGP-s győzelmét, miközben csapattársa a nagy hátránya ellenére sem mondott még le a címről.

Az 1982-es Német Nagydíj óta először ünnepelhetett kettős győzelmet a Suzuki a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában, miután Joan Mir az Európai Nagydíjon végre megszerezte első MotoGP-s sikerét. A spanyol már néhány futam óta vezette a világbajnokságot – amelyben így most tetemes előnyre tett szert, s akár már a jövő hétvégi, második valenciai versenyen révbe érhet –, ezért az is előfordulhatott volna, hogy győzelem nélkül nyeri meg a címet. Mir azonban nem foglalkozott ezzel:

suzuki-valencia-1



„Nem aggódtam emiatt, de ott volt a fejemben, hogy lépni akarok” – idézi a fiatal versenyzőt a Motorsport.com szakoldal. „Egyértelmű, hogy ebben a szezonban az volt a kulcs, hogy néhány versenyen még úgy is dobogóra álltunk, hogy nem mi voltunk a favoritok, és amikor végre ma lehetőséget volt győzni, akkor azt meg is ragadtam. A Stájer Nagydíj nyilvánvalóan egy másik esély volt, de akkor az nem jött össze. Nyilván fontosak a győzelmek, de egy ilyen idény során fontosabb, hogy… oké, jó érzés nyerni, de közben a dobogó sem rossz.”

Mir így értékelte magát a versenyhétvégét: „Szerintem ez volt idén a legjobb hétvégénk, mert nehéz volt mindenféle körülmények között erősnek lennünk, pénteken pedig kissé szenvedtünk az esős időben és a száraz pályán lévő vizes foltokkal, így nehezen találtuk meg a megfelelő beállításokat. Aztán viszont a csapat remek munkát végzett, és szombatra minden megváltozott, a motor kiválóan működött, a mai bemelegítésen, ami az első igaz száraz pályás etapunk volt, láttam, hogy kifejezetten jól érzem magam a motoron. Azt gondoltam, talán a mai nap lehet az, amikor végre megszerzem a győzelmet.”

Ami az előnyét illeti: az most 37 pontra rúg, ami azt jelenti, hogy amennyiben a Valenciai GP-t is a pódiumon zárja, úgy már a portimaói évadzáró előtt megnyeri a világbajnokságot. „Nagyon jól érzem magam ettől, olyan ez, mint egy álom. Egy álmot élek meg pillanatnyilag. Most úgy tűnik, elég nagy a pontelőnyünk, szóval meglátjuk, hogyan kezelem a következő nagydíjat, mert rengeteg versenyző erős. De mi is erősek vagyunk, szóval nem aggódom” – fogalmazott az éllovas.

suzuki-valencia-2

A csapattárs Alex Rins mostani eredményével feljött a vb-tabella harmadik helyére, s csak azért előzi meg őt a pontegyenlőséggel álló Fabio Quartararo, mert több győzelmet szerzett a francia. Annak ellenére, hogy a másik suzukis vezeti a vb-t és a lemaradás sem kicsi, Rins nem adja fel: „Matematikailag még 50 pont van az asztalon. Joan nagyszerű szezont fut, rengeteg dobogós helyezést szerzett, de miért ne harcolnék tovább a címért? Tovább harcolunk a legvégéig” – fogalmazott a motoros, aki arról is beszélt, hogy nem kaptak csapatutasítást a Suzukitól, csak arra kérték őket, hogy ne csináljanak ostobaságot: „Világossá tették számunkra, hogy tisztelnünk kell egymást a pályán, nem bonyolódhatunk piszkos-könyökkirakós csatákba. De amíg matematikai esély van, tovább harcolunk a világbajnokságért.”

Rins egyébként eleinte vezette az Európai GP-t, ám a 17. körben szélesen fordult az egyik kanyarban: bár elengedésnek is tűnhetett, saját bevallása szerint egy elváltás okozta a hibát. „Nagyszerű újra a dobogón végezni, 20 értékes pontot szereztünk a bajnokságban. Nézzük meg, mi lesz az utolsó két versenyen, de pillanatnyilag nagyon jól érzem magam a motoron. A futam több részében is remek munkát végeztünk, s végül a második helyen zártunk. Nyilván szerettem volna első lenni, de elkövettem egy kis hibát a 11-es kanyarban a váltással, ez pedig az első helyembe került. Próbáltam tartani a távolságot Joanhoz képest, de ő egy kicsit gyorsabban tudott motorozni. De jó úton járunk.”

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: