DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
Motor

Rossi: Senki sem tudja, ki fog nyerni idén

A 25. világbajnoki idényét taposó olasz szerint is teljesen kiszámíthatatlan, ki is lesz a világbajnok 2020-ban a MotoGP-ben – de bízik benne, hogy akár még ő is beleszólhat a címért folyó harcba.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Minden korábbinál változatosabban és kiszámíthatatlanabbul alakul idén a MotoGP-szezon Marc Marquez sérülése óta: öt futam alatt három új győztest avattunk – csapatszinten is! –, és már konkrétan a mezőny fele állt dobogón. Az első hét helyezett egy győzelemnyi, azaz 25 ponton belül van, de még mögöttük is igen szoros az összetett állása, ráadásul szemlátomást pályáról pályára változik, hogy kik szerepelnek az élmezőnyben.

rossi-motogp-dppi_1



A mezőny korelnöke, Valentino Rossi szerint is megkavarodtak az erőviszonyok: „Az eleinte a másodvonalba tartozó motorok – mindenekelőtt a KTM, de a Suzuki is – rengeteget fejlődött. Így hattal, de legalább néggyel több motor van, amely a győzelemért harcolhat, ez pedig újrakeveri a kártyákat. Minden MotoGP-versenyző erős, a különbségek nagyon kicsik – nagyon izgalmas” – idézi a yamahást a SpeedWeek.com.

A kilencszeres világbajnok szerint elsősorban a gumik kiszámíthatatlanok: „Akkor vagy gyors, ha jól működésre tudod bírni a gumikat. Előfordul, hogy már pénteken egyből működnek, minden könnyen jön és rögtön gyors vagy. Egy héttel később egy másik pályán minden rosszra fordul, semmi sem működik már, és nagy hátrányba kerülsz. A legnagyobb probléma, hogy senki sem tudja ennek az okát, ez teszi nehézzé a dolgokat.”

Magáról a vb-esélyekről így nyilatkozott Rossi: „Nagyon érdekes helyzet alakul a világbajnokságon, hiszen őszintén: ki fog nyerni? Senki sem tudja! Mindenkinek, aki favoritnak számított, már volt hibája” – mondta a „Doktor”, aki márkatársáról, a tabellát még vezető Fabio Quartararóról is ejtett szót: „Nem tudom, hogy Quartararo érzi-e a nyomást. Szerintem inkább a motorunk technikai problémáitól szenved. Lenyűgöző volt Jerezben, de ez ott az egész pályafutására jellemző volt: jól ment a motor is, így kétszer is nyert. Aztán viszont jönnek olyan pályák, ahol szenvedsz, és mindjárt nehezebbé válnak a dolgok. Szerintem ez inkább műszaki okokra vezethető vissza.”

Bár eddig a tempója nem volt az igazi, sokan bíznak benne, hogy Rossi is ki tudja használni az idén adódó lehetőséget. De vajon lát-e esélyt a 41 éves motoros arra, hogy ő is beleszóljon a címért folyó harcba? „25 pont hiányzik, de mindannyian közel vagyunk egymáshoz, én sem vagyok messze. Reméljük, a motorunk jobban fog működni a következő helyszíneken, mint például Misanóban, ahol versenyképesek voltunk tavaly. Bízunk a legjobbakban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: