DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Lorenzo apja: Marquez tönkre akarta tenni Rossi versenyét

Jorge Lorenzo édesapja szerint az időeredmények egyértelműen megmutatják, hogy a spanyol csak az olasszal foglalkozott a botrányos 2015-ös sepangi futamon. Szerinte Marquez nem tiszteli a társait.

Bár már lassan öt éve történt, de időről időre előkerülő téma a MotoGP 2015-ös idényének záró szakasza, amely a sportág modernkori történetének talán legnagyobb botrányát hozta. A vb-tabellát vezető Valentino Rossi az utolsó előtti futamot megelőző csütörtökön azzal vádolta meg Marc Marquezt, hogy szándékosan segíti összetettbeli riválisát, Jorge Lorenzót. A két extraklasszis viszálya aztán vasárnap a pályán is megmutatkozott, öldöklő adok-kapok indult kettejük között, amelyet Rossi a hetedik körben megelégelt, s a pálya szélére szorította Marquezt, akivel viszont összeértek, aminek a spanyol bukása és az olasz későbbi megbüntetése lett az eredménye.

rossi-marquez-2015-dppi



Most nem más vette elő a témát, mint a történtekben közvetve érintett Lorenzo édesapja, Chicho Lorenzo, aki legutóbbi YouTube-vlogjában egyértelműen és talán némileg meglepő módon Marquezt nevezte meg hibásnak: „Marquez bizonyos fokú gyűlöletet mutat a riválisai iránt, és ez vezet olyan taktikázáshoz, mint amit Valentino Rossi ellen használt 2015-ben Malajziában, ahol már nem érdekelte a saját versenye, kizárólag arra koncentrált, hogy tönkretegye Valentino futamát és az esélyeit a vb-címre. Ez egy igazi reváns stratégia volt” – utalt arra vélhetően, hogy az évad korábbi szakaszában Termasban és Assenben is koccant Rossi és Marquez, aminek mindkétszer a repsolos itta meg a levét.

Chicho Lorenzo szerint a köridők is egyértelműen bizonyítják, hogy Marquez csak Rossival foglalkozott: míg a győztes Dani Pedrosa és a mögötte másodikként befutó Lorenzo eredményei a második körtől kezdve egyenletesen lassultak a gumikopás miatt, az egymással csatázó két versenyző drasztikusan lemaradt tőlük a harmadik és a hetedik kör között, majd az incidens után a „Doktor” ismét normál tempóra tudott kapcsolni, azaz a hondás ténylegesen feltartotta riválisát.

Lorenzo édesapja általánosságban véve sincs jó véleménnyel fia tavalyi csapattársáról: szerinte Marquez túlságosan agresszív a pályán. „Marquez minden sémát felülír a másokkal való koccanások során, még ha utána jófiús ábrázattal át is megy elnézést kérni az ellenfél garázsába. Pedig nem lenne szüksége erre, hiszen már így is ő a referencia… de így is hiányzik belőle a tisztelet. Számára a legfontosabb, hogy minden áron nyerjen, még akár sportszerűtlen trükköket is bevetve, ha szükséges” – idézi szavait a CorsediMoto szaklap.

A hivatalosan visszavonult, de állítólag egyre inkább a visszatéréssel kacérkodó spanyol motoros apja felidézte a fia és Marquez közötti 2018-as aragóniai rajtbalesetet is, amikor Lorenzo hatalmasat bukott amiatt, mert saját elmondása szerint Marquez a pálya szélére szorította, s ezzel kezdetét vette az a sérüléshullám, amelynek a tavaly év végi búcsú lett az eredménye. „Marquez nem hibázott, az egy nagyon is jól kiszámított manőver volt egy olyan motorostól, aki rendkívül precízen motorozott a futamon. Hogy miért volt olyan messze az ívtől? Mert tönkre akarta tenni Lorenzo kanyarkijáratát. Azért tette ezt, mert akkoriban ő volt az, aki az eredményeivel leginkább nyomás alá tudta helyezni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: