DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Elhunyt a MotoGP legendája, Carlo Ubbiali

Kilencvenéves korában távozott az élők sorából a kilencszeres motoros bajnok. Az olasz versenyző volt az első, aki igazán dominánssá vált a kétkerekűek világában.

A MotoGP hivatalos oldala számolt be a szomorú hírről, miszerint kilencvenéves korában elhunyt a motorversenyzés egyik ikonikus alakja, Carlo Ubbiali. Az olasz származású sportoló volt az első, akire a 125 és a 250-es kategóriákban is a domináns jelzőt lehetett használni. 

Ubbiali 1929-ben született az olaszországi Bergamóban. Először 1949-ben vett részt a világbajnokságon, egy évvel később már futamot nyert, újabb egy év elteltével pedig világbajnok lett. 1960-as visszavonulásáig összesen kilenc szezonban győzedelmeskedett. Az 1956-os éve igazán kiemelkedőre sikeredett, a 125-ös és a 250 köbcentiméteresek között is úgy vált bajnokká, hogy egy híján az összes versenyt megnyerte. A visszavonulása stílusosra sikeredett, ugyanis az 1959-es és az 1960-as szezont is két világbajnoki címmel zárta. Higgadt, összeszedett vezetési stílusának köszönhetően 31 évesen súlyos baleset nélkül vonult vissza a versenyzéstől. 12 teljesített szezonnal, 71 rajttal és 39 futamgyőzelemmel örökre beírta magát a motorsport történelmébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: