DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Terhes lenne Rossi alkalmazása a Petronas Yamahának?

Bár a csapatfőnök akár 2021 után is szívesen dolgozna együtt az olasszal, de hangsúlyozta: nem szeretné, ha csak levezetni jönne hozzájuk a „Doktor”, és egyetlen versenyző sem áll a csapat felett.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Valentino Rossi a gyári Yamahától való távozása ellenére sem akasztja szögre a bukósisakját ebben a koronavírus-járvány miatti csonka szezonban. Razlan Razali, a Petronas Yamaha SRT csapatvezetője a MotoGP.com honlapnak adott videós interjúban megerősítette: már zajlanak az egyeztetések az istálló és a hangvillások, valamint a Petronas között – igaz, magával Rossival még nem ültek le –, és sajtóhírek szerint csak idő kérdése, hogy bejelentsék a kilencszeres vb-első 2021-es szerződtetését.

rossi-yamaha-teszt-sepang



Bár a „Doktor” jelenléte nyilvánvalóan minden alakulatnak előnyére válna marketing szempontból, Razali szavaiból azért a várható együttműködés egy másik vetületét is kiérezhetjük. Rossi ugyanis egy ideje, főleg tavaly nem teljesített a tőle megszokott szinten, a Petronas SRT első embere viszont elvárja, hogy a 41 éves motoros a pályafutása legvégén is odategye magát:

„Nem akarjuk, hogy csupán a karrierjét fejezze be velünk, nem akarjuk, hogy pusztán egy finálé legyünk számára. Azt akarjuk, hogy jól teljesítsen és versenyképes legyen, és harcban legyen a dobogóért. Fontos, hogy ne úgy jöjjön ide, hogy ’oké, ez az utolsó évem, aztán vége’. Ha meg tudja mutatni, hogy még az ő korában is versenyképes tud lenni, bármi történhet. Ha hosszabbítani akar, arról is beszélhetünk. De ismétlem: ehhez le kell ülnünk megbeszélni, hogy mit akar, mit vár a csapattól.”

Razali azt is leszögezte, hogy nem akarja, hogy Rossi miatt felforgassák a teljes csapatot: „Valentino nem olyan, mint a többi versenyző. Ő egy élő legenda, kilencszeres világbajnok, és nagyon sokat tud. Ugyanakkor sajnálom, de senki sem áll a csapat fölött. A tavalyi évünk nagyszerűen alakult a csapat felépítése és személyzete szempontjából, és ezt szeretnénk fenntartani, nem akarunk 180 fokos fordulatot venni egyetlen ember miatt” – fogalmazott a szakember.

A maláj azt is kiemelte: ha érkezik Rossi, ha nem, számukra 2021-ben a hosszabbítás előtt álló Franco Morbidelli jelenti majd a prioritást, hiszen Fabio Quartararo gyári előléptetése után Rossi tanítványa jelenti majd a stabilitást a csapatnál. Razaliék tehát egyértelműen a fiatalságra építenének, ahogy azt már korábban is elmondta a csapatvezető, ilyen szempontból Rossi szerepeltetése már-már „kényszer” számukra – de nyilván ők sem fogják visszautasítani a MotoGP legnépszerűbb versenyzőjét és az őt továbbra is támogató Yamahát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: