DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Hamiltont úgy kellett visszafogni a MotoGP-teszten

Ez az időszak pont megfelelő arra, hogy a Yamaha MotoGP-s csapatvezetője visszaemlékezzen egy olyan pillanatra, amikor történt valami egy versenypályán: Hamilton téli motoros tesztjéről árult el részleteket.

Nagy várakozások előzték meg Valentino Rossi és Lewis Hamilton december 9-i gépcseréjét, amely eseménynek a valenciai pálya adott otthont. Az olasz motoros legenda a Mercedes 2017-es F1-es modelljébe ülhetett be, míg a hatszoros F1-es világbajnok a Yamaha kétkerekűjének volánját tekergette. Mint most a japán gyári csapat vezetője, Massimo Meregalli a Motorsportnak visszaemlékezett, Hamilton olyannyira türelmetlen volt első MotoGP-tesztje előtt, hogy a yamahások a biztonságot szem előtt tartva egy ideig kénytelenek voltak visszatartani őt a pályára való kihajtástól.

vx4jf8aenv485cga3duq_lg



„Szép napra ébredtünk” – idézi fel a körülményeket Meregalli. „Lewis már nagyon korán megérkezett a pályára, és már 9 órakor ki akart hajtani, de le kellett állítanunk őt, mert még nagyon hideg volt. Aztán az egész programot át kellett szerveznünk, mert Vale egy kicsit késve érkezett, Lewis pedig minél előbb motorra akart ülni, de közöltük vele, hogy decemberben Valenciában ez lehetetlen 11 óra előtt. Miután két óra késéssel megtehette, persze olyan sok időt akart a pályán tölteni, amennyit csak lehetett.”

„A MotoGP-teszt előtt összesen csak nyolc alkalommal vezetett versenymotort, szóval szerintem semmit nem ártott neki, hogy így csináltuk. Igyekeztünk a lehető legjobb állapotba hozni a motorját – a szeles és hűvös idő nem volt ideális, de mégis csak akkor állt le, amikor felmutattuk neki a kockás zászlót.”

A teszt végül mindkét fél számára rendben lezajlott, ám az esemény után a kelleténél talán nagyobb felhajtás is kerekedett akörül, hogy Hamilton elesett-e a Yamahával – mint végül kiderült, egyszer igen. A brit korábban csak Superbike-gépeket próbálgatott, ám a japán márkával – a Monster- és Petronas-szponzoráció révén – egyre erősebb kötelékeket alakít ki a MotoGP-ben, így elképzelhető, hogy talán még komolyabb motoros tervei is vannak, mint egy-egy teszten való részvétel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: